2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nyborg’un Kavram Öğretimi ve Grunnlaget Metodolojisi
MAKALE #11737 © Yazan Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA | Yayın Kasım 2013 | 4,097 Okuyucu
Bu yazının amacı ülkemizde çok tanınmayan bir isim olan Profesör Magne Nyborg’un çalışmaları hakkında kısa bir bilgi vermek ve öğrenme/öğretme süreçlerine dair geliştirdiği çalışmalarından biri olan Concept Teaching Model (bundan sonra CTM olarak kullanılacaktır)’i eğitim çalışanlarına, ailelere ve uzmanlara tanıtmaktır. Metodun uygulanması okullarımızda öğrenme sorunları yaşayan öğrencilerimize ve bu sorunlarla baş etmekte zorlanan öğretmen, psikolojik danışman gibi okul çalışanlarına yardımcı olacaktır. Ayrıca özel eğitim alanında çalışan uzmanlar için de alternatif bir eğitim yöntemini öğrenmek farklı vakalarda farklı seçenekleri olduğu gerçeğinden güç almalarına vesile olacaktır.

Magne Nyborg Oslo Üniversitesi'nde pedagoji profesörü olarak çalışmıştır aynı zamanda Uygulamalı Pedagoji Enstitüsü Bölüm Başkanı olarak yaptığı çalışmalarıyla tanınmaktadır. 30 yıla yakın bir süre öğrenme ve öğretme sorunlarıyla ilgili teoriler üretmiş ve Concept Teaching Model (Kavram Öğretimi Modeli) isimli bir model geliştirmiştir. CTM’in kelime anlamı kavram öğretimi modelidir. Günlük hayatta karşılaştığımız temel kavramlar, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm öğrenmelerimize temel teşkil etmektedir. Nyborg’un kavram öğretimi oldukça basit olmasının yanında son derece sistematiktir. Çocuk zihninde kategoriler oluşturmaktan analitik kodlamaya giden bir seyir takip eder. Çocuğun düşünme tarzını değiştirmenin kullanılan dili değiştirmekten başlayacağını savunur. Kendine has bir dil ve üslup ile tam bir öğrenme/öğretme modeli ortaya koyar. Norveç’te Nyborg’un vefatından sonra gerek öğrencileri gerek çalışma arkadaşları tarafından, geliştirdiği araçların etkin bir şekilde eğitimde kullanılması amacıyla çalışmaları farklı boyutlarda devam ettirilmiştir. Andreas Hansen, Ragnhild Hope Nyborg, Gunvor Sonnesyn ve Morten Hem bu çalışmalara imza atmış önemli isimlerdendir. Andreas Hansen CTM’e dayalı bir okul müfredatı geliştirmiştir. Bu müfredatın Balsfjord bölgesine bağlı tüm anaokulları ve ilkokullarda uygulanması 2008 yılında zorunlu hale getirilmiştir. Uygulamanın ilk yılında etkinliği araştırmak adına CTM eğitimi alan ve okullarda uygulayan öğretmenlerden değerlendirme yapmaları istenmiştir. Bu değerlendirmenin sonuçları son derece ilginçtir. Özellikle anasınıfı ve 1. Sınıf öğrencilerinin dil gelişiminde ve okul konularının öğreniminde, CTM uygulanmayan sınıflardaki çocuklardan daha iyi düzeyde bir gelişim gözlemlenmiştir. Bazı sınıflarda bariz bir şekilde okuma, yazma ve matematik öğretiminin daha kolay bir hale geldiği yine öğretmenler tarafından rapor edilmiştir.
Diğer bir önemli çalışma ise Voss şehrinde halen bölgedeki okul psikologlarına ve öğretmenlere CTM eğitimleri veren Gunvor Sonnesyn ve Morten Hem’in çalışmalarıdır. Gunvor ve Morten 2000 yılında Grunnlaget metodolojisi adını verdikleri Nyborg’un çalışmalarına ve CTM’e dayanan bir eğitim materyali ve metodoloji geliştirmişlerdir. Grunnlaget öğretmenler için kavram öğretimini içeren bir uygulama kitabı ve bir çalışma çantası içermektedir. Çanta içerisindeki materyallerin hangi konu için ne şekilde kullanılacağı kitapta ayrıntılı bir şekilde basamaklandırılmıştır. Bunlara ek olarak bireysel ve grup uygulamalarına olanak tanıyan kutu oyunları yardımcı eğitim materyallerindendir. Özellikle ANNA oyunu çocuklarla analitik kodlama pratiği yapma açısından son derece etkili olmaktadır.

CTM’in öğrenme/öğretmen süreci 3 aşamadan oluşmaktadır. Herhangi bir kavram çalışılırken seçici ilişkilendirme (SA), seçici ayrımlaştırma (SD) ve seçici genelleme (SG) süreçleri çocukla sırayla ve pekişinceye kadar çalışılır. Birden fazla kavram seçici genelleme düzeyinde öğrenildikten sonra ise analitik kodlama süreci devreye girer. Analitik kodlama, hem eleştirel ve analitik düşünmeye temel olması hem de çocukların bilgiyi farkına vararak ve özümseyerek edinmelerine imkân vermesi açılarından son derece güçlü bir yöntemdir.

CTM KİMLER İÇİN FAYDALIDIR?
• Erken dönemde normal gelişim gösteren çocukların eğitiminde; anaokulundan ilkokulun 4. Sınıfına kadar olan çocuklar Nyborg ve Hansen tarafından bu kapsamda değerlendirilmektedir
• Farklı alanlarda yetersizliği olan çocuk ve gençler; dil ve öğrenme güçlükleri Hansen tarafından bu alana dâhil edilmektedir
• Genel oalrak öğrenme güçlüğü olan çocuk ve gençler, düşük IQ skoruna sahip çocuklar Nyborg tarafından bu alana dâhil edilmiştir
• Davranış sorunları olan çocuk ve gençler; şizofreni Karoliussen tarafından bu alana dâhil edilmiştir
Kısacası CTM farklı kaynaklardan oluşabilecek her türlü öğrenme bozukluğu olan, geç öğrenen, öğrenme güçlüğü çeken, dil gelişiminde gecikme yaşayan tüm çocuklarda uygulanabilecek bir alternatif öğretim tekniğidir.

KİMLER CTM VE GRUNNLAGET EĞİTİMİ ALMALIDIR?
Okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, özel eğitim öğretmenleri, öğrenme sorunlarıyla çalışan psikologlar ctm ve grunnlaget eğitimine katılabilirler. Bunun yanı sıra öğrenme sorunu varsa öğretme sorunu vardır düşüncesinden hareket eden ve her çocuğun öğrenebileceğine inanan eğitim kurumları yeni öğretme/öğrenme modelleriyle öğrenme sorunlarını en aza indirmek adına en azından Nyborg’un pedagoji ve eğitim alanına yaptığı katkılardan haberdar olmalı ve çalışanlarını haberdar etme noktasında sorumluluğu paylaşmalıdır.

Her çocuk öğrenebilir yeter ki nasıl öğreteceğimizi bilelim.

KAYNAKLAR:
The Concept Teaching Model, Andreas Hansen Dr. Polit, 2009
Grunnlaget: A Practical Basis For Education, Gunvor Sonnesyn ve Morten Hem, 1999
2013 International Summer School of CTM and Grunnlaget ders notları, Voss, Norway
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nyborg’un Kavram Öğretimi ve Grunnlaget Metodolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan Çakmak YEŞİLOVA Fotoğraf
Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'nın Makaleleri
► Kavram Haritaları Psk.Süleyman ÇOKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Nyborg’un Kavram Öğretimi ve Grunnlaget Metodolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okulda İlk Günler Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:49
Top