2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Moral Bozukluğu Sendromu
MAKALE #11746 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Kasım 2013 | 12,615 Okuyucu
MORAL BOZUKLUĞU SENDROMU

Demorazizasyon bozukluğu yaşamsal sorunlarla ilgili olarak baş etme konusunda yetersizlik, çaresizlik duyguları ile birlikte umutsuzluk, anlamsızlık, öznel yetersizlik hisleri, benlik değerinin azalması ile ortaya çıkan bir durumdur.

Üretken bir yaşam için tutarlılık ve bu tutarlılığın neticesinde elde edilen başarı insanı mutlu kılar ve yaşama dair umutlarını artırır. Ama bunun tam tersi durumda ise kişi kendisini işe yaramaz , mutsuz , umutsuz hissetmeye başlar.Umutsuzluğunda en önemli sonucu ise anlamsızlık duygularının ortaya çıkması ile kişi kendisini değersiz hissetmeye bu değersizlik duyguları da yetersizlik duygularına sebep olur ve bu durum üzerinde çalışılmaz ise sonuçta bu yetersizlik duygusu kronikleşmeye başlar. Her insan yetersizlik , eksiklik duygularını kendisinde hisseder. Ama hayatın içerisinde uğraşılar, çalışmalar ve sonuçta ortaya çıkan ürünlerle kişi kendisini mutlu ve anlamlı hisseder. Hayatı kendisine göre anlamlandırır ve anlamsızlık içine düşmez. Anlamsızlık duygusu insanın içinde zaman zaman kendisini gösteren bir duygudur.Fakat bizler yaşamın içerisinde bu duyguları yaşamamıza neden olacak durumları ortadan kaldırmaya çalışırız. En ufak boşluk anlarında bu duygular kendilerini gösterir ve bizlerde bu duyguları hissetmemek adına kendimizi oyalarız. Eğer bireyin yaşamında baş edemeyeceğini düşündüğü,öyle algıladığı durumlar ortaya çıktığında ise kişi kendisini bir anda anlamsızlık denizi içinde bulur. Demoralize insanlar hayatlarına devam etmek için bir neden göremezler, ilerlemek için amaçlarının kalmadığını düşünürler ve amaçsızlığın getirmiş olduğu düşüncelerle tam bir umutsuzluk noktasına gelirler.Bu düşünce ve duygular kişinin varlığına bir tehdit oluşturabilir. Hayatın boş olduğuna dair düşüncelere mahkum olmaya başlarlar. Bu duygu ve düşüncelere neden olan durumlar ise bazen bir hastalık haberini almak, bir kaybın ardından yaşanan yas, yaşlılarda görülen sıkıntı sabırsızlık içinde ölümü beklemek olabilir.
Bu umutsuzluk ve anlamsızlık duyguları kişide daha çok sosyal izolasyona sebep olabilir, insanlardan uzak durma, onlarla görüşmeyi anlamsız bulma, kısır döngüyü daha çok arttırarak bireyde sevilmeme duygularını yaratabilir.

TANISAL ANLAMDA DEMORALİZASYON BELİRTİLERİ;

1) Var oluşsal sıkıntı belirtileri, anlamsızlık ve anlamsızlığın yarattığı umutsuzluk belirtileri
2)Karamsarlık duygusu , başa çıkma motivasyonun azlığı, çaresizlik duygusu.
3) İlişki azlığı, sosyal izolasyon, yabancılaşma, destek eksikliği.

DEPRESYON VE DEMORALİZAsYON ARASINDAKİ FARKLAR,

Demoralizasyon anlam kaybı ile karakterize olup, yetersizlik duygusu, amaçsızlıkla birlikte devam ederken, depresyonda öncelikle anhedoni(zevk alamama), çevresi ve kendine karşı ilgi azlığı, yaşamsal faaliyetlerden uzaklaşma söz konusudur. Demoralizasyonda da bu anhedonik belirtiler yani zevk alma azlığı gözlense de bu daha çok durumsal nedenlerle ilgili olmaktadır.Yani moral bozukluğu ve keder, depresyondan daha faklı duygu durumlarıdır. Örneğin kanser hastalarında görülen ve bu hastalığa bağlı anhedonik düşüşler görülebilir ama depresyondaki zevk almama farklı durumlardır.Tedavi edilmeyen ve üzerinde çalışma yapılmayan demoralizasyon klinik depresyona ve ileride major depresyona dönüşebilir.
Aşağıda sıkıntı ve mutsuzluğun bir bireyde nasıl kronikleştiği ve hayatının geneline nasıl yayıldığına dair örnek bu yazılanlara kavramaya ve nasıl birey tarafından sistematize edildiğini anlamamıza yardımcı olur;

Sıkıntı hayatı değersizleştiriyor, değersiz olandan ayrılmak kolaydır.Anlamını yitiren anlamsızlaşır.Anlamsız olanda değersizdir. Hayatı yaşamazsam ayrılması da kolay olur. Ölüm fikri daha az korkutucu olur. Mutluluğu yaşamak ise hayal kırıklığı yaratır. Mutluluğun sonu mutsuzluğu çıkar. Bu da hayal kırıklığı demektir. Sıkıntı cesur kılıyor. Çünkü beni üstün kılıyor. Mutlu olmazsam borçlu olmam , ölüm gibi borcu da ödememiş olurum. Sıkıntı zaten yaşamayacağım acılara karşı beni korur. Mutlu ve tasasız bir hayatta ölmek çok zor.O hayatı bırakabilmek, çünkü iyi olanı bırakmak çok zor .Anlamdıramadıklarımı anlamsızlaştırdığımda anlam değersizleşir.Ama biliyorum ki değerli olan değersizleştirilir. Sıkıntıyı değerli kılmak ve sıkıntıyı diri tutmak umutsuzluğa karşı beni bir kalkan gibi korur. Sıkıntı umutsuzluğun ilacıdır. Sıkıntı diri olduğumu hissettirir.Çünkü ölüm hayatın dahilindedir. Ölüme karşı güçlü olmak demek '' zevk alma'' ki hayatın ve ölümün bir anlamı olmasın. Hayatı değersizleştirirken ölümü değersizleştirmiş oluyorum. Mutsuzluğun sonunda sürpriz yoktur. Ama mutluluğun sonunda hayal kırıklığı, ayrılık ve yine mutsuzluk vardır. Mutlu olma ki, hayal kırıklığına uğrama !
Son olarak Kierkegaard ın umutsuzlukla ilgili olarak söyledikleri yazılanları bir kaç cümle ile özetlemektedir; Kierkegaard a göre ‘’umutsuzluk benliğin hastalığıdır, ölümcül hastalık olan umutsuzluktur’’.
Umutsuz kişi ölesiye hastadır. Başka bir hastalıktan daha fazla bir şekilde .Bu hastalık varlığın en saygın özüne bir saldırıdır.Burada ölüm bir son değil, bitmeyen bir sondur.

KAYNAKLAR
K. Sören Ölümcül Hastalık Umutsuzluk 1997
Surjeet Sahoo1, P. K. Mohapatra 2
1I.M.S & SUM Hospital, Bhubaneswar.
2Mental Health Institute, SCB Medical College, Cuttack, Orissa-753007, India
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Moral Bozukluğu Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Moral Bozukluğu Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:57
Top