2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #11529 © Yazan Op.Dr.Çiğdem TEZCAN | Yayın Ekim 2013 | 5,689 Okuyucu
VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismusu ,vajinanın girişindeki,'pelvik taban kasları' dediğimiz kasların, istem dışı kasılarak cinsel ilişkinin ağrılı,acılı olması ya da bu kasılmalardan dolayı, hiç olmaması durumu olarak tanımlarız.Bu istem dışı vajinal refleks, cinsel ilişkiyi denemekle ya da penisin görülmesiyle bile uyarılabilir. Hatta,tampon,doktor muayenesi veya kendi parmağı,vajinal kasılmaları başlatabilir.

Vajinismusta bu kasların kasılması,istemsiz ve anlık olarak gerçekleşir.Vajina girişini çevreleyen kasların istemsiz kasılması,cinsel ilişkiyi ağrılı yada imkansız olarak algılamaya yol açar.Vajinismusun istem dışı vajina kasılması,refleks olarak vajinal girişteki açıklığı sıkar, büzer ve cinsel ilişkiyi neredeyse imkansız hale getirir.Vajina girişi gerginleşip büzüldüğün de, vajinaya herhangi bir şeyi sokma girişimi, büyük bir ağrı ve acıya neden olur.Bunun mutlaka penis olması gerekmez.Tampon, doktor muayenesi hatta kendi parmağı bile kasılmayı başlatarak, ilişkiyi adeta imkansız hale getirir.

Vajinismus ,istemeden oluşan kasılmalar sonucu, cinsel ilişkinin olmamasıdır.Kadın cinsel ilişkide bulunmak istemesine rağmen,ilişkiye giremez.

Kadınlarda vajinismus,değişik derecelerde bulunabilir.Bazen kasılmaların şiddeti o kadar fazla olabilir ki,hastanın vücudunda tüm kaslar, soluk almayı bile durduracak kadar kasılabilir.Vajinismusta, genellikle,vajinaya herhangi bir şeyi sokma girişimi sona erdiğinde, kaslar gevşer,rahatlar ve durum normale döner.

Vajinismus, genital organdaki bir anormalliğe bağlı değildir.Vajinismuslu hastaların hemen hepsinde,genital organlar, anatomik olarak normal bulunur.

Vajinismuslu kadınların bir kısmı,kendi vajinalarının penisi içeri alamayacak kadar küçük,belki de vajinal deliklerinin hiç olmadığını düşünür.Oysa ki ,genital organları tamamen normaldir.

Vajinismusun yoğunluğu,kadından kadına farklılık gösterir.Vajinismustan dolayı penisi içlerine alamayan kadınların bazıları,tampon kullanabilir,yada jinekolojik bir muayeneden geçebilir.

Vajinismus iki alt gruba ayrılır.

-Primer Vajinismus: İlk cinsel girişim sırasında ortaya çıkar ve devamlı olarak ,her denemede tekrar eder.

-Sekonder Vajinismus: Daha önce ağrısız ve keyifli cinsel ilişkide bulunan kadının, sonradan vajinismus belirtileri göstermesidir.Genital travma yada cerrahi bir müdahaleyi takiben oluşabilir.Fiziksel soru çözülünce, tekrar cinsel ilişkiye girilebilir.

VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ

Vajinismusta , başta vajina etrafında olmak üzere ,tüm vücut kaslarında bir kasılma,endişe,korku,tiksinme ve panik hali oluşur.

Vajinismuslu kadının bacak kasları açılmayı engelleyecek şekilde kasılır ,eşlerini elleriyle iter ve kendilerini geriye çekerler.Vajinismuslu kadın büyük bir korku ve endişe içindedir.Çarpıntı,mide bulantısı,terleme bu tabloya eşlik edebilir.Cinsel ilişki sırasında panik atak benzeri bir tablo ortaya çıkabilir.

Vajinismusta hastaların kendi genital organlarının yapısı hakkında yoğun kaygıları vardır. Kızlık zarının çok kalın ve vajina deliğinin çok küçük olduğuna inanırlar.Vajinismus hastaları,vajinalarının,diğer kadınlara oranla daha dar olduğuna,bu yüzden de penisin vajinaya girmesinin mümkün olmadığına inanırlar.Eşinin penisinin vajinaya girişinde,bir engele çarptığını,sanki bir duvar varmış gibi hissettiklerini söylerler.Eğer cinsel ilişki gerçekleşirse,çok şiddetli bir acı duyacaklarına,hatta yırtılıp,parçalanacakları düşüncesine odaklanmışlardır.Vajinismuslu kadınlar,bunu bir türlü akıllarından atamaz.Böyle bir yaralanma nedeniyle hastaneye gitmek zorunda kalmaktan hem inanılmaz korkarlar,hem de utanırlar.

Vajinismus hastaları belli bir süre ve çok sayıda denemeden sonra, yoğun bir hayal kırıklığı yaşar ve kendilerini değersiz hissederler. Çift,cinsel ilişkiyi denemekten vazgeçer.Vajinismus sorunu yaşayan çiftler,bu sorunun neden başlarına geldiğini,düşünüp dururlar.

vajinismus sorunu olan çiftler bunu kimseye anlatamaz ve sadece kendi başlarına gelen bir şey olduğunu zannederler. Oysa yalnız değilsiniz,ülkemizde her 10 kadından biri vajinismus hastasıdır.

Vajinismuslu kadında zamanla, yoğun suçluluk,hayal kırıklığı,yetersizlik,değersizlik duyguları,kendinden nefret etme,umutsuzluk ve depresyon gelişir.Tedavi ve çözüm arayışları ne yazık ki çok geç başlar.Bir kısım vajinismus hastaları sorunu zamana bırakıp,zamanla ilişkiye girebileceklerini düşünürler.Bazıları da bilimsel olmayan yada tıp dışı yöntemlerle sorunu çözmeye çalışırlar.Uzayan süreçte aile büyüklerinin çocuk konusundaki baskıları,bozulan çift ilişkisi,evliliği tehdit eder hale gelebilir.Evliliğinizin en güzel yılları vajinismusla geçmesin!

Vajinismus bilimsel tıbbi yöntemlerle %100 tedavi edilebilir.

Zamanla eşler birbirini suçlamaya başlar. Erkek karısının kendisini yeterince sevmediğini ve cinsel açıdan çekici bulmadığını düşünür.Hatta erkek karısının başka bir erkeği arzuladığını düşünerek, derin bir değersizlik ve reddedilmişlik duygusu yaşar.Durumu aile büyükleri ile paylaşsa;Bu işi bile beceremedin, ne biçim erkeksin sen? Tepkileriyle karşılaşabileceğini düşünüp, yardım aramaktan vazgeçebilir.

Vajinismuslu kadın, cinsel ilişki denemelerinden vazgeçip, eşinin bu konuda ki baskılarını kızgınlıkla karşılayabilir.Vajinismus yüzünden eşiyle ilişkiye giremeyen kadın,'Beni gerçekten sevmiyorsun, sevseydin o iş için beni bu kadar zorlamazdın' diyerek kendindeki suçluluk duygularını eşine yansıtabilir.

Benimle sadece cinsel ilişki için mi evlendin ? Oysa ben ,tüm kalbimle ve tüm ruhumla seninim :)

VAJİNİSMUS NEDENLERİ

Bir çok kadın için vajinismus tam bir sürpriz olur. çünki vajinismus vajinayı çevreleyen kasların istemsiz kasılmasına bağlıdır.Bu kaslar kendi başına kadının kontrolü dışında kasılır ve vajina deliğini daraltır.vajinismuslu kadınlar cinsel açıdan hevesli ve sevişmek için isteklidirler.

Bazı kadınların vücutları neden böyle bir reaksiyon verir?Buna ne sebep olur ?
Genellikle kız çocuklarına öğretilen ve bergün de olumlu ilinç altına içlenen cinsellik kötüdür şeklindeki bu sağlıksız mesajlar bu problemin ortaya çıkmasında etkendir.Bu vücut mesajları her kadında farklılık gösterir.Bu yüzden hastadan alınan geri bildirime göre tedavi planlanır.

Vajinismusa neden olan psikolojik faktörler şunlardır:

- Geçmişte yaşanan cinsel taciz ve şiddet.
- İlk denemelerde acı duyma
- Çocuk yaşta, cinsellik konusunda hiçbir bilgisi yokken,şok edici bir biçimde,cinsel birleşmeye şahit olması.
- Geçmiş dönemde genital bölgeyi etkileyen travma ( düşme,darbe,yanma,operasyon,vb. )
- Cinselliğin pis,kötü,günah olduğuna dair olumsuz ahlaki ve dini şartlanma
- Cinsel organın giriş yerinin bilinmemesi (yetersiz cinsel eğitim)
- Baba kız ilişkisinde görülebilen,iletişimsizlikten kaynaklı sorunlar.
- Düğün öncesi akraba ve arkadaşların abartılı ve yanlış anlatımları yüzünden zihinde oluşturulan,gerçek dışı büyüklükteki bir penis algısı.Bu penisin neden olacağı parçalanma, yırtılma ve aşırı kanama korkuları
- Ağrı olacağına dair şiddetli bir kaygı.
- Cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile ve çevre baskısı
- Gebelik ve doğum korkusu

Penisin vajinaya girişi ile ilgili bilinçaltına yerleşmiş korku ve endişe gibi olumsuz duygular vardır.Bu bilinçaltı korku ve kaygılar, vajinaya bir şey girmesini tehlike olarak algılayıp,vajina kaslarını kasarak kendini korumaya çalışır.

Çoğu zaman vajinismusa neden olan olumsuz hisler açıkça ortada değildir ve araştırılması gerekir.Bazen vajinismus gelişmesine neden olan birden fazla yaşantı ve duygu bulunabilir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Vajinismus tedavisi için öncelikli olarak tanı net biçimde ortaya konmalıdır.Erkekte cinsel fonksiyon bozukluğu varsa,buda cinsel birleşmeyi engelleyerek,yanlışlıkla kadının vajinismus olduğunu düşündürebilir.Bu durumun ayrıntılı biçimde sorgulanması, tedaviye başlamadan önce çok önemlidir.

Kadın Doğum Uzmanı tarafından yapılacak muayene ile ,herhangi bir anatomik problem olup olmadığı,mutlaka tespit edilmiş olmalıdır.

Vajinismusun nedenleri %90 sıklıkla psikolojiktir.Vajinismus tedavisi,fiziksel, zihinsel ve duygusal sebepleri göz önüne alarak yapılmalıdır.

-Bilişsel terapi (Bilişsel tedavi) Yöntemleri: Öncelikli olarak zihnimiz, cinsel birleşme ve seksle ilgili bütün negatif şartlanma ve engellemelerden kurtarılır. Seks ve cinsellikle ilgili tüm yanlış düşünce,inanç ve mitler tespit edilir.Bunların yerine pozitif,sağlıklı,hoş duygular uyandıran bir yapılandırma yapılır.

Bursa Vajinismus Merkezimiz’de,Bayan Kadın Doğum Uzmanımız tarafından,size genital sisteminizle ilgili bilgiler,ayrıntılı bir şekilde verilir.Tüm yanlış düşünceleriniz,bilgi eksikliğiniz,bir bayan kadın doğumcu gözüyle,sağlıklı ve doğru bir şekilde düzeltilir.Bu şekilde zihniniz rahatlar,gevşer ve vajinismus probleminin çözümü için, sağlam bir temel oluşturulur.

-Davrananışsal terapi (Davranışsal tedavi) Yöntemleri: Vajinismusta, davranışsal tedavide amaç, korkunun yerine hazzı,endişenin yerine merakı koyarak,bir takım basit,ağrısız egzersiz programlarıyla ,sadece size özel hazırlanan,tedavi programının uygulanmasını içerir.Takibinde bazı egzersiz ve zevkli ev ödevleri ile tedavi sağlanır.

-Hipnoz Uygulamaları (Hipnotedavi): Vajinismusta, bu tedavi süresince,hastanın motivasyonunu artıran,ruhsal olarak gevşetip tedaviye odaklayan , hipnoz uygulamaları yapıyoruz.Bu hipnoz uygulamaları,derinleşmeyen,bilinç kaybını olmadığı,yüzeysel,bilinçli ancak tedaviye uyumu artıran ve tedaviyi kolaylaştıran uygulamalardır.

Vajinismus Tedavi Merkezi Bursa kliniğimizde hipnoterapi,cinsel terapiye destek amaçlı ,uygun hastalarda kullanılmaktadır.Burada önemli olan hipnoterapiyi sertifikalı, eğitimli bir hekimin uygulamasıdır.

Vajinismus tedavisinde başarıyı arttıran en önemli faktör,çiftin inançlı,azimli ve tedavi olmaya kararlı bir şekilde, tedaviye başlamasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Çiğdem TEZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Çiğdem TEZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çiğdem TEZCAN Fotoğraf
Op.Dr.Çiğdem TEZCAN
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Çiğdem TEZCAN'ın Makaleleri
► Vajinismus Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Vajinismus Nedir Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Vajinismus Muyum? Dr.D.Saygın MİCOZKADIOĞLU
► Vajinismus Nedir ? Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Vajinismus Tedavisi Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinismus Egzersizleri Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:31
Top