2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Renkli Meyveler Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
MAKALE #11650 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Kasım 2013 | 3,897 Okuyucu
Sağlığımızın daha iyi olabilmesi için günde 4 yada 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi konusunda herhangi bir şekilde itiraz bulunmamasına rağmen yinede kaç porsiyon yediğiniz değil, tükettiğiniz besinlerin çeşitliliği önemlidir. Daha canlı renkli sebze ve meyvelerin tüketiminin daha besleyici olduğu unutulmamalıdır.

Beyaz renkli Meyveler

Diyetiniz içerisindeki beyaz besinlerden kaçınmanız ne kadar doğru olsa da bizim istediğimiz daha çok beyaz ekmek, patates cipsleri gibi işlenmiş besinleri diyetinizden kaldıracak olmanızdır. Sarımsağa, az yağlı peynire, mantara, soğana, yoğurda, soya sütüne ve normal içtiğimiz süte rengini veren bu beyaz renkler, hücre zarı bütünlüğünün korunmasına yardım eden birçok flavonoidi de bileşiminde bulundururlar. Örnek olarak az yağlı süt, kilo kaybı ve yağ depolanması esnasında dahi kalbin çalışmasında yardımcıdır o yüzden mükemmel bir besindir.

Beyaz meyve ve sebzeler renklerini kanser ve kalp hastalıkları için riskin azaltılmasına yardımcı ve antioksidan özellikleri olan polifenollerden alırlar. Sarımsak gibi bazı beyaz yiyecekler, içerdikleri allisin olarak bilinen madde ile yüksek kan basıncı, kolesterol, kanser ve kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Yine bu besinler potasyum, C vitamini, folat, niasin ve riboflavinin de iyi kaynaklarıdır. 2011 yılında prospektif kadın ve erkek grupları üzerinde Hollanda da yapılan bir çalışmada total felç görülme sıklığı ile elma ve armutu da kapsayan beyaz meyve ve sebzelerin yüksek tüketimi arasında ters bir oranın olduğu fakat özellikle yeşil, turuncu, sarı ve kırmızı meyve ve sebze tüketimi ile ilişkili olmadığı bildirilmiştir. Elma diyet posasının zengin bir kaynağı olarak 100 gr’ ında yaklaşık 2.3 gr diyet lifi ve 3.6 mg kuarsetin bulundurur.

Kırmızı renkli Meyveler

Bu meyve ve sebzelerin kırmızı renkleri likopen gibi hastalıklara karşı savaşta kullanılan yüksek miktarda kırmızı renk pigmentlerini içerir. Likopen kanser riskinin azaltılmasında ve hücre sağlığının korunması için gerekli olan bir maddedir. Domates, çilek, karpuz, yaban mersini, kiraz, kırmızı elma ve şeker pancarında yüksek miktarda bulunur.

Sıçanlar ve fareler üzerinde yapılan deneylerde sebze ve meyveye kırmızı, mavi ve mor rengi veren antosiyaninlerin kolon kanser hücrelerinin büyümelerini yavaşlattığını göstermiştir.

Kırmızı, mavi ve mor meyve ve sebzeler genellikle antosiyanin adını verdiğimi antioksidanları içerirler. Kırmızı sebze ve meyvelerde de aynı şekilde likopen bulunur. Antosiyaninler serbest radikaller tarafından hücrelerinizde oluşturulacak hasarın azaltılmasına yardımcı olur ve kalp hastalıkları, felç, kanser, makular dejenerasyon ve hafıza problemleri oluşum riskini azaltır. Aynı şekilde Likopen kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Bu grup sebze ve meyveler potasyum, A vitamini, C vitamini ve folat gibi elzem vitamin ve minerallerden zengindir. İmmün sistem sağlığı ve üriner enfeksiyonlardan korunmanıza da yardımcı olurlar.

Kuru üzüm ve yaş üzümdeki magnezyum içeriği bağırsak hareketlerinin düzenli olması için gereklidir. Üzümün kabuğu bağırsak içeriğinin yumuşak kalmasında etkilidir. Patlıcan bağırsaklarda düşük kolesterol ve safra asitleri için gereklidir. Yine ek olarak patlıcanda kolesterol düşürücü özelliği olan pektin ciddi derecede bulunur.

Sarı renkli meyveler
Meyve ve sebzelerdeki sarı renk aynı zamanda yüksek miktarda C vitamini içerdiğini gösterir bizlere. Vücudumuzdaki C vitamini vücut hücrelerinin korunması için gereklidir, ve yine bileşiminde bulunan potasyum da yüksek kan basıncının düşürülmesi, damarlarımızdaki plak oluşumunun engellenmesi için gereklidir ve aynı zamanda bağırsaklarımızda barsak yumuşatıcı etki göstererek sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olurlar.

Sebzelere ve meyvelere sarı ve turuncu rengi veren bileşikler karetenoidlerdir. Karetenoidler immün fonksiyonların gelişimine ve daha düşük kalp hastalıkları, görme bozuklukları ve kanser oluşum riskine yardım eder. Beta karoten vücudunuzun A vitamini yapmak için kullandığı bir karetenoiddir. Folat, potasyum, brom ve C vitamini yine sarı ve turuncu sebze ve meyvelerde bulunan vitamin ve minerallerdendir.


Yeşil renkli meyveler


Yeşil yapraklı sebze ve meyveler diyetinin düzenli bir bölümünü kapsamak zorundadır. Besinlerin olabildiğince en koyusunu tüketmek en sağlıklı iken yeşil sebze ve meyvelerde olduköa koyu olduğu bilinmelidir. A vitamini yüksek olduğu kadar yeşil yapraklı sebzeler iyi bir kalsiyum kaynağıdırlar da. Günlük olarak tüketmediğinizde esansiyel mineralleride yeterince alamayacağınızı unutmamalısınız.
Brokoli, Brüksel lahanası gibi turpgil sebzeleri A vitamininden oldukça zengindir. Kivi, yeşil biber, brokoli ve lahana gibi diğer yeşil sebzelerde C vitamininden oldukça zengindir.

Yeşil sebze ve meyveler sülforofan, izotiyosiyanat ve indoller içerirler. Kansere yol açan bazı kimyasalların yıkılmasını sağlayan bileşiklerin düzeyini atırırlar. Daha koyu renkli yeşil sebzeler daha fazla klorofil içerir, antioksidan korunma için oldukça gereklidir. Brokoli, marul, ıspanak ve yeşil çay iyi kaynaklarıdır. Yapılan çay çalışmalarında bileşimindeki polifenoller ve kafein nedeniyle yağ yakılması sürecini başlatarak metabolizmanın hızlanmasına yol açtığı gösterilmiştir.

Bu sebze ve meyvelerin yeşil rengi içerdikleri klorofillerden gelmektedir. Bu sebze ve meyvelerden bazıları düşük kanser riski için gerekli olan indoller ve görme bozukluklarını engelleyen luteinden zengindir.A vitamini, C vitamini, K vitamini ve ve folat bulunur.

Turuncu Renkli Meyveler

Tatlı patates, su kabağı, havuç rengi, kavun ve balkabağı rengi, şeftali, mango rengi, şeftali ve papaya rengi turuncu renklidirler. Bu meyve ve sebzeler bizlere yüksek miktarda beta-karoten ve alfa karoten sunmaktadırlar. Beta karoten vücudumuzu besler ve destekler ve alfa karoten ise kansere karşı koruyucu özellik göstermektedir. Günlük yarım kase turuncu renkli sebze ve meyveler vücudunuzun C vitamini ihtiyacını karşılar.

Kahverengi renkli meyveler


Kahverengi besinleri tüketme alışkanlığı, hastalıklara yol açan toksinleri vücuttan uzaklaştırılmasına yardım edecektir. Ekmek, tam tahıl ürünleri, mısır, yulaf,çavdar, badem,ceviz ve fındık örnkerldir. Tohumlar yüksek miktarda B vitamini içerir ki bu grup vitaminler kalorinin enerjiye çevrilmesinde olmazsa olmazlardandır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Renkli Meyveler Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Hangi Meyveler Kilo Aldırır? Dyt.Gülşah GÜROL
► Renkli Beslen Uzun Yaşa Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Renkli Meyveler Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:41
Top