2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meyve Tüketimini Arttırmak İçin Öneriler
MAKALE #1153 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Haziran 2008 | 20,942 Okuyucu
Meyve tüketimini arttırmak için pratik öneriler

Meyveler, sağlık için ne kadar önemli olduğunun bilinmesine rağmen; pek çok kişi tarafından maalesef yeterli miktarlarda tüketilemiyor. Peki, tüketmek için ne yapılabilinir?

Bu yazımda; sağlıklı beslenmede önemli yeri olan meyvelerin, gün içerisinde daha fazla tüketilmesini sağlamak için bazı öneriler getireceğim. Bu öneriler pratik ve kolayca uygulanabilir özellik taşıyor.

Öncelikle meyvelere beslenme ve sağlık açısından bakacak olursak:


Meyveler ve Sağlık üzerindeki rolü:
  • Meyveler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır.
  • Meyveler yüksek oranda antioksidan öğeler içerdiğinden kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadırlar. Portakal, greyfurt, çilek, mandalina, limon, kuşburnu, böğürtlen, elma, armut, ayva, erik, üzüm, incir, yenidünya, hurma, nar, dut, kiraz, vişne, kavun, karpuz gibi meyvelerin kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin oluşumunu engellediği bilinmektedir.
  • Meyveler aynı zamanda iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır. Büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar, deri ve göz sağlığı için temel öğeler içerir, diş ve diş eti sağlığını korur, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi) oluşma riskini azaltır.
  • Meyveler, içeriğindeki yüksek posa sayesinde kişilerde doygunluk hissi yaratır. Yani kişi uzun süre açlık hissetmeyeceğinden aralarda yaptığı atıştırmalar azalır ve bir sonraki ana öğünde fazladan besin tüketimi engellenmiş olur. Bu bağlamda; obezitenin diyet tedavisinde de yüksek posa içeren meyve ve sebzelerin rolü büyüktür. Fakat unutulmaması gereken bir nokta; meyvenin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğidir. Meyveler, gereksinimden fazla tüketildiğinde fazladan enerji alımına sebep olacağından kilo kontrolüne ters etki yaratabilir.
Meyvelerin tüketim miktarına dikkat edilmeli. Peki ne kadar tüketmeli?
  • Sağlıklı bir yetişkin bireyin gün içerisinde ortalama 3–6 porsiyon meyve tüketmesi gerekir. Bu miktarlar, kişinin yaşına, fiziksel durumuna, boyuna, kilosuna, diyetinin enerji içeriğine, vb. faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Diyetisyen pek çok faktörü göz önünde bulundurarak hazırladığı kişiye özel beslenme programında alınması gereken meyve miktarını da ayarlar.
  • Kilo verme amaçlı düşük kalorili diyet uygulayan kişilerin bile günde en az 3 porsiyon meyve tüketmeye özen göstermeleri gerekir.
  • 1 porsiyon meyvenin miktarının bilinmesi çok önemlidir. Çünkü gereksinimden fazla miktarlarda meyve tüketildiğinde fazla kalori alınmakta, bu durum kilo alımını kolaylaştırabilmektedir. Bu nedenle porsiyon miktarlarına mutlaka dikkat edilmelidir. 1 porsiyon meyvenin cinsine göre miktarlarını gösteren tablo aşağıda yer almaktadır.
1 porsiyon meyve olarak tüketebileceğiniz meyveler ve miktarları

1 porsiyon Elma :
100 gr (1 orta boy)

1 porsiyon Portakal :
135 gr (1 orta boy)

1 porsiyon Mandalina:
135 gr (2 küçük boy)

1 porsiyon Kayısı:
100 gr (3-4 adet)

1 porsiyon Muz:
60 gr (1 küçük boy veya yarım)

1 porsiyon İncir:
50 gr (1-2 adet)

1 porsiyon Kiraz:
75 gr (12 adet)

1 porsiyon Vişne:
80 gr (14 adet)

1 porsiyon Greyfurt:
100 gr (1 orta boy)

1 porsiyon Üzüm:
90 gr (15 iri tane)

1 porsiyon Yeni dünya:
6 adet

1 porsiyon Kırmızı erik:
50 gr (2-3 adet)

1 porsiyon Yeşil erik:
100 gr (10 adet)

1 porsiyon Çilek:
100 gr (12 adet/1 çay bardağı)

1 porsiyon Şeftali:
140 gr (1 orta boy)

1 porsiyon Armut:
100 gr (1 orta boy)

1 porsiyon Ayva:
100 gr (1/4 orta boy)

1 porsiyon Nar:
75 gr (1/2 orta boy)

1 porsiyon Kavun:
150 gr (1/8 orta boy kavun)

1 porsiyon Karpuz:
200 gr (1/8 orta boy karpuz)

1 porsiyon Kivi:
75 gr (1 adet)

1 porsiyon Ananas:
75 gr

1 porsiyon Kuru incir:
15 gr (2 adet)

1 porsiyon Kuru kayısı:
20 gr (3 adet)

1 porsiyon Kuru üzüm:
20 gr

1 porsiyon Kuru erik:
25 gr

Portakal Suyu
1 çay bardağı

Greyfurt Suyu
1 çay bardağı

Nar Suyu
1 çay bardağı

Vişne Suyu
1 çay bardağı

Üzüm Suyu
½ çay bardağı

Elma Suyu
1 çay bardağı

Havuç Suyu
1,5 çay bardağı


Meyveler maalesef pekçok kişi tarafından gerektiği miktarlarda tüketilemiyor. Meyvelerin yeterli miktarlarda tüketilememesinde pek çok etken göze çarpmaktadır. Pek çok kişinin dile getirdiği başlıca etkenler şunlardır:
  • Meyvelerin pahalılığı,
  • Yoğun iş/okul temposu dolayısıyla meyve tüketmek için zaman bulunamaması,
  • Meyvelerin işyerlerinde / okullarda kolay temin edilememesi (kantinlerde bulunmaması gibi),
  • Restaurant - cafe vb. toplu beslenme hizmeti veren pek çok yerde meyvenin kolaylıkla bulunamayışı,
  • Pek çok kişinin beslenme alışkanlıklarının arasında düzenli meyve tüketiminin yer almaması,
  • Meyvelerin temizleme, hazırlama vb. aşamalarda zaman harcattığı düşüncesi,
  • Meyve tüketiminin unutulması gibi.
Meyveleri günlük beslenme programımıza nasıl katabiliriz? İşte meyve tüketimini arttırmak için uygulanabilecek bazı ipuçları:
  • İşyerinize giderken meyvenizi yanınızda götürün. Çantanıza atacağınız 1–2 meyve 1 dakikanızı bile almayacaktır.
  • Çantanızda kuru meyve taşıyın. Kuru meyveler kolay taşınabilir ve tüketilebilinir besinlerdir. Uygun miktarlarda tüketerek hem meyve ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız hem de tatlı isteğinizi ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaksınız (Miktara dikkat!).
  • Akşam yemeğinden 1,5–2 saat sonrasında küçük bir meyve öğünü yapın. Gün içerisinde yeteri kadar meyve tüketemediyseniz gece ara öğününüzde meyve tüketmek bu açığı kapatmak için iyi bir fırsattır. Ama tabi tüketeceğiniz meyvenin miktarına ve saatine dikkat etmelisiniz.
  • Örneğin bir seyahattesiniz ve meyve bulabilecek bir durumda değilsiniz. Taze sıkılmış meyve suları da meyve ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır.
  • Sabah kalkınca (kahvaltı öncesinde) küçük bir meyve tüketmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu meyve kuru meyve de olabilir (Kuru kayısı önerilebilir). Böylece sindirim sisteminizin çalışmasını da olumlu yönde etkilemiş olacaksınız.
  • Meyveli yoğurt sevenlerdenseniz normal yoğurdun içerisine taze veya kuru meyve doğrayarak tüketebilirsiniz. Böylesi çok daha sağlıklı olur.
  • Sabah kahvaltısında kahvaltılık gevrekler tüketmeyi seviyorsanız süt ve gevrek karışımına bir miktar taze/kuru meyve de katabilirsiniz.
  • Meyve tüketme alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılır. Çocuğunuzun ara öğünlerinde çikolata, gofret, cips gibi sağlık açısından uygun olmayan besinler yerine taze veya kuru meyveler tüketmesini sağlayın.
  • Tatlı yerine meyve salatasını deneyin.
  • Şeker ilave etmeden meyvelerden çok lezzetli tatlılar yapabilirsiniz. Bol şerbetli ve bol enerjili tatlılardansa, meyve tatlıları çok daha hafif ve lezzetli olacağından keyifle tüketeceksiniz.
  • Elma, muz, armut, mandalina gibi meyvelerin hem taşınması kolaydır, hem de hazırlık gerektirmezler. Arabada, çantanızda meyve taşımayı alışkanlık haline getirin.
Sağlıklı ve Formda günler diliyorum...
Sevgiler

İpek AĞACA-Diyetisyen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meyve Tüketimini Arttırmak İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meyve Tüketimini Arttırmak İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:50
Top