2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramda Beslenme
MAKALE #11545 © Yazan Dyt.Elif ERDİN YILDIZ | Yayın Ekim 2013 | 2,750 Okuyucu
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME


BAYRAMDA ET!
Kurban bayramında et tüketimi bildiğiniz gibi artmaktadır. Ancak etin pişirme, hazırlama, saklama aşamaları sağlık açısından çok önemlidir.

1) Etler sindirimi zor besinlerdir. Kesilen et hemen tüketilmemeli buzdolabında 24 saat bekletilmelidir, bekletilen et daha kolay pişer, lezzetli olur ve sindirimi de kolay olur.
2) Etleri ne kadar yediğimizin yanında nasıl pişirdiğimiz de önemlidir. Etleri haşlama ya da ızgara olarak tüketmek daha sağlıklı bir yoldur. Kızartma ve çok uzun süre yüksek ısıda pişirme yöntemi, ette kanserojen madde oluşumuna sebep olur. Aynı zamanda etleri sebzelerle beraber pişirmek besin çeşitliliği açısından önemlidir.
3) Eti hazırlama aşamasında görünür yağlarını temizleyin. Ayrıca eti hazırlarken, eti kestiğiniz tahta ya da bıçağı başka gıdalarla temas ettirmeyin.
4) Etleri pişirirken ete ekstra yağ koymayın kendi yağı ile pişirin, özellikle tereyağ ve kuyruk yağ eklemeyin.
5) Mangalda etle ateş arası 15 cm olmalıdır. Ette kömürleşme olmayacak şekilde pişirin.
6) Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşmaz, bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını arttırır.
7) Sofranızda sadece et olmasın. Besin çeşitliği açısından sebze yemeği, yoğurt, salata, ayran gibi diğer besin grupları da bulunsun. Ayrıca çavdar ya da tam buğday ekmeği ya da bunların yerine bulgur pilavı da tüketilebilir.
8) Tüketilemeyen fazla etleri saklamak için de koşullar çok önemlidir. Öncelikle dikkat edilmesi gereken tek yemeklik poşetler halinde eti bölmektir. Bu böldüğünüz etleri buzlukta ya da derin dondurucu da saklayın. Derin dondurucuda ya da buzlukta etinizi 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında poşetlenmiş halde 2 gün saklayabilirsiniz.
9) Dondurulmuş etleri çözdürmek istediğinizde buzdolabının en alt kısmında çözdürün ya da dondurucudan çıkarır çıkarmaz pişirin. Çözünen eti tekrar dondurmayın.
10) Etlerde yukardaki durumlara dikkat edilmesine rağmen gene de kalp hastalığı, kolesterolü, yüksek tansiyon, diyabet ve kilo problemi olan herkes yediği etin miktarına dikkat etmelidir.
11) Günlük et tüketim miktarı 3-4 porsiyonu (3-4 yumurta büyüklüğünde et) geçmemelidir.

BAYRAMDA TATLILAR, ÇİKOLATALAR, ŞEKERLER!!!

Bayramlarımızda tatlı, şeker, çikolata ikramı kaçınılmazdır. Her gittiğimiz yerde bize şeker tutulur, tatlılar ikram edilir. Bunların fazla tüketimi özelikle de diyabet, şişmanlık gibi rahatsızlığı olanlar için sağlık açısından risklidir.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin. Yanınızda kuru meyveler bulundurun. Ziyaretlere gitmeden önce bunlardan atıştırın.

Tüm bayram boyunca kendinize tüketim miktarı sınırı koyun. Örneğin ‘4 günde 4 küçük çikolata hakkım olsun, 4 dilim de baklava hakkım olsun.’ diye kendinize kural koyun. Bayram sonunda tekrar sağlıklı beslenme şekline dönerek, fiziksel aktivite yaparak telafi edin.


BAYRAMDA NASIL BESLENELİM?

1) Güne güzel bir kahvaltı ile başlayın. Peynir, çavdar-tam buğday ekmek, süt, yumurta, zeytin ve mevsim sebzesi içerikli sağlıklı bir mönü oluşturun.
2) Kahvaltıdan önce 1-2 bardak su için ve 2 adet gün kurusu ya da 2 adet kuru hurma tüketin.
3) Öğün atlamayın. Bayramda da az ve sık beslenin.
4) Öğün aralarında tatlı ihtiyacınızı karşılamak için meyve tüketin.
5) Bayram ziyaretlerine aç gitmeyin. Öğününüzü tüketin ve evden tok çıkın.
6) Gittiğiniz yerde asitli içecekler ikram edildiğinde reddedin. Yerine bitki çayları tercih edin.m
7) Gün içinde 10-12 bardak su tüketin.
8) Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin. Gittiğiniz yerde tatlıyı reddedebilmek için evden çıkmadan önce kuru hurma + siyah kuru üzüm + fındık + badem karışımı yapın ve bu karışımdan atıştırın. Çantanızda bu karışım hep bulunsun.
9) Günlük yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın.
10) Eğer gene de fazla kaçırdıysanız, moralinizi bozmayın. Gün sonunda kendinize fırsat oluşturun ve yürüyüşe çıkın. Ertesi gün daha dikkatli davranın.


DYT.ELİF YILDIZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elif ERDİN YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elif ERDİN YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elif ERDİN YILDIZ'ın Makaleleri
► Bayramda Beslenme Dyt.Diğdem AKÇA
► Ramazanda ve Bayramda Beslenme Dyt.Nilgün SEREMET
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top