2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kız Çocuklarının Erken Seksüalizasyonu
MAKALE #11517 © Yazan Psk.Kemal ÖZCAN | Yayın Ekim 2013 | 3,799 Okuyucu
Ergen kızlarda kendini olduğundan daha büyük göstermeye yönelik davranışlada belirgin bir artış, bu durum sonuçları açısından bakıldıǧında, psikolojik olarak henüz olgunlaşmamış genç ergen için son derece tehlikeli ve yanlış bir gelişme.

Medya (Televizyon, müzik klipleri, şarkı sözleri, dergiler, filmler, video oyunları, internet) oyun çağındaki küçük kızları vaktinden önce bir yetişkin bir kadın gibi giyinmeye, makyaj yapmaya zorluyor. Büyük şirketlerin ve medyanın kar etmek (400 milyon dolarlık bir sektör) amacıyla yerleştirmeye çalıştığı bu tek tip genç kız « Lolita » imajı en çok gencin kendisi ve ailesine sonrada topluma zarar veriyor.


Fransız senatör Chantal Juanno’ nun hazırladığı,16 yaşından küçüklerin manken ve modellik yapmasını yasaklayan bir yasa tasarısını, her insanın bir biyolojik saati olduğunu, ergeninde bunun dışında olmadığını, zamanı geldiğinde bazı fizyolojik ve psikolojik değişikleri yaşamak zorunda olduğunu, normal gelişim evrelerine fazla müdahale edilmemesi gerektiğini, bu dönemdeki zorlamaların bu doğal süreci bozacağını hayat boyu sürecek kişilik bozukluklarına ve tamir edilmesi güç psikolojik sorunlara yol açacağının altını çizerek velileri ve medya sorumlularını uyardı.



BIRAZ MAKYAJIN VE ALIMLI OLMANIN NE ZARARI VAR ?


Konunun bu kadar hafife alınmaması gerekiyor, bununla ilgili yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlara göre fizyoljik yaşına uygun olmayan şekilde makyaj yapılan, bir kadın gibi giydirilen 10-13 yaş arası ergen kızlarda, dış görünüm kaygısınının yüksek, herşeyin beǧenilme-beğenilmeme üstüne kurulmasından dolayı özgüvenin düşük olduǧu görülüyor. Ayrıca cinselliği ön plana çıkaran bir giyim tarzı ve kadınsı makyaj ile çocuk istismarı arasında bir ilişki olduğu dair araştırmalar var.


Tek tip 36 beden ve seksilik-çekicilik üstüne kurulu bir güzellik anlayışının etkisindeki ergende belirtiler, yeme bozuklukları, özgüven eksikliǧi ve depresyon şeklinde ortaya çıkıyor. Cinselleştirilmiş kimlik ile okul başarısı arasındaki ilişkiyi ölçen bir araştırmada, homojen iki denek grubundan birine mayo diğerine normal kazak-pantalon giydirilerek matematik testi yaptırılıyor. Mayo giyen grubun başarı oranı diğerinden belirgin bir şekilde düşük çıkıyor. Başkaları tarafından nasıl göründüğüyle aşırı ilgilenen bu grupta dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu tespit ediliyor.


Aynı yaş grubundaki erkek çocukların hala oyun oynuyor olmasına karşın kız çocuklarının kendilerini olduklarından daha büyük gösterdikleri için kendilerinden büyüklerle arkadaş olduklarını bu durumun iki cins arasında zaten var olan olgunlaşma düzeyindeki farkı dahada artırıyor, bu durum erkek çocuklarda kendine güvensizlik, eksiklik ve yetersizlik, kızlarda rol yapan, dış görünüş ve çekicilikle her şeyi elde edebileceğine dair yanlış inanışlarla dolu sağlıksız bir kişilik örüntüsü oluşturuyor.


AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER


Ailelerin çocukların eğtimlerinlerin sorumlu ilk kişilerdir ve onları cinsel bir meta olarak sömürülmemesi için eğitmeleri gerekir. Bunun için çocuklara dış görünüşten daha önemli başka değerler olduğu öretilmelidir. Sorumluluk duygusu, çalışkanlık, sözünde duran güvenilir biri olmak, yardımseverlik, sırdaşlık gibi hayat boyu kalıcı değerlerin aşılanabilir.


ERKEN CİNSEL IMAJIN BAŞKA TEHLİKELERİ NELERDİR ?


Yaşına uygun olmayan abartılı makyajı ve seksi giysileriyle diğerlerinin ilgisini çektiğini bilen bundan da memnun olan genç ergen bazı yetişkinlerde cinsel dürtüler uyandırdığını bilmez, bu yüzden de cinsel istismar riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ailelerin, çocuklarında bu tür davranışlara izin verirken yada özendirirken bu teklikeyide göz ardı etmemeleri gerekir. Fiziksel olarak yaşından büyük gösteren ama ruhen henüz olgunlaşmamış ergen kız kendini bu tip tehlikelerden koruyacak bilgi ve beceriye sahip deǧildir. Normal bir ilgi ile cinsel içerikli bir yakınlaşmayı ayırt edemiyebilir ve kötü niyetli bir yetişkin tarafından kolayca kandırılabilir. Bu nedenle anne-babalar çocuklarıyla çocuklarıyla olası tehlikeleri onları ürkütmeden konuşmalı, onları olası tehlikelere karşı fazla korkutmadan uyarmalıdır.


Fiziksel gelişim ile ruhsal gelişimin birlikte gelişir, her türlü zorlayıcı dış etkenin bu süreci olumsuz etkiler. Son söz olarak, herşeyin bir zamanı olduğunu ve doğal akışına bırakılması gerektiğini ilave edebiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kız Çocuklarının Erken Seksüalizasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kemal ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kemal ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal ÖZCAN Fotoğraf
Psk.Kemal ÖZCAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kemal ÖZCAN'ın Makaleleri
► Kız Çocuklarının Erken Seksüalizasyonu Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Babalar, Çocuklarının Yaşam Koçudur Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kız Çocuklarının Erken Seksüalizasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkinci Evlilikler Ekim 2013
► Cinsellikte Kurallar Aralık 2012
► Evlenme Korkusu Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top