2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Memenin Estetik Ameliyatları
MAKALE #11524 © Yazan Op.Dr.Diren ÇELİK | Yayın Ekim 2013 | 4,066 Okuyucu
Meme büyütme:

Göğüslerin istenenden küçük olması kadınların estetik açıdan en çok sorun ettiği durumlardan birisidir. Silikon göğüs protezi uygulaması ile bu sorun kolaylıkla çözülebilir. Genellikle bu durumda protez göğüs altına yapılacak 5cm uzunluğunda bir iz bırakarak konulur. Sadece protez konulmasıyla yeterince gergin ve dik duran bir göğüs elde edilemeyeceği durumlarda protez konulmasına ilaveten meme dikleştirme işlemi ameliyata eklenmektedir.
Meme protezinin içeriği, şekli, büyüklüğü, konulacağı seviye gibi konularında hastalara bilgi verilir, önerilerde bulunulur. Sonuç olarak karar, hekimin de yönlendirmesiyle, hastalar tarafından verilecektir.
Ameliyat genel anestezi ile yapılmakta ve yaklaşık 60-90 dk kadar sürmektedir. Ameliyattan sonraki gün taburcu işlemi yapılır. 10-15 gün süre sonunda hastalar günlük hayatlarına, ağır işler yapmamak kaydıyla dönebilir.
Meme protezleri hakkında sıklıkla merak edilen konu meme kanseri ile olan ilişkisidir. Bu konuda yapılan çalışmalarda protezlerin meme kanserine sebep olma veya tanısını geciktirme gibi bir etkisi saptanmamıştır. Hatta protezlerin, meme dokusunu daha ileri itmesi sebebiyle memede oluşan kitlelerin hasta tarafından daha erken fark edildiği iddia edilmiştir.

Meme Küçültme:

Büyük memelerde asıl sorun estetik olmaktan çok fizikseldir. Hastalar, sırt ağrısından, sütyenlerin omuzlarında yaralar oluşturmasından veya meme altında kızarıklıklardan şikayet ederler.
Meme küçültme cerrahisinin birçok şekli vardır. Memelerin boyutu, hastanın yaşı, sağlık durumu gibi faktörler yapılacak tekniğin belirlenmesine yardımcı olur.
Hastaların yaşı ne kadar genç ise o kadar daha fazla fonksiyon koruyucu (meme ucu hassasiyeti ve süt verme) yöntem seçilmesi esastır. Sadece yağ alınarak (liposuction) memelerin küçültüldüğü ve derinin elastikiyetinin iyi olması sayesinde hafifleyen memenin sarkmadan durması genç bayanlarda nadir de olsa mümkün olmaktadır. Bu durumda sadece yağ alımında kullanılan kanüllerin minik giriş delikleri dışında iz kalmaz. Bu işlemin memede sarkmaya neden olabileceği biraz daha ileri durumlarda sadece meme areolası (meme ucu etrafındaki koyu dairesel alan) etrafında bir izle fazla deri çıkarılmaya çalışılır. Bunun da yeterli olmadığı durumlarda meme areolası etrafındaki ize ilaveten dikine inen bir iz eklemek gerekli olabilmektedir. Bu durum genç hastalar için genellikle maksimum izli ameliyat biçimidir. Bunun da ötesinde bir de meme altında uzanan yatay bir iz eklemek daha ziyade ileri yaş hastalarda ve aşırı iri memelerde deri elastikiyetinin kaybolduğu durumlarda başvurulacak bir durumdur.
Özetle meme ucuna gelen damar, sinir ve süt kanallarının korunarak memenin küçültülmesi sonrası istenen şekil ve dikliğinin sağlanması ve bunun mümkün olan en az izle yapılması esastır.

Meme dikleştirme:

Meme dikleştirme ameliyatı hastaya bağlı olarak protez konularak veya protezsiz olarak yapılabilir. Aşağıya doğru yer değiştirmiş olan meme kitlesi yukarı taşınarak dolgunluk elde edilebilir. Protez gerekliliği hastanın mevcut meme kitlesine göre değerlendirilmelidir.

Erkekte Meme (Jinekomasti):

Erkeklerde genellikle ergenlik döneminde ancak her yaşta görülebilen göğüs bölgesinin belirginleşmesi durumudur. Bölgedeki şişliğin sebebi, yağ dokusu birikimi veya meme bezinin büyümesidir. Şüpheli durumlarda, gereken hormonal tetkikler ve ultrasonografik inceleme yapılır. Sorun görülmemesi halinde hastayı kozmetik olarak rahata kavuşturmak amacıyla operasyon planlanır.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1 saat sürer. Hastanın bir gece hastanede kalması önerilir. Çoğunlukla liposuction (yağ emme) tamamen yeterli olurken bazen de fazla miktardaki meme dokusu meme başı altından yapılan 2cm’lik kesi ile çıkarılır. Ancak aşırı büyük meme oluşumu nedeniyle derinin bollaştığı ve içerisinin boşaltılmasının deri gevşemesine sebep olacağı durumlarda bu işlemlere cilt çıkarılması ilave edilmelidir. Bu operasyon meme başı etrafından yapılır ve çepeçevre bir yara izi kalmasını gerektirir. Cilt çıkarılmasını gerektiren operasyonların süresi de 2 saati aşabilir. İşlemden sonra birkaç hafta süre ile elastik sargı veya korse uygulaması iyi sonuç almak için gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Memenin Estetik Ameliyatları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Diren ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Diren ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diren ÇELİK Fotoğraf
Op.Dr.Diren ÇELİK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Diren ÇELİK'in Makaleleri
► Genital Estetik Ameliyatları Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Yüz Bölgesi Estetik Ameliyatları Op.Dr.Diren ÇELİK
► Göğüs Estetik Ameliyatları Dr.Yasin ÜNAL
► Genital Bölge Estetik Ameliyatları Op.Dr.Evren HELVACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Memenin Estetik Ameliyatları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Lipoliz Ocak 2014
► Saç Ekimi Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:50
Top