2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite ve Akupunkturla Tedavisi
MAKALE #11692 © Yazan Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK | Yayın Kasım 2013 | 3,832 Okuyucu
'Obezite' Ne Demektir?

Vücudun normal ağırlığa sahip olduğunu söyleyebilmek için iki önemli veriye ihtiyacımız vardır. Birincisi BMI, ikincisi ve daha da önemlisi ise, vücuttaki yağ oranıdır.

Vücut kitle/alan indeksinin* (BMI) 24'ün üzerinde olmasına fazla kilo, 30'un üzerinde olmasına ise obezite diyoruz. Ancak bazı durumlarda BMI 24'ün üzerinde olduğu halde vücutun normal dengelere sahip olması mümkündür. Örneğin ağır spor yapanlarda vücutta su fazla tutulacağı için BMI 24'ün üzerine çıkabilir. Buna karşılık böyle insanlarda, vücuttaki yağ oranları tamamen normal sınırlar içerisindedir. Aynı şekilde vücuttaki yağ kütlesinin fazlalığı nedeniyle BMI 24'ün altında olduğu halde anormal dengelerden bahsedebilmek mümkündür.

Özetle, obezite, normalden fazla miktarda yağın vücutta birikmesi anlamındadır.

Akupunktur Kilo Vermeyi Nasıl Kolaylaştırır?

Kulak Akupunkturu yönteminde kulakta kullanılan 200'e yakın nokta vardır. Birer ses notası veya bir bilgisayarın klavyesindeki tuşlar gibi düşünebileceğimiz bu noktalarla yüzlerce rahatsızlığı tedavi edebilmek imkan dahilindedir.

Bir insanın fazla kilo alması veya normalden fazla vücut ağırlığına sahip olması, yalnızca ihtiyaçtan fazla gıda alımı ile bağlantılı değildir. İki insanın, aynı kaloriyi aldıkları halde birinin zayıf, öbürünün fazla kiloya sahip olabilmesi mümkündür. Bir çok hormon bu olayda doğrudan veya dolaylı olarak rol oynamaktadır. Kalıcı bir tedavi için sadece iştah üzerinde bir düzenleme yeterli olmayacaktır, genel bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Akupunkturda kullanılan özel noktasal uyaranlar, vücuttaki fazla yağların atılmasına birkaç yolla etki etmektedir:

İştah merkezine etki ederek iştahı azaltır ve normal sınırlara inmesine katkıda bulunur. Hatta bazı hassas bireylerde iştahın tamamen kapandığı gözlemlenmiştir.
Bazı sinir sitemi hormonlarını -örneğin, seratonin gibi- düzenleyerek kronik yorgunluğu ortadan kaldırır.
Vücuttan su atılımını artırarak bedensel yorgunluğun fiziksel nedeni olan 'laktik asit'in vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.
Bazı sters hormonlarını* düzenleyerek genel bir dinginliğe ulaşılmasını kolaylaştırır.
Uykuyu düzenleyerek, uykudan istifadeyi artırır. Dolayısıyla günlük aktivitenin rahatlıkla yapılabilmesini sağlar ve canlılığı artırır.
Bu noktalar göz önünde bulundurularak yapılan bir akupunktur tedavisinin meydana getirdiği etki çoğunlukla tedaviden sonra da devam etmektedir.

Özetle
Akupunktur, iştahı ve stresi azaltarak özgürce diyet yapabilmenize ve yorgunluğu azaltarak dilediğiniz kadar egzersiz yapabilmenize yardımcı olur. Gün içerisine dengeli bir şekilde dağılmış kalorisi düşük beslenme ve harcanan enerji oranını artıran stresten uzak faaliyetler, tedavide başarıya giden yol durumundadır.

Tedavide tek kullanımlık oldukça ince iğneler kullanılır. Artmış iştah ve fazla kilo akupunktur tedavisine iyi yanıt veren kronik hastalıklardan biridir. Yalnızca kulaktan yapılan bir tedavi çoğu hastada yeterlidir.


*BMI= Body Mass Index
Vücut ağırlığı kilogram olarak olarak alınır, vücut yüzeyinin m2 cinsinden büyüklüğüne bölünerek bulunur. Vücut yüzeyinin yerine ise basit hesapla boy uzunluğunun metre cinsinden karesi alınır. Örneğin; boy uzunluğu 165 cm olan bir kişinin vücut ağırlğı 60 kg. olsun. BMI = Vücut kitlesi / boy m2'si = 60 / 1.65x1.65 = 60 / 2.7 = 22.2. Bu kişinin BMI'si yaklaşık 22.2'dir.
*Stres vücutta üretilen kortikosteroidlerin miktarını artırarak iştahın açılmasına ve dengesiz kilo alımına neden olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite ve Akupunkturla Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Salih ÖZAYTÜRK Fotoğraf
Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün Makaleleri
► Kısırlık ve Akupunkturla Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunkturla Başağrısı ve Migren Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Obezite Tedavisi Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
► Obezite Dr.Mehmet PORTAKAL
► Obezite Mi, Oburluk mu? Dr.Ali Algın KÖŞKDERE
► Çocuklarda Obezite Dr.Sibel KILIÇASLAN
► Obezite ve Diyabet Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Obezite ve Akupunkturla Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Önleyici Tedaviler Nisan 2010
► Akupunktur Nedir? Nisan 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:59
Top