2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Arkadaş Seçiminde Ailenin Önemi
MAKALE #11556 © Yazan Psk.Belis KAMHİ | Yayın Ekim 2013 | 9,218 Okuyucu
Çocuğunuz henüz bebekken, arkadaş edinme ihtiyacı duyar. Bu doğrultuda, çocuk bir yaşındayken bile bilinçsizce arkadaşıyla dokunarak veya itişerek bir beraberlik gösterir. Çocuğun yaşı arttıkça, arkadaş ilişkilerinin içeriği de artacaktır. Çocuk 3-4 yaşına gelmeye başladığında, arkadaşlarıyla olan ilişkisi farklılık göstermeye başlar. Artık beraber oyun oynayabilirler, fakat çocuklar bu dönemde arkadaş seçimine dikkat etmezler. Bununla birlikte her gün farklı bir oyun arkadaşı seçebilir. Düzenli arkadaş seçimi 5 yaşında başlayabilir. Bu dönemde artık çocuk kiminle anlaşabildiğine ve kiminle oynayacağına karar verebilir. İşte böyle bir dönemden sonra aileler, çocuğun arkadaş seçimiyle ilgili zorluklar yaşayabilir. Bazı arkadaşlıklar, çocuğunuza kötü örnek oluşturacak davranışlar sergileyebilir. Özellikle çocuklar okul öncesi eğitime başladıklarında, ailelerden çok sık duyulan kötü davranışlar başlar. Küfür etmek, vurmak, eşyalara zarar vermek, başkalarına zarar vermek gibi davranışlar sergilenebilir. Çocuklar, aileden bu tür davranışları görmeseler bile, okul öncesi eğitim kurumunda vakit geçirdiği arkadaşlarından öğrenebilirler.

Aile kötü örnek oluşturan arkadaşlara karşı ne yapmalı?

Çocuğun kötü örnek oluşturan arkadaşlarıyla ilişkisini kesmek, çocuğun bir birey olmasını engeller. Çocuğun birey olabilmesi için, kendi kararlarını kendi verebilmesi gereklidir. Çocuğa doğru ve yanlışın ne olduğu öğretilmelidir. Çocuk, ne görürse onu kopyalar. Henüz bebekken bile, etrafında gördüğü hareketleri taklit ettiğini görmüşsünüzdür. Anne- baba örnek davranışlar sergileyerek, çocuğa doğru ve yanlışın öğretilmesini destekleyebilirler. Örneğin, eğer bir anne çocuğunun oyuncaklarını dağıttıktan sonra toplamasını istiyorsa, anne de kendi eşyalarını dağıttıktan sonra kendisinin topladığını çocuğuna göstermelidir. Anne ve baba, çocuğun yanında kavga etmeyerek, bağırmayarak veya küfür etmeyerek, çocuğun bu kötü davranışlardan uzak durmasını sağlayabilir. Ancak, çocuk arkadaşlarından kötü davranışlar öğrenebilir. Bu durumda, arkadaşın yanlış olduğundan çok, davranışın yanlış olduğu çocuğa vurgulanmalıdır. Çocuk, doğru ve yanlış hareketleri kendi başına da ayırt edebilmelidir. Daha sonrasında çocuk, arkadaşıyla görüşüp, görüşmemek veya arkadaşını uyarıp, uyarmamak gibi konularda kendi karar verebilmelidir. Bu tutum, çocuğun hayatında kendi kararlarını kendi verebilmesi için çok önemlidir. Çocuğun birey olabilmesi için gerekli temel taşlardan birisidir. Ailenin, çocukla iletişiminin güçlü ve sağlıklı olması çok önemlidir. Bu sayede, aile çocuğa doğruyu ve yanlışı kolaylıkla öğretebilir. Çocuğun, anne ve babanın yokluğunda da doğru hareketleri sergileyebilmesi çok önemlidir. Bu beceri, doğrudan arkadaş seçimini de etkileyecektir. Aile ilişkilerinin sağlıklı ve güven dolu olması, çocuğun dış ortamda kendine daha güvenli olmasını sağlayacaktır. Bu sayede, kötü örnek oluşturan arkadaşlardan etkilenmesi azalacaktır.

Çocukların hatası, aslında ailenin hatasıdır. Eğer aile, çocukla sağlıklı bir iletişim kuramamışsa, çocuk dışarıda da sağlıklı iletişim kuramayacaktır. Eğer aile güven dolu ilişkiler kuramamışsa, çocuk da güven dolu ilişkiler kuramayacaktır. Aile çocuğa ne verirse, çocuk onu öğrenir ve uygular. Bu nedenle çocuğu suçlamak yerine, anne ve babanın aile içi iletişimi ve çocukla olan iletişimi güçlendirmeye çalışması gerekir. Ancak bu sayede, çocuk dışarıda, okul ortamında veya arkadaşlarıyla baş başa kaldığı bir ortamda da kendine güvenle, doğru bildiği hareketleri sergileyebilir. Bunun getirisi olarak da, benzer davranışları sergileyen arkadaşları seçebilir.

Çocuklar arası gruplaşma

Çocuklar, okul döneminde bazı arkadaş gruplarına dahil olabilirler. Bu gruplarda şiddet içerikli gruplar arası çatışmalar olabilir. Çocuklar, benimsedikleri gruplara kendilerini ait hissedebilirler. Bu ait olma hissi, onlara güven vermekle birlikte her yaptıklarının doğru olduğu hissini de verebilir. Ait olduklarını hissettikleri grupları aileleri yerine bile koyabilirler. Aynı zamanda, sosyalleşmeleri, paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğrenmeleri açısından bu gruplar faydalı bile olabilir.

Ailelerin, çocuklarıyla sağlıklı ve güven içerikli iletişim kurabilmeleri, arkadaş gruplarının yararlı mı yoksa zararlı mı olduğunu anlamalarına da yardımcı olacaktır. Yine kötü örnek oluşturan arkadaşlarda olduğu gibi, bu gruplarda da çocuğu gruptan çekmeye çalışmak çocuğa da, aileyle olan ilişkisine de zarar verecektir. Çocuk bir kere güven duyduğu grubu karşısına almak istemeyecektir. Aile, bu grubun karşısında yer alırsa, çocuk aileyi de karşısına alabilir. Bu durumda yapılabilecek en doğru şey, çocuğun düşüncelerine ve hissettiklerine önem vermek ve saygı duymak olacaktır. Yargılamaktan kaçınarak, çocuğa sorularak yönlendirerek çocuğun doğruya ulaşması sağlanabilir. Çocuğun düşüncelerine, fikirlerine ve hissettiklerine saygı duyulduğunun belirtilmesi çocuk ve aile arasında güven ilişkisi için çok önemlidir. Özellikle ergenlik döneminde çocuğa duyulan bu saygı, çocuğun aileden kaçıp, içine kapanmasına engel olabilir.

Çocukla sağlıklı iletişim kurabilmek

Çocuk ve aile arasında sağlıklı ve güven dolu ilişki kurabilmek çok önemlidir. Bunun için her durumda ve koşulda öncelikle çocuğu dinlemek çok önemlidir. Okuldan gelen bir şikayette veya başka bir veliden gelen şikayette bile çocuğun fikirleri ve hisleri çok önemlidir. Aile, çocuğu anladığını hissettirebilmelidir. Çocuk gerçekten de haksızsa, çocuğa direkt söylemek yerine, ona sorular doğrultarak kendi kendine anlayabilmesi sağlanır. Örneğin, bu yaptığın sana yapılsa nasıl hissederdin? Bu davranışın kendine yapılmasını ister miydin? Sence karşındaki nasıl hissetmiştir? Sen öyle hissettiğinde ne olmasını isterdin? Özür dilemesini, karşıdakinin ceza almasını isterdim gibi cevaplar verebilir. Böylece çocuk kendisinin de ne yapması gerektiğini ve aslında bir daha yapmaması gerektiğini kendi kendine söylemiş olur. Bu durum arkadaş ilişkileri için de geçerlidir. Kötü davranış sergileyen arkadaşlarının davranışları hakkında çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun arkadaşı birine vurduğunda, kötü bir söz söylediğinde veya birisine saygısızlık ettiğinde, çocuğunuza bu davranışlar hakkında sorular sorabilirsiniz. Sence karşısındaki nasıl hissetmiştir? Sence arkadaşın neden böyle yaptı? Sence bu doğru bir hareket mi? Çocuğa bunun gibi sorular sorarak doğruyu ve yanlışı kendi kendine bulması sağlanabilir. Çocuğa, arkadaşının hareketi yanlıştı veya karşısındaki kişi kötü hissetmiştir demek yerine, bu cevapları kendi kendine bulabileceği sorular yöneltmek daha doğru olur. Bu şekilde çocuğa yargılayıcı bir tutum sergilemek yerine, güven ve anlayış dolu bir tutum sergilemiş olursunuz. Aile ve çocuk arasındaki bu ilişki, dış ortamda arkadaşlarıyla olan ilişkilerini de doğrudan etkileyecektir. Unutmamamız gereken en önemli hususlardan birisi, çocuğun ilk ve temel arkadaşları ebeveynleridir ve ileride seçeceği arkadaşları da ebeveynlerine benzer kişiler olabilir.

Uzm. Psikolog Belis Kamhi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Arkadaş Seçiminde Ailenin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Belis KAMHİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Belis KAMHİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Belis KAMHİ Fotoğraf
Psk.Belis KAMHİ
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Belis KAMHİ'nin Makaleleri
► Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Eş Seçiminde Ailenin Rolü ve Nişanlılık Dönemi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Psk.Dnş.Bülent ŞEN
► Çocuğun Eğitiminde Ailenin Rolü Fatih KILIÇARSLAN
► Ailenin Önemi Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Arkadaş Seçiminde Ailenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:24
Top