2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uzun Süre Tok Kalmanın Püf Noktaları
MAKALE #11688 © Yazan Dyt.Gülşen LÜKEL | Yayın Kasım 2013 | 5,167 Okuyucu
UZUN SÜRE TOK KALMANIN PÜF NOKTALARI

Kilomuzu istediğimiz rakamlarda tutmaya çalışırken bizi en çok zorlayan konu açlık duygusudur. Şimdi birlikte acıkmadan istenilen rakamlarda kalmanın sırlarını öğrenelim.
Posa bakımından zengin besinler tok tutan besinlere en iyi örnektir. Çiğneme zamanı uzun olduğu için posalı besinler yemek yemenizi ağırlaştıracak ve daha az yemek yemenizi sağlayacaktır. Şişkinlik yaratma özellikleri sayesinde uzun süre tokluk hissettirecek ve öğün sonrası kısa süre sonra atıştırma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Posa içeriği yüksek olan besinlere örnek; kurubaklagiller, tam tahıllı- kepekli ekmek, sebze ve meyvelerdir.

Yağlar midenizi karbonhidrat ve proteinlere göre daha geç terk ettiği için tokluk hissinizin daha uzun sürmesini sağlar. Bu nedenle düşük yağlı öğün tükettikten yalnızca bir-iki saat sonra acıkırsınız. Yaptığımız yemeklerde yeterli miktarda yağ kullanmak tokluk sürenizi uzatacaktır. Ancak sağlıklı yağlar kullanmak tabi ki önemli.
Proteinleri her öğünde tüketmek tokluk süresini uzatmada çok etkilidir. Mesela kahvaltıda peyniri, yumurtayı, öğle ve akşam yemeklerinde yoğurdu, aralarda süt, ayran gibi içecekleri tüketmek gereksiz acıkmaları engelleyecektir.
Aralıklarla su içmek te size tokluk sağlayacaktır.
Gün içinde fazla tatlıya yönelmemek acıkmanın önüne geçmek için gereklidir. Çünkü her tatlı akabinde kan şeker düşüklüğü ve acıkmayı getirir.
Tabi bu önerileri uygulamaya çalışırken hangi besinden ne kadar alacağımızı kendi kendimize hesaplamak mümkün olmayacaktır. Sizin için gerekli miktarları size yakın bir beslenme uzmanından size özel bir beslenme programıyla öğrenebilirsiniz.

EVDE DONDURULMUŞ BESİN HAZIRLAMA

Derin dondurucular her türlü besinin raf ömrünü uzatır. Uzun süreli depolama için dondurucunun sıcaklığını -32 C veya daha altında tutmaya çalışın.
Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri, pet şişeleri renkli naylon poşetleri, alüminyum folyo kullanmayın. Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir. diğerleri ise sağlık açısından tehlikelidir
Dondurucuya koymadan önce paketlemeye dikkat edin. Klasik plastik ambalaj kağıtları yerine, dondurucu kaplarını, folyalarını ve nem geçirmeyen kağıt, plastik torba veya diğer paketleme malzemelerini kullanın.
Dondurmadan önce, her besin paketini hangi besin olduğunu, tarih ve miktarını yazarak etiketleyin. Dondurucunuzu açtığınızda, her besini ve tazeliğini rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.
Eski olanları ön tarafa koyarak ilk olarak kullanılmasını sağlayın. Benzer besinleri yan yana yerleştirin, böylece daha kolay bulunabilirler.
Bazı besinler dondurulmaya uygun değildir. Muz, taze domates, kıvırcık, kereviz, mayonez, haşlanmış katı yumurta, ekşi krema, çırpılmamış krema, taze patates, haşlanmamış sebzeler ve bunları içeren karışımlar. Bu tür besinler dondurma işlemi mikrobiyolojik kaliteden ziyade, yeme kalitelerini etkilemektedir.
Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır. Bu nedenle yağlı etleri dondurucuya koymadan yağlarından ayıklamanız gerekir. Derin dondurucu bile olsa et ve tavuğun birbirinden farklı raflarda dondurulması gerekir. Sebze ve etlerde ayrı ayrı olmalıdır.
Sebzelerin dondurulmuş halde depolama sürelerini uzatmak için haşlayın. Haşlama, besinlerin suyun içinde 1-3 dakika arasında kaynatılması ve hemen soğuk suyun içinde pişirme işleminin durdurulması için soğutulması işlemidir. Suyunu süzdükten sonra, hava geçirmeyen plastik torbaların içine koyarak dondurucuya yerleştirin.
Dondurulmuş besinleri tezgah üstünde değil, buzdolabında çözdürün. Bakteriler oda ısısında çoğalırlar. Çözündürülecek besinin suyunu toplamak için, plastik bir torba veya tabağın üzerine koyarak çözünmeye bırakın. Et, tavuk veya balığı hızlı bir şekilde çözündürmek istiyorsanız, ilk önce paketini çıkarın ve mikrodalgaya dayanıklı bir kabın içine yerleştirin, sonra mikrodalga fırının defrost ayarında çözündürün. Hemen sonra pişirin.



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uzun Süre Tok Kalmanın Püf Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülşen LÜKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülşen LÜKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşen LÜKEL Fotoğraf
Dyt.Gülşen LÜKEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülşen LÜKEL'in Makaleleri
► Renkli Beslen Uzun Yaşa Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Vegan Beslenmesinin Püf Noktaları Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kilo Vermenin Püf Noktaları Dyt.Serkan TUTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uzun Süre Tok Kalmanın Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyutan Yiyecekler Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:23
Top