2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizmanızı Kışa Hazırlayın, Sağlıklı ve Formda Bir Kış Geçirin
MAKALE #11720 © Yazan Dyt.Buket ADANÇ | Yayın Kasım 2013 | 3,803 Okuyucu
Metabolizmanızı Kışa Hazırlayın, Sağlıklı ve Formda Bir Kış Geçirin
Havaların soğumasıyla birlikte kış kendini göstermeye başlıyor. Peki siz hem kışın beraberinde getirdiği hastalıklardan korunmak, hem de formda bir kış geçirmek için gerekli önlemleri aldınız mı? Cevabınız '' Hayır'' ise mutlaka bu yazıyı başucunuzda muhafaza ediniz.

1-Soğuk algınlığı ve gribe karşı; antioksidan içeriği yüksek olan ıspanak, roka, tere, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin.

2-Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin. Unutmayın ki lifi içerisinde, vitamini ise kabuğuna yakın yerde en fazladır. Günlük 4-5 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir.

3-Savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden destek almalıyız. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlıyor.

Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havuç, kivi, nar, lahanagiller ( karnabahar,, brokoli, Brüksel lahanası ) , yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.

4- Kış akşamlarında tercih edebileceğiniz en masum ve faydalı içecek; bitki çayları. Tabi hangisini seçtiğiniz de önemli. C vitamini deposu kuşburnunu ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren ekinazyayı mutlaka tüketin. Ihlamur, rezene, anason ve kekik çayları da diğer alternatifler.

5- Magnezyum, selenyum ve çinko da bağışıklık sistemimizde etkili minerallerdir. Magnezyum ve çinko buğdayın embriyo kısmında bol miktarda bulunur. Bu nedenle günlük menünüze tam taneli ekmekleri ve buğday ruşeymini ilave etmekte fayda var. Ayrıca çinko ve selenyumdan zengin olan balığa soframızda sıkça yer vermek gerek.

6-Fındık, ceviz, kaju gibi yağlı tohumları tüketmek hem omega-3 kaynağı hem de antioksidan mineraller acısından zenginliği açısından beslenmemizde yer almalı.

7-Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz probiyotik ürünler; bağırsaktaki mikrobiyal dengeyi düzenleyen yararlı bakteriler içerir. Ve bu ürünlerin bağışıklık sistemini destekleyici etkileri var. Günde bir porsiyon süt, yoğurt, kefir gibi probiyotik ürünler tüketmek ya da tabletler kullanmak da bağışıklık sisteminin desteklenmesinde ve form tutmamızda yardımcı olur.

8-Yemeğe lezzeti veren tuz değil baharatlardır. Bol baharat kullanmanız kanın temizlenmesi ve bağışıklığın kuvvetlenmesi için önemli.

9-Proteini ihmal etmeyin! Proteinin yapı taşı olduğunu ve eksik protein alımında vücut dokularınızın yenilenmeyeceğini unutmayın. Mutlaka bir öğünde et grubu tüketmeye dikkat edin. Et grubunu tercih etmeyenler için; yumurta, peynir ve kurubaklagiller iyi bir alternatif olabilir.

10-Kış aylarında hava ısısının düşmesine bağlı olarak metabolizma kendisini koruma altına alır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Kışın yeme ihtiyacı artan kişi çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı duyar. Bu yüzden bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

11-Artan karbonhidrat ihtiyacını glisemik indeksi düşük olan kepekli ve tam buğday unundan elde edilen ürünler ile karşılamak kilo kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olur. Ayrıca tatlı ihtiyacınız için ise; kuru meyveler ve sütlü tatlılar daha sağlıklı seçeneklerdir.

12-Uzun kış gecelerinde atıştırmak hepimiz için keyifli. Fakat doğru seçimler yapmak gerek. Mesela hamur işleri veya paketli ürünler yerine kuru ve yaş meyveler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tercih edilmeli. içecek tercihimiz ise; sıçak çikolata, kremalı kahveler değil, bitki çayları olmalı.

13-Yoğun iş temposu öğün atlamanıza bahane olmasın. Miktarı az da olsa mutlaka 3 ana öğün tüketmeliyiz.

14-En önemli noktalardan biriside fiziksel aktivite. Kışın azalan hareketimiz de kilo artışımızın en önemli sebeplerinden birisi. Hem D vitamini ihtiyacımızı karşılamak, hemde gün içerisinde enerji harcamak için güneşli günlerde yürüyüşe çıkmayı ihmal etmeyin.


Ama herseyden önemlisi pozitif olun, bol bol gülümseyin. Hepinize sağlıklı ve formda bir kış diliyorum...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizmanızı Kışa Hazırlayın, Sağlıklı ve Formda Bir Kış Geçirin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Buket ADANÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Buket ADANÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket ADANÇ Fotoğraf
Dyt.Buket ADANÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Buket ADANÇ'ın Makaleleri
► Metabolizmanızı Hızlandırın Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Metabolizmanızı Kışa Hazırlayın, Sağlıklı ve Formda Bir Kış Geçirin' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Kahve Aralık 2015
► Zayıflamada Motivasyon Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:14
Top