2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağında Mastürbasyon
MAKALE #11565 © Yazan Uzm.Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK | Yayın Ekim 2013 | 26,073 Okuyucu
Çocuklarda mastürbasyon

Çocuk doğduğu andan itibaren anne memesi ile beslenir ve rahatlar. 3 yaşından itibaren çocukta cinsel merak artmaya başlar, kendi bedenini keşfetmeye yönelir. Tesadüfen cinsel organına dokunan çocuk tamamen fizyolojik bir haz duygusu yaşar. Bu duygunun çocuk için parmak emmekten farklı bir fonksiyonu yoktur. Çocuk tesadüfen bir kez haz duygusu yaşadıktan sonra bunu öğrenir ve devam ettirmeye başlar. Cinsel organı ile oynar ve kendi kendine tatmine başlar. Çok sık yalnız kalan, kendisiyle ilgilenilmeyen, anne baba ile dokunsal uyarımı az olan çocuklar haz duygusunu başka bir yerden yakalayamadıkları için buradan edinirler.

Mastürbasyon yani cinsel organların bireyin kendi tarafından uyarılması yaygın bir davranıştır. Çocukların genital bölgelerine ilgi göstermesi birçok uzman tarafından gelişimin olağan bir basamağı olarak kabul edilir. Ergenlik öncesi dönemde çocukların genital organları ile oynama sonucu uyarılmaları bu sırada eşlik eden sık nefes alma, terleme, kızarma gibi davranışlar çocukluk mastürbasyonu adı altında değerlendirilir.
Genital uyarım önce beden sınırlarını keşfetme amacıyla başlayabilir. Daha sonraları haz arayışı daha ön plana çıkar.Çocuğun anne baba ile olan ilişkisinde yeterli dokunsal uyarım ve doyurucu ilişkilerinde herhangi bir nedenle azalma olursa çocuk ilgisini kendi bedenine yöneltebilir. Yeni bir kardeşin doğması, anne babadan birinin evden uzaklaşması, anne babanın herhangi bir psikolojik bozukluğa sahip oluşu gibi nedenlerle ilişkinin doyuruculuğunda azalma olabilir ve çocuğun bedenine yönelmesiyle mastürbasyon ortaya çıkabilir.

Aşırı mastürbasyon travmatik yaşantıları izleyen dönemlerde de ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre okul öncesi dönemde cinsel istismar mağduru olmuş çocuklarda mastürbasyon davranışı sık olarak gözlemlenmiştir.

Ayrıca sütten kesilme ya da memeyi bırakma çocuk için zorlu bir yaşam olayı olduğundan çocukluk mastürbasyonunun sütten kesilmeyle de ilgisi bulunmuştur.
Çocukluk dönemindeki mastürbasyonun tıbbi nedenleri olabileceği de göz önünde bulundurulmalı, böyle bir durumda çocuk bir hekimin muayenesinden geçmelidir.
Erkeklerde oran kızlara göre daha fazladır. 2.5 yaşından önce çok sık görülmez. Yapılan bir çalışmaya göre çocukluk mastürbasyonu olan olgularda uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmede güçlük yaşandığı görülmüştür.

Mastürbasyon olgularının %78 inde iki yıl içinde kendiliğinden iyileşme olmaktadır. Ne kadar erken yaşta başlamışsa sıklığı ve süregenliği artmaktadır. Devamlılıkta ısrar gösteriyorsa altta yatan başka bir psikolojik bozukluktan söz edilebilir.

Otizm spektrum bozukluğu ve zeka geriliğinde aşırı mastürbasyon sergileyen olgular görülmektedir. Çocuğun uyaransız kaldığı ya da kaygılı olduğu dönemlerde sıklığında artış olabilmektedir. Psikotik bozukluğu olan çocuklarda da dış uyaranların azalması nedeniyle aşırı mastürbasyon yaptıkları ileri sürülmüştür.

Ayırıcı tanı

Mastürbasyon çok sık epilepsi ile karıştırılır. Ayırıcı tanısı;
mastürbasyon sırasında çocuğun bilincinde herhangi bir değişiklik olmaması, mastürbasyonun çok ani başlamaması, 10-15 dk kadar sürmesi, uykuya dalma ya da uyaransızlık gibi belli koşullarda ortaya çıkması, kısa süre de olsa çevredekiler tarafından engellenebilmesi gibi özelliklere dikkat edilmelidir.
Çocukluk mastürbasyonu obsesif kompülsif bozukluğun(takıntı hastalığı) bir bulgusu olarak da ortaya çıkabilir. Mastürbasyon tek başına eğlencesiz bir hal alıp zorunlu hale geldiyse kompülsif mastürbasyondan bahsedilir. Bu durumda çocuk mastürbasyonda doyum sağlayamaz ve her fırsatta yapmaya devam eder. Kısıtlama ya da engelleme yapılırsa kaygısı artar ve anne baba engellese bile bir şekilde mastürbasyona devam eder.

Tedavi

Çocukluk mastürbasyonun tedavisinin en önemli basamağı aileye bu konuda bilgi vermektir. Ailenin bu konuda kaygıları azaldığında genellikle mastürbasyon sıklığında azalma görülür. Çocuğunu cinsel organı ile oynarken veya sürtünğrken gören anne babalar telaş yaşarlar. Çocuğa ceza verip ayıp, günah gibi söylemelrde bulunabilirler. Bu tip davranışlar çocuğun suçluluk duygusunu artırmaktan öteye gitmez. Suçluluk duygusu artan çocuk anne babadan duygusal olarak uzaklaşır ve uyaran azaldığı için mastürbasyon davranışı sıklaşabilir.

Anne babanın çocuğu suçlamadan cezalandırmadan bunun normal olduğunu bilerek çocuğa yaklaşmaları gerekir. Zaman zaman çocuğun dikkatini başka yönlere çekmek de faydalı olabilir. Çocuğa bu durumun özel bir durum olduğu herkesin yanında yapılmaması gerekliliği uygun bir dille anlatılmalıdır. Yaptığının kötü bir şey olmadığı çocuğa anlatılmalıdır.

En uygun yöntem mastürbasyon başlamadan önce çocuğa bu davranışının yerine geçebilecek yeni bir seçenek sunmaktır. Örneğin uykuya dalmada güçlük çeken bir çocuk için çocuğa masal anlatma, ya da saçlarını okşayarak uyutma bir seçenek olabilir. Uyaransızlık nedeni ile mastürbasyon yapan bir çocuk için etrafındakilerle daha fazla vakit geçirmesi ya da anaokulu bir çözüm olabilir. Eğer mastürbasyon sıklığı çok fazla ve çocuk engellenemiyorsa psikolojik bir tedavi uygun olabilir.

Çocuklar yetişkinler gibi duygu ve düşüncelerini ifade edemezler, çünkü soyut düşünme yetenekleri henüz gelişmemiştir. Kendilerine sıkıntı veren durumları genellikle davranış bozukluğu şeklinde dışa vururlar. Çocukta herhangi bir davranış bozukluğu varsa bunun anlamı bazı problemlerim var çözemiyorum bana yardımcı olun cümlesidir. Çocukta aşırı mastürbasyon da bir davranış bozukluğudur ve altta yatan başka sebepler çoğunlukla vardır. Örneğin yeni bir kardeşin gelmesi ile çocuğun kaygısı artar, aileye uyum sağlamak adına kaygılarını dışa vurmaz ve içteki kaygıyı bu şekilde dışa vurur. Çocuk için travmatik diyebileceğimiz her türlü yaşantıda bunu görebiliriz. Hepimizin bildiği bir şey vardır ki bastırılan duygu başka bir rahatsızlık şeklinde kendini gösterir. Bu, yetişkinlerde psikosomatik rahatsızlıklar olduğu gibi(baş ağrısı, migren, mide sorunları gibi) çocuklarda davranış bozukluğu olarak görülür. Bu noktada çocuğun dünyasına girebilmek, çocuğu iyi tanımak önemlidir. İlerleyen olgularda genellikle hem aile hem çocuk çaresiz kalıp, durumu daha çözümsüz hale getirebilir. Bundan dolayı çok geç olmadan yardım almak faydalı olacaktır.

Çocuk iç dünyasını resim ve oyunlarla ifade eder. Bundan dolayı çocukla ilgili tedavilerde oyun terapisi oldukça faydalıdır. Oyunda çocuk dışarıya vurmadığı,vurmaktan çekindiği, kendisinin de farkında olmadığı bazı duygularını sergiler. Oyun, aslında çocuk için bir rahatlama mekanizmasıdır. Oyun terapisinde çocuğun dışarıya vurmadığı iç dünyası çocuğu yargılamadan, suçlamadan ona tanımlanır. Böylelikle çocuk kendi duygu ve düşüncelerinin ifadesini güvenli bir ortamda bir yetişkinden duyarak rahatlar. Bu rahatlama mekanizması iç dünyasındaki kaygıları azaltır ve kaygının neden olduğu semptomlar yavaş yavaş yok olur. Tedavi sürecinde anne ve babanın terapist ile uyum içinde olması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki çocuktaki var olan bir davranış birdenbire değil, bir süreç içerisinde olduğundan o davranışın yok olması da bir süreç alacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağında Mastürbasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK'in Makaleleri
► Çocukluk Döneminde Mastürbasyon Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukluk Çağında Depresyon Psk.Sinem ERUSTA
► Mastürbasyon Psk.Soner EROL
► Mastürbasyon Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekler ve Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Evlilikte Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kompülsif Mastürbasyon Nedir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağında Mastürbasyon' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kontrol Etme Hastalığı Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:21
Top