2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Başarısını Artırmada Ailelere Öneriler
MAKALE #11610 © Yazan Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM | Yayın Ekim 2013 | 4,066 Okuyucu
Okul başarısı bir öğrencinin belirlenmiş olan sonuçlara ulaşmasıdır. Başarısızlık ise çocuğun gelişim düzeyinin ve kendi sınırlarının altında başarılı olması ve bu durumu telefi edememesidir.

Başarısızlığın birçok nedeni olabilir. Bu nedenleri en basitiyle bireysel ve ailevi nedenler olarak iki gruba ayırabiliriz.

Bireysel nedenler, kaygının çok düşük ya da çok yüksek olması, motivasyon eksikliği, öğrenme güçlüğü, düşük benlik saygısı, gelişim dönemi özellikleri, psikolojik düzensizlikler olabileceği gibi, aileden kaynaklı nedenler, huzursuz ev ortamı, gerçekçi olmayan beklentiler, anne babanın olumsuz model olması, ailenin okula karşı olumsuz tutumları, çocuğa sınır koyamama, uygun çalışma ortamının sağlanamaması, anne babanın baskıcı tutumları olabilir.

Aileler olarak bizlere düşen ilk görev çocuğumuz için uygun çalışma ortamı hazırlamaktır. Bu çalışma ortamı yeterli ışık almalı ve uygun ısıda olmalı, televizyon, müzik, sevilen kişilerin posterleri gibi uyarıcılardan uzak olmalıdır.

Çalışma ortamını hazırladıktan sonra çalışmaya ne zaman başlanılacağına dair ortak bir karar almalısınız ve alınan karar gerçekleştirilirse, -alışkanlık kazandırılana kadar- ufak ödüllendirmeler yapabilirsiniz (sevilen programın izlenmesi, sevilen yemek, vb). Çocuğumuz ders çalışmaya başlamada sorun yaşıyorsa, ilk 5 dakika yanında durmalı ve ödevde ya da sorularda kendisinden istenileni anlamasında yardımcı olmalısınız. Ve mutlaka yeterli dinlenme araları verdiğinden emin olalım.

- Okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de çocuğun sorumluluk almaya ve başladığı işi bitirmeye alışmasıdır. Yaşına uygun görevler vererek sorumluluk bilincini aşılayın.

- Başarılı olmuş olan kişileri ona sevdirin ve örnek gösterin. Örnek göstermekten kastım o kişi ve çalışma şekli hakkında sohbet etmenizdir. Cümlelerinizin “kıyaslama” olarak algılanmamasına dikkat etmelisiniz.

- Okul arkadaşlarını tanıyın ve faydalı olacağını düşündüğünüz arkadaşlık ilişkilerini destekleyin. Uygun olmadığını düşündüğünüz arkadaşlıkları onunla konuşmalı ve nedenlerini de belirtmeniz gerekmektedir.

- Kendine olan güvenini sağlaması için cesaret verin ve başarıya motive edin.

- Öğretmenleriyle sık sık görüşün ve öğretmenlerinin önerilerini dikkate alın.

- Stres faktörlerini dikkate alıp psikolojik durumunu hesaba katın. Nitelikli zaman geçirip sizinle rahatça konuşacağı iletişim şekli geliştirin.

- Anne ve baba olarak okula olan tutumunuz aynı olmalı. Okul hakkında eleştirileriniz varsa bile bunu çocuğunuzun yanında konuşmamalısınız.

- Ders çalışma dışındaki zamanlarında sınırlara dikkat ederek istediği gibi geçirmesini sağlayın.

- Okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayın. Bunun için sizin de örnek olmanız ve hatta evde okuma saatleri düzenlemeniz yararlı olacaktır.

- Dikkat eksikliği, özgün öğrenme güçlüğü vb. problemlerinin olup olmadığını öğrenmek için okul rehberlik servisinden destek alın.

- Okulu sıradan bahanelerle aksatmasına izin vermeyin.

- Düzenli tekrarlar yaptığından emin olun.

- Yetenekleri ve hobileri konusunda teşvik edici olun ve destekleyin.

- Düzenli öğün ve gıda çeşitliliğini sağlayın.

- Uyku düzeninin bozulmamasına dikkat edin.

- Belli aralıklarla okul ve dersler hakkında durum değerlendirmesi yapın.

- Kapasitesinin altında uyarı düzeyi düşük bir sınıfta ise okul ile durumunu görüşün.

- Ve son olarak çocuğunuzda görme ve işitme problemi olabilir mi diye kontrole gidin.


Başarı dolu seneler diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Başarısını Artırmada Ailelere Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okul Başarısını Artırmada Ailelere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:56
Top