2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Etki - Tepki (Koruyucu Refleks) Mekanizmasını Bozmanın Masum Adı: Ruhsal Tedavi
MAKALE #11739 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2013 | 8,811 Okuyucu
ETKİ - TEPKİ (KORUYUCU REFLEKS) MEKANİZMASINI BOZMANIN MASUM ADI: RUHSAL TEDAVİ

Aynı zamanda Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇUKUSTA Diyor Ki:

"...Bir kere "öksürük bir hastalık değil", solunum sisteminin bir "savunma refleksidir" ve amacı solunum yollarına giren toz, yabancı cisim, mikrop gibi maddelerin buradan uzaklaştırılmasıdır.

Öksürük bu yönüyle faydalı bir olaydır, elbette tedavi edilmesi de gerekmez.

Bir de bir hastalığın sonucu ortaya çıkan "patolojik öksürük" vardır ve burada da maksat vücudu korumaktır.

Öksürük bir taraftan vücutta anormal bir durum olduğunun "işareti" dir, bir taraftan da o hastalığın etkilerini azaltmaya (mikropları, alerjenleri, biriken salgıları dışarı atmaya) yarar.

Burada önemli olan öksürüğün değil "öksürüğe sebep olan hastalığın veya bozukluğun" tedavi edilmesidir.

Sebebinin ne olduğu bilinmeyen bir öksürüğün etkili bir ilaçla kesilmesi belki hastayı rahatlatan bir uygulamadır ama sebep ortadan kaldırılmadığı için hastalık ilerlemeye devam edecek ve tedavisi çok zor veya imkânsız bir hale de dönüşebilecektir.
Mesela tüberküloz, zatürree veya akciğer kanseri olduğu için öksüren bir hastanın öksürüğü ilaçla kesilirse hastalığın teşhisi gecikir ve tedavi edilebilecekken tedavisi çok zor bir hastalık hâline dönüşebilir..."

HEP SÖYLERİM

Tıpta öksürük hastalığı, yüksek ateş hastalığı, halsizlik hastalığı diye hastalıklar yoktur. Bunlar son derece faydalı olan birer işarettir sadece! Belirti yani işaret yani tıptaki adı semptom! Aslında sempom belirtilerin bir hastalığı göstermesi durumunda aldığı bir sıfattır!

Belirtiler çoğu zaman sağlığı gösterir, vücudumuzun iyi çalıştığını, düşmanla savaştığını haber verir ki bu durumda güzel bir işarettir. Bazen de alttaki bir hastalıkla savaşıldığını göstermekle birlikte bir patolojik durumu haber verir ki bu durumda adına semptom denilir.

Varlıkları hastalık değildir; en fazla altta yatan bir hastalığın habercisi olabilir! Ki çoğu zaman bu belirtiler sağlıklıdır, çünkü organizmamızın bizi korumaya çalıştığını gösterir. Daha doğrusu bunlar birer savunma ve savaşma sistemidir.

Öksürük yukarıda da belirtildiği üzere çoğu zaman bir temizleme / dışarıya atma / koruma refleksidir.

Yüksek ateş enfeksiyonlarla savaşın doğal bir sonucudur; organizmanın başvurduğu müthiş bir taktiktir. Çünkü yüksek ateş yoluyla zararlı canlıların üremesini - çoğalmasını sağlamaya çalışır sistemimiz!

Halsizlik de böyledir. Vücud soğuk, enfeskiyon vb. bir tehlikeyle yani savaş durumuyla karşılaştığında zorunlu olarak halsizlik yoluyla dinlenme pozisyonuna iter bizi, böylece hem dinlenmenin tedavi edici etkisini ortaya çıkarmaya çalışır hem de var olan sınırlı enerjinin daha iktisatlı kullanımını sağlamaya...

Öksürük, halsizlik, titreme, yüksek ateş beden sağlığı için ne ise sıkıntı, stres, üzüntü, mutsuzluk, ümitsizlik, karamsarlık vs. de psikolojik yapımız için odur!

Fiziksel tıp öksürüğü öksürük hastalığı olarak görmez ama psikoloji ve psikiyatri sıkıntıyı yani belirtileri hastalığın bizatihi kendisi olarak görür; biraz fazla ise şiddeti, ona hemen anksiyete bozukluğu der. Yani bir dost sistemin faydalı bir işaretini doğru okumaya ve ona göre yön çizmeye / çizdirmeye çalışmaz; bunu hastalığın bilfiil kendisi olarak tanımlar.

Dolayısı ile belirtiler hastalığın kendisi olmadığı halde, en fazla yol gösterici bir dost ve sağlık işareti olan belirtilere hastalığın kendisi muamelesi çekilir; bu işaretleri yok etme çabasına da ruhsal tedavi denilir.

Her öksürüğü hemen kesmek vücudun yabancı maddeleri dışarıya atma yani savunma / koruma refleksini yok etmektir; bizim alandaki durum da bununla tıpatıp aynıdır.

Belirtilere hastalık diyerek hedef şaşırtmanın, insanları bu sistemin işaretini okutmamaya çabalamanın, dahası bu sistemi söktürme ve kişileri tamamen savunmasız bırakma uğraşısının adıdır; ruhsal tedavi!

Sıkıntının (anksiyetenin), yoğun hüznün (depresyonun) kendisi hastalık değildir; bunlar sadece birer belirtidir yani işarettir. Neyin işareti? Algılarımızda, yaşayış biçimimizde, iş tempomuzda, düşünce biçimimizde vb. alanlarda sorunlarımız olduğunun haberini verir bize!

Tıpkı öksürüğün, "Soğuğa dikkat et, üşüttün, daha tedbirli ol, polen mevsimindesin, ona göre hareket et, bak bünyen bunu reddediyor; ben ayaktayım, seni koruyorum, rahat ol" türünden haberler vermesi gibi!

Öksürük bazen alttaki gerçek hastalığı da haber verebilir! Bir faydası da budur zaten belirtilerin! Aynı şekilde sıkıntı - hüzün vs. de bazen alttaki ciddi bir durumu haber verebilir. Ancak bunun tetkikle, nesnel verilerle ortaya konması gerekir. Konamadığı sürece, "Altta bir hastalık var, sıkıntı bunun sonucudur" demek, üstelik hemen her duruma bu mantıkla yaklaşmak sadece kuru bir iddia olarak kalacaktır.

Velhasıl size yol gösteren birer işaret sistemi olan sıkıntılarınız, üzüntüleriniz, acılarınız, korkularınız hastalık değildir; dediğim gibi birer işarettir sadece! Psikolojinizin iyi çalıştığının, bu sebeple sizi uyarma ve sağlığınızı koruma görevini yerine getirdiğinin, bunun için varolan tepki verme yani koruyucu refleks sistemlerinin gayet iyi işlediğinin göstergesidir.

Öksürük nasıl ki, "Bu yabancı madde benim bünyeme uymuyor" anlamındaki bir reflekstir, bunlar da algılarımızın, düşünce ve yaşayıp biçimlerimizin, davranışlarımızın, yorumlama ve anlamlandırma süreçlerimizin hatalı olduğuna, bunların bünyeye uygun düşmediğine ilişkin bir reddediş yani koruyucu refleks tepkisidir. Tedavi adı altında sadece bir sinyal (işaret) sistemimizi yok etmiş olmakla kalmıyorlar doğal savunma / mücadele refleksimizi de yok ediyorlar!

Ruhsal tedavi yoldaki hayırlı işaret levhalarını sökmenin, sizi; size verilen faydalı mesajlardan mahrum bırakmanın, en önemlisi de korumak amacıyla işleyen bir refleks sisteminizin kolunu - kanadını kırmanın ışıltılı adıdır.

Bu sistem bu şekilde baskılanarak yani sebep (etki) olsun ama sonucu (tepki - refleks) olmasın şeklindeki yaygın uygulamayla bir kere bozulduğunda ya artık işaret veremez hale gelir yahut gerekli - gereksiz her yerde işaret (belirti) üretir bir hale dönüşür. Tıpkı bozulan bazı cihazların düğmesine bassanız da artık daha ya hiç çalışmaması yahut da düğmesine basmasanız bile durup dururken kendiliğinden çalışır bir hale gelmesi misali.

Bu yüzden yolu bu kliniklere düşenlerin önemli bir bölümünün ruhları daha ömür boyu iflah olmaz; durup dururken bile belirti üretmeye başlar! Niye bu kliniklere gidenler hep aynı kişilerdir; neden bu klinikler sürekli yeni hastadan ziyade hep aynı kişilerin devinimiyle işler; burası çok iyi sorgulanmalıdır!

Velhasıl ruhsal tedavi etkiye - tepki (refleks) şeklinde işleyen, gerek koruyan gerek faydalı mesajlar veren / uyaran gerekse savaşan ruhsal mekanizmanın işleyen çark sistemini tedavi görüntüsü altında bozmaktır!

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Etki - Tepki (Koruyucu Refleks) Mekanizmasını Bozmanın Masum Adı: Ruhsal Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     41 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Karneye Nasıl Tepki Vermeliyiz Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Etki - Tepki (Koruyucu Refleks) Mekanizmasını Bozmanın Masum Adı: Ruhsal Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:48
Top