2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeksi Erkeklerle Klasik Erkeklerin Savaş Meydanı: Modern Evlilikler
MAKALE #11634 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2013 | 6,153 Okuyucu
Danışan kaybetme korkusu uzman dahi olunsa bazı gerçekleri açıkça yazmaya - söylemeye engeldir.

Açıkça söylüyorum:

Kadının kodlarıyla oynandı! Kadın erkekleştirildi! Hem fiziken hem karakter yapısı olarak! Zaten ruh bedeni, beden de ruhu etkiler. Bu iki ana yapı sürekli olarak karşılıklı etkileşim halindedir.

Moda adı altında ve rol model vasıtasıyla kadınının evvela dış görüntüsünü erkeksi bir fiziksel görünüme çevirdiler. Atletik vücutlar, dar kalçalar, erkeksi giyim şekilleri, kısa saçlar vs.

Daha sonra sert mizaçlı, katı ve kaba tutumlu, gergin, tartışmacı, laf sokan, asla altta kalmayan, agresif karakterleri ideal rol - model karakterleri olarak sürekli telkin ettiler.

Kadınsılığı çağrıştıran her şeyi aşağıladılar, açık yahut gizli olarak yerdiler. Mesela hanımefendiliği ve ev hanımlığı rolünü! Birini saflık; diğerini de enayilik olarak tanıttılar!

Bu süreç sonunda erkekteki kadın algısı da değişti haliyle! Kadın değişir de kadın algısı değişmez mi!

Algı değişince anlayışlar ve zihin yapıları da dönüştü. Kadına eskisi kadar değer veremeyen, saygı duyamayan, bunda zorlanan, kadını sadece basit heveslerinin anlık tatmin aracı haline indirgemiş yeni bir erkeklik anlayışı ikame oldu yerine!

Süreç şöyle işledi:

Önce kadının fiziksel görünümü erkekleştirildi.

Buna bağlı olarak ve diğer destekleyici yaklaşımlarla kadınların karakter yapısı, huy ve mizaçları erkekleştirildi.

Kaba, ters, sert, agresif vs. Naiflikten, hanımlıktan, incelikten, zerafetten, saygıdan, anlayışlı olmaktan saflık ve enayilik olarak bahsedilir oldu! Bunların tüm insanlara, en çok da kadına yaraşır, onun özüne en uygun düşen huylar olduğu unutturuldu.

Yeme kültürünü bozarak sağlığı, hastalık algısı inşa ederek ruhları alt üst eden statüko kadının genleriyle oynayarak karakterleri de mahvetti. Bu ruh daha kolay strese giren, daha çabuk örselenen, daha çabuk tükenen; yani ruhsal ve bedensel sıkıntılara daha açık hale getirildi.

Bu sinsice kurgulanmış süreç sonunda ruhlar bozuldu, beden sağlığı yitirildi, yerleşik huylar bozuldu, aile kurumları sarsıldı.

Doğasına yabancılaştığı için ruhu kendisine düşman olan ve bin bir sıkıntı silahıyla kendisine saldırmaya başlayan insanoğlu bu sesi kesebilmek ve bir an olsun huzuru bulabilmek adına arayışlara, mesela daha çok tüketime vs. yönlendi haliyle. Bu çılgın tüketim eğiliminden her türlü değer de nasibini aldı!

Böylece kadın erkeklerin ağına daha açık, her türlü sömürüye daha elverişli hale getirildi.

Tüm bunlar sadece kadının fiziksel görünümündeki planlı değişimle başladı.

Önce fiziksel görünüm değiştirildi.

Sonra fizikler,

Sonra karakterler,

Sonra ruhlar...

Sonra anlayışlar, beklentiler, alışkanlıklar; hatta evlilikler etkilendi. Bir taş yerinden oynarsa tüm taşlar oynar; insan bedeninde!
Artık kadın evde yemek yaparken bunu kolay kolay hazmedemiyor. Çünkü erkeksi bir formata dönüşmüş olan ruhu bu eylemi eskide kalmış doğal kadınlık rolüne mahsus işler olarak görüyor, küçümsüyor.

İş yerinde patronuna sabahtan akşama dek her türlü hizmeti eden ve bununla övünen kadın sıra eşine gelince iki kere üst üste çay verse geriliyor, "Kalk kendin al" diyor yahut dememek için kendisini zar zor tutuyor, aşağılık kompleksine giriyor.

Patronunun azarını çeken kadın eşi hafif sesini yükseltse açıyor ağzını, yumuyor gözünü, burnundan getiriyor!

Erkeksi kadınların kadınsı erkek beklentisi erkeklerin en hassas yanları olan erkekliklerine saldırı gibi algılanıyor, hemen savunma sistemleri giriyor haliyle devreye! Çatışma daha da alevleniyor!

Eskiden böyle değildi. Kadın kadınlığını biliyordu erkek erkekliğini! Ne kadınlarda erkekleşme sevdası ne de erkeklerde erkekliklerini mufaza ihtiyacı vardı! Saldırı varken savunma ihtiyacı olur ancak!

Kadın erkekle yapabiliyordu. Birbirini tamamlıyorlardı çünkü. Ama "erkeksi erkeklerle" klasik erkekler anlaşamıyor aynı çatı altında artık. Çünkü evlilik çatısı iki erkeğe göre değil! Bu doğa bu aşınmayı kaldırmıyor! Evlik bir kadınla bir erkeğe göre! Hatta evlilik kadın gibi kadınla erkek gibi erkeğe göre!

Erkek kadınsı kadın özlemiyle kadından soğuyor; kadınsı erkekler ise orijinal erkeklerden haz etmez hale geliyor; ama katlanıyorlar bir biçimde! Ya da boşanıyorlar!

Doğa yani hamur bozuldu, evlilik mayası pek tutmuyor artık bu yüzden!

Çözüm kadının kadınsı doğal rolüne geri dönmesinde, erkeğin ise biraz değişerek daha bilinçli erkek karakterine yani ileriye doğru azıcık daha evrimleşmesinde.

Birisi biraz geriye gidecek; diğeri ise biraz daha ileriye! Ortak ve doğal yol ancak böyle bulunacak!

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeksi Erkeklerle Klasik Erkeklerin Savaş Meydanı: Modern Evlilikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     27 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Klasik Bir Psikiyatrist Cevabı Psk.İzzet GÜLLÜ
► Savaş ve Göç Sorunsalı Psk.Dnş.Büşra BAYRAKTAR
► Klasik Şartlanma Yoluyla Öğrenme Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Erkeklerin Evlilikten Beklentileri Psk.Feyzullah ALPMAN
► Cinsellikte Erkeklerin 10 Hatası Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkeklerin Duygu Maskesi: Öfke Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Erkeksi Erkeklerle Klasik Erkeklerin Savaş Meydanı: Modern Evlilikler' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:34
Top