2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Model Önerisi: Psikoloji Cemaatleri
MAKALE #11626 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2013 | 4,681 Okuyucu
"Çare psikologların hoca, danışanların da cemaat üyesi gibi yapılandığı, eğitim ve sohbet odaklı bir anlayışla ve düzenli aralıklarla işleyen psikoloji cemaatleri modelinde"

Dünyada ve ülkemizde bir ilk olan yeni bir proje başlatıyorum! Bu projeyi uzun zamandır kafamda düşünüyor, ölçüyor, biçiyordum zaten!
Her yönüyle dini cemaatlerin "dini sohbet" işleyişini psikolojik destek alanına uyarlayan bu sistem psikolojik destek olgusunda hayatımızı büyük ölçüde değiştirecek. Tabi ki şimdi değil; serpilip geliştiğinde.

Malum:

Psikolojik yardım klinik yahut özel ofislerde, ya ilaç eksenli olarak yahut son derece pahalı seanslar halinde, bireysel nitelikli ve soğuk bir formatta, ayrıca sınırlı süreli ve dar bir iletişim ortamında ve formatında sunuluyor. Devamlılıktan, sosyal destekten, grupsal etkileşim vb. imkanlardan mahrum bırakıyor.

Klasik uygulama; bireysel nitelikli bir yardımı baz alması, ayrıca fahiş ücretler istemesi gibi yönleri nedeniyle her vakayla gereken süre boyunca ilgilenmeyi engelliyor. Tüm seanslar azami beş - on görüşme ile son buluyor!

Hem bu iletişim şekli soğuk ve aşırı resmi. Bu ihtiyaç duyan kişilerin ayrıca çok gerekli olan sıcak sosyal desteği almasına mani oluyor. Yine sıkıntı yaşayan kişiler için çok hayati olan manevi desteği de ister istemez bu soğuk ve resmi ilişki biçimi dışlıyor.

Böylece kişiler kliniklerde sadece soğuk - bilimsel bir destek alıyorlar ancak en az bunun kadar gerekli olan sosyal ve manevi destek imkanından ise mahrum kalıyorlar.

Bir bakıma psikiyatri ruhsal yardımı ilaca indirgerken psikologlar / terapiler de kuru - katı - soğuk ve teknik bir yardıma indirgenmiş oluyor, sunulan yardımı! Bu ise aynı zamanda manevi yönleri, sosyal boyutu bulunan insanlar için bütüncül, sıcak, çok yönlü, paylaşımcı, uzun süreli ve yeterli bir destek imkanı sunmuyor.

Bu model nasıl olacak?

Tamamen dini cemaatler şeklinde bir sosyal örgütlenme içine girecek olan psikoloji cemaatinin de üyeleri olacak! Bunlar tıpkı dini cemaatlerdeki sohbet mantığıyla her hafta düzenli olarak belli evlerde / mekanlarda toplanacaklar!

Depresyon, panik atak, kaygı, mutsuzluk, aile, çocuk vb. konularda her hafta düzenli olarak psikoloji içerikli, terapiyi eğitim modelinde sunan dersler işlenecek! Böylece kişiler terapilerdeki gibi sadece ilgili sorunun sonucuna yönelik palyatif bir çözüm değil; her sorun alanında çok yönlü ve derinlemesine bir bilgi ve bakış açısı sahibi olacaklar; daha kalıcı kazanımlar elde edecekler!
Terapilerin amacı değişim yaratmaktır. Oysa değişimde sadece sunulan yardım değil; süreç de önemli bir faktördür. Terapiler değişim için gerekli olan makul süreyi yukarıda bahsettiğim nedenler dolayısı ile sunamıyor. Burası hem tam bir eğitim ortamı sağlayacak hem de düzenli bir sohbet programı olması nedeniyle değişim için gerekli olan makul süreyi de sağlamış olacaktır.

Dediğim gibi terapi aslında bir değişim sürecidir; dolayısı ile tıbbi bir metot değil; bir eğitim uygulamasıdır. Tamamen sözel ve bilgiye dayalı bir yaklaşım olan terapiye tıbbi metot demek psikiyatrinin tüm yardım şekillerini kendi tekeline alma niyetinin mantık dışı çabasıdır!

Burada tamamen eğitim bazlı bir destek sunulacaktır! Psikolog bir bakıma bu cemaatteki önder (hoca) olacaktır! Her hafta toplanılacak evde önceden hazırlanan psikolog ilgili konuda dersler işleyecektir! Ders sonunda sorulacak olan sorulara tıpkı bir hocanın fıkıh sorularına vs. cevap vermesi şeklinde yanıtlar verecektir.

Bu sistem zamanla kök salacak, her psikoloğun bir cemaati oluşacaktır.

Ahmet hocanın cemaati, Psikolog Mehmet hocanın cemaati gibi!

Burada sohbet eğitimi sonrası çay içilecek, ikramlarda bulunulacaktır. Saygı, sevgi, misafirlik, katılım, dertleşme, birlikte öğrenme vb. unsurlar değişim için gerekli olan güdülenmeyi artıracak; kalıcı, çok yönlü ve derin farkındalıklar ve nitelikli değişimler ortaya çıkacaktır. Kişiler sadece teknik psikolojik destek değil; manevi, sosyal, uzun süreli yani çok yönlü ve bütüncül bir desteğe kavuşacaktır.

Kişileri ilaca tutsak eden yahut pahalı ve sonuç vermeyen sınırlı süreli soğuk terapi seanslarına mahkum bırakan mevcut "klişe" modelin böyle bir alternatife ihtiyacı var!

Psikososyal desteği ülkedeki her mahalleye, her köşeye yayacak,

Bu yardımı "paran yahut imkanından kadar hizmet" anlayışından çıkaracak, kalıcı sonuç alabilecek (uzun ve geniş) süreye yayacak,

Bu sosyal desteği ücretsiz ve daha kolay ulaşılabilir hale getirecek,

İnsanları ilaç ve terapi lobilerinin sömürüsünden kurtaracak,

Köklü sohbet ve dayanışma kültürünü yeniden canlandıracak,

Toplumu sağlıklı bilgi ve psikolojik algı noktasında adeta yeniden inşa edecek olan bu proje önerimi bilgilerinize sunuyorum!

Parası olan bir grup insana değil; geniş tabana / halka dayalı olan özgün psikososyal destek modeli önerim hakkındaki görüşlerinizi, önerilerinizi, tavsiyelerinizi talep ediyor; bu konuda web sitemdeki FORUM köşesine katılımlarınızı bekliyorum.

"Mutlu olduğunuz zamanlardatüm dünyanın size daha sevimli göründüğünü hiç hissettiniz mi? Oysa bakış açınız dışında gerçekte hiç bir şey değişmemiştir" (Judi James)

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Model Önerisi: Psikoloji Cemaatleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Model Alarak Öğrenme Psk.Çağla GÜNAY
► Gençler Neden Silahı Model Alıyor? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeni Model Önerisi: Psikoloji Cemaatleri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:52
Top