2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Liderlik ve Lider Davranış Biçimleri
MAKALE #11743 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Kasım 2013 | 17,139 Okuyucu
Liderlik ve Lider Davranış Biçimleri

Başarılı liderler doğru zamanda, doğru amaçla, doğru hareketi yaparlar.
John C. Maxwell

Lider; belli bir durum, zaman ve koşullar altında bir grup üzerinde; insanların örgütsel hedeflere ulaşmak için gönüllü olarak çabalamasını teşvik eden, ortak hedeflere ulaşmada yardımcı olan, tecrübelerini aktaran, izleyenlerinin, uygulanan liderlik türünden hoşnut olmalarını sağlayan kişi, liderlik ise, amaçları gerçekleştirmek için grup aktivitelerini etkileme sürecidir.

Liderlik, bir partinin ya da kuruluşun en üst düzeyde yönetimiyle görevli kimse olarak tanımlanırken, aynı zamanda bir yarışmada başta bulunan takım veya yarışmacı anlamlarına da gelmektedir. Lider kişi sergilediği tutum ve davranışları ve ortaya çıkardığı farklıkları ile ön plana çıkar ve arkasından diğer insanları da çeker.

Liderlik genelde yöneticilik kavramıyla karıştırılır ve yönetici olan insanlar lider olmayı emir vermek, insanların çalışma tarzlarına, hayatlarına müdahale etmek gibi kavramlarla karıştırmaktadır. Warren G. Bennis (1985) liderle yönetici arasındaki farkı şu sözleri ile anlatıyor; “İşi doğru yapana yönetici, doğru işi yapana lider denir.”

Şirketler yönetici seçimlerinde lider özellikleri olan insanları ararlar. Bununla birlikte iyi bir yönetici olmasını da isterler. İyi lider iyi yönetici, iyi yönetici iyi lider demek değildir.
Liderlik konusunda bir diğer tanım da; kişinin arzuladığı şeyleri gerçekleştirmek için, örgütlenmiş üyeleri elde etme çabasıdır.

Liderlik Ortak Özellikleri
• Bir bakışta durumu kavrama yeteneği
• Manevi cesaret
• Risk yükleme kapasitesi
• Yaratıcılık (yaratma ve temsil etme)
• Maceracı eğilim
• Beklenmeyen olaylara göğüs germe kapasitesi
• Yenilikleri uygulama yeteneği
• Soğukkanlılık
• Sezgi gücü (geleceği görme)
• Taktik, operatif, stratejik düzeyde bilgi ve uygulama becerisi
• Bilimsel yöneticilik bilgi ve becerisi

Liderlerin ortak özelliklerinden biri ortalamanın üzerinde zekâya sahip olmalarıdır. Analitik düşünce özelliği, bir durum veya bilginin “neyi”, “ne şekilde” etkileyeceğini veya sonuçlarının neler olabileceğini görmek anlamına gelir. Böylece lideri izleyenler, onu seçmenin ve izlemenin kendileri ve ortak çıkarları için önemini somut olarak görme ve yaşama fırsatı bulurlar. İş hayatında liderlerin etkinliğini artıran bir başka yetkinlik kavramsal düşüncedir.

Liderlik, kabul edilmiş amaçlar doğrultusunda yapılmak istenen değişiklikler için lider ve izleyiciler arasındaki karşılıklı etkileşimdir. Belirli amaç ve hedeflere yönelmiş insan gruplarının oluşturulması ve harekete geçirilmesi her insanda bulunmayan ayrı bir beceri ve ikna etme yeteneklerini gerektirmektedir. Liderlik konusunda ortaya atılan birçok tanım incelendiği ve bir sentez oluşturmaya çalışıldığı takdirde bu kavram, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirmek için onları harekete geçirebilmek olarak tanımlayabiliriz.
Bütün bu liderlik tanımlarında ortaya çıkan ortak olarak belirtilmeye çalışılan amaç, lider, izleyenler ve ortam olmak üzere dört temel öğe vardır:

• Amaç: Grup bireylerinin bir araya gelmesine neden olan hedefler, ilgi ve ihtiyaçlardan oluşan öğedir.
• Lider: Grubu oluşturan öğeleri etkileyebilen örgüt öğesidir.
• İzleyenler (Üye): Liderin yaptığı etkiyi kabullenen kişilerdir.
• Ortam: Üyelerin yeterliliği, ilişkilerin düzeyi, hedeflerin gerçeklenirliliği güdülenme ve motivasyon düzeyi gibi faktörlerden oluşan temel öğedir.

Demokratik liderler, sahip oldukları otoritelerini izleyicileri ile paylaşma eğilimi taşımaktadırlar. Dolayısıyla, daha etkin karar alabilme imkânı ortaya çıkmaktadır. izleyiciler, kendilerini çalıştıkları örgütün bir parçası olarak gördükleri için motivasyonları en üst seviyededir. Demokratik anlayışta, karar mekanizmasının yavaş işlemesinden kaynaklanan kayıplar olabilir.
Çok acil karar alınması gereken durumlarda bu liderlik anlayışı aksayabilir.

Başarılı ve Etkin Bir Liderde Olması Gereken Özellikler:
1. Birincisi ve en önemlisi iyi bir lider, yöneticiden farklı olduğunu bilen kişidir. Yönetici, liderin çizmiş olduğu vizyona ulaşabilmek için konmuş olan prensipleri ve kuralları uygular, lider ise vizyon çizer.
2. İletişime, fikirlere ve değişime açıktır.
3. Çevresine karşı güler yüzlü, saygılı, ciddî ve alabildiğine vakurdur.
4. Bir ahlak ve fazilet kahramanıdır.
5. Adaletli olduğu zaman merhametli, merhametle coştuğu zaman da istikametlidir.
6. Karizmatik kişiliğiyle etrafındakileri etkileme gücüne sahiptir.
7. Sağlam karakterli ve kararlıdır.
8. Etkileme gücüne sahiptir.
9. İyi bir liderde mücadele ruhu vardır.
10. Harekete geçirme gücüne sahiptir.
11. Çevresini ve olayları farklı görebilir, yaratıcı düşünceye sahiptir.
12. Değişim ve gelişimi sürekli devam ettirir.
13. Olumlu düşünce ve tutuma sahiptir.
14. Elemanlarını adil ödüllendirir.
15. Vizyon, misyon, hedef ve değer sahibidir.
16. Vizyonlarına kendilerini adayarak çalışır.
17.Takım ruhuyla hareket eder.
18. Ümit, istek, tutku ve coşkuya sahiptir.
19. Mirasçıları olarak yeni liderler yetiştirir.
20. Söz söyleme ve hitabet gücüne sahiptir.
21. Sinerjik dengede yenilenme özelliğine sahiptir.
22. Tarihten, akıllı insanlardan ve ölümden ders alır.
23. Kişisel bütünlüğe sahiptir.
24. Hizmet etme yeteneğine sahiptir.
25. Pozitif düşünür ve kendine güvenir.
26. Yüreklendirir ve cesaret verir.
27. Kişilere inanarak onlarda da güven duygusu oluşturur.
28. Enerjisi ve hareketi bitmeyecek gibi görünür.
29. İleri görüşlüdür. Olacak olayları tahmin edebilecek öngörüye sahiptir.
30. Bilgili ve birikimlidir. Konulara hakimdir.
31. Kararlıdır. Kararları çok çabuk alabilir ve aldığı kararları ciddiyetle uygular.
32. Mükemmeliyetçidir. Kendisi ve altında çalışanlar için mükemmeli arar.

liderin Pozitif Düşünerek Başarması Mümkün Mü?

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür. Mahatma Gandhi

Düşüncelerimizi değiştirerek, mutlak başarıya, mutluluğa ulaşabilmek çoğu zaman mümkün. Fakat doğru yöntemi izlemek, yönergelere uymak ve gerçekten inanmak koşuluyla. Kelimelerimizin düşünceye, düşüncelerimizinse davranışa dönüştüğünü unutmadan ilerlerken, “şimdi” ye odaklanmak gerekiyor. İsteklerimizi ertelememizin kimseye hiçbir faydası yok.
Biliçaltımızın zamandan ve mekandan bağımsız olduğunu bilerek ilerlersek, ertelemeden yola çıkmak bizi amacımıza ulaştıracak en önemli adımdır.

Başarılı olmak için…
• İsteyin! Unutmayın ki: “İstemek başarmanın yarısıdır.”
• Sizi harekete geçirecek olan bir hayaliniz olsun. En ince ayrıntısına kadar gözünüzde canlandırın.
• Hedefinize gerçekten inanın.
• Adresi doğru belirleyin. Örneğin; “Üniversiteyi kazanmak istiyorum.”değil, “Boğaziçi üniversitesinde okumak istiyorum.”olarak tam adresi belirleyin. Bir daire satın almak, ya da bir iş kurmak istiyorsanız, en ince ayrıntısına kadar düşleyin.
• Hedefinize ulaşmak için çalışmanız gerektiğini unutmayın. Sadece hayal kurmanın yeterli olmayacağını unutmayın ve çabalayın.
• Bir engele takıldığınızda alternatif planları düşünün. Hedefinize giden farklı yolları oluşturun.
• Size hayalinizi anımsatacak bir fotoğrafı sürekli gözünüzün önünde bulundurun. Üniversiteye gitmek istiyorsanız o üniversitenin fotoğrafını, bir araba satın almak istiyorsanız o arabanın fotoğrafını her gün görebileceğiniz bir yere yerleştirin. Size motivasyon ve güç katacağını unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Liderlik ve Lider Davranış Biçimleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Liderlik Psk.Süleyman ÇOKAY
► Liderlik Becerileri Psk.Nalan EYİN
► Liderlik Psikolojisi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Liderlik ve İş Yaşamında Yöneticilik Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ
► Evlilikte İlişki Biçimleri Psk.Bahattin GÖKTAN
► Anne-Babalara Öneriler: Çocuğa Yaklaşım Biçimleri Psk.Suzan AKSÜT OSMANAĞAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Liderlik ve Lider Davranış Biçimleri' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:28
Top