2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflatan Yiyecek Var Mıdır? Diyetimizde Hangi Yiyeceklere Daha Fazla Ağırlık Vermeliyiz?
MAKALE #11753 © Yazan Dyt.Nilgün AYDIN | Yayın Kasım 2013 | 4,557 Okuyucu
Zayıflamak için mucize bir besin arıyorsanız ne yazık ki yoktur. Ama bazı yiyecekler sizi daha tok tutar buda yemenizi engeller. Kilo vermenize yardımcı olur. Bunlar hangilerimi gelin bakalım.

ELMA; Günde bir elma mutlaka yiyin. İçerisinde kan şekerinin ani yükselmesini önleyen, posa vardır. Yanınızda rahatlıkla taşıya bileceğiniz bir meyvedir. Bu yüzden, mükemmel bir ara öğündür. Bir orta boy elmada 5 gram çözünür lif vardır. % 85'i sudur. Elma, ayrıca kanserle mücadelede, kolesterol hasarı azaltmada ve sağlıklı akciğerlere teşvikte yardımcı olmak için gösterilen bir flavonoid olan quercetin içerir.

İpucu: Ticari elmalarda maalesef daha fazla pestisit kalıntısı olabilir. Bu yüzden maliyeti biraz daha fazla olmakla birlikte organik olan elmaları tercih edin. O zaman gönül rahatlığıyla elmayı kabuklu yersiniz. Elmanın kabuğunda lif, demir, magnezyum ve C vitamini çoğu bulunmaktadır. Kesinlikle tam zayıflamadan yararlanmak istiyorsanız elmanın kabuğu ile yemeniz gerekir.

YUMURTA; Yetişkinler için örnek protein teşkil eder. Dışarıdan besinlerle alınması gereken bütün elzem amino asitleri içerir. Onun için içerdiği protein çok kıymetlidir. Yumurta yemek yüksek tokluk hissi sağlar. Bu yüzden zayıflama diyetlerinde yumurtaya yer verilmelidir.

İpucu: Daha sağlıklı bir yumurta için, çiftçilerin yağ, yonca, pirinç kepeği ve hatta deniz yosunu, kanola ekleyerek tavuk beslemeleri teşvik edilmelidir.

KARNABAHAR; Kilo vermeye çalıştığınız dönemlerde özellikle nişasta içermeyen karnabaharı diyetinize ilave edin. Karnabahar kilo kaybı için yararlı olduğu gibi kanserle savaşan Phytonutrient sulforaphane yanı sıra folat ve C vitamini içinde iyi bir kaynaktır. Tüm bunların yanı sıra oldukçada lezzetlidir. Bir karnabahar hayranı değilseniz, ıspanak veya brokoliyi de deneyebilirsiniz.

İpucu: Patates püresini kim sevmez ki? Birde karnabahar püresi deneyin. Haşlanmış karnabaharı, sarımsak, tuz, rendelenmiş bir tutam parmesan peyniri ve tereyağı ile birleştirin. Mükemmel bir tat.

Birde karnabaharla kısır yapın. Nasıl mı? Karnabaharı robotta kıyın veya rendeleyin. İçerisine bolca dereotu, yeşil soğan, maydanoz, biraz sızma zeytinyağı, nar ekşisi ilave edin. Afiyet olsun.

AZ YAĞLI YOĞURT; Süt ürünlerinde bulunan biyoaktif bileşikler ile birlikte kalsiyum, yağ yapma sürecini yavaşlatır ve özellikle göbek çevresinde (visceral fat ) yağ yakmayı artırır.

İpucu: Daha fazla yoğurt yemek için, dip soslara ve salata soslarına light sade yoğurt ekleyin.


YULAF EZMESİ; Düzenli kahvaltı yapan insanların, kahvaltı atlayan insanlara oranla daha düşük Beden Kitle İndeksine (BKİ) sahip olduğu bilinmektedir. Kahvaltı yapan guruplar arasında ise pişmiş tahıl yiyenlerin daha düşük BKİ sahip olduğu görülmüştür. Özellikle yulaf ezmesi Tokluk Endeksi en doyurucu kahvaltılık gıda olarak bilinir. Çünkü yulaf ezmesi lif ile doludur ve iyi bir protein kaynağıdır. Buda daha uzun dolgun kalmanıza yardımcı olur.

İpucu: Eğer her sabah pişmiş yulaf ezmesi için zamanınız yoksa, sade yoğurdun içerisine yulaf ezmesi, doğranmış kuru meyve, kırılmış 1 tüm cevizi ilave edip, buzdolabında bekletirsiniz. Ertesi gün sabah kahvaltısında müsli olarak yiyebilirsiniz. Veya sabah 1 su bardağı light sütün içerisine 1 elmayı rendeleyin, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ( özellikle piyasada goji berryli olan yulaf ezmesi ) ilave edin. 10 dakika pişirin bunun içerisine isterseniz bir dilim ananas veya 3 kuru kayısı veya ½ armut ilave edin. 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edin. Afiyet olsun. Gün boyu ne kadar tok kaldığınızı görünce siz bile şaşıracaksınız.

FISTIK; Eğer ölçülü yenile bilinirse mesela ara öğünde 1 meyvenin yanında 8-10 tane gibi veya 1 çay kaşığı sade yer fıstığı ezmesi sizin gün içerisinde tok kalmanıza yardımcı olur. Buda içermiş olduğu protein ve yağdan kaynaklanmaktadır.

İpucu: Burada kalori sayımı yapmak önemlidir. Çünkü yağ oranları yüksek olduğu için enerji değerleri de çok yüksektir. 1 fincanı (100 gramı) 562 kkal dir.

ÇORBA; Hepimiz çorbanın iyi yemek olduğunu biliyoruz. Ama zayıflama diyetleri için de ideal bir seçim olduğunu biliyor muydunuz? Zayıflamak istiyorsanız her gün çorba için. Neden mi? Çorba içerek daha az kalori ile daha fazla doygunluk hissederseniz. Midenizin hacmini kaplar, buda sizin kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar.

İpucu: Uzun süre kendinizi tok hissetmek istiyorsanız çorbalarınızın içerisine sebzeleri ve özellikle kuru baklagilleri ilave edin. Lif oranını arttırırsanız doygunluk hissiniz daha da artar. Kremalı ve yağlı çorbalardan da kaçının. Bana ait güzel bir çorba tarifi de vereyim. Bir tencereye dövmeyi koyup bir taşım kaynatın ocağın altını kapatıp dövmeler su çekene kadar (5-6 saat) bekletin. Sonra içerisine biraz kırmızı mercimek, bulgur, küçük doğranmış kırmızı soğan, haşlanmış nohut, acı pul biber, tuz, kuru nane ilave edin. Pişirin. Pişmesine yakın doğranmış ıspanak köklerini veya küçük doğranmış ıspanağı ilave edin karıştırarak pişirmeye devam edin. Afiyet olsun.

BALIK; Öğle yemeğinde balık yemek, aynı miktarda kırmızı et yemeği yemekten daha doyurucudur. Kendinizi akşam yemeğinde daha tok hissedersiniz.

İpucu: Izgara balığı marine etmek için soya sosu, limon ve zencefil ilave ederseniz lezzetine lezzet katmış olursunuz.

BULGUR; Pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı yemek açlık kan şekerinizi yavaş yükseltir. Buda insülinin cevabını uzatır. Böylelikle çabuk acıkmazsınız. Fiber oranı yüksektir. Ayrıca demir, E ve B6 vitamini bulunur.

İpucu: Organik pazarlardan bulgurunuzu alın. Hızlı bir garnitür için, tavuk suyu, doğranmış domates, soğan ve biber ince bulgur birleştirir.

SALATA; Çoğu insan diyet yapmayı düşündüğü zaman, akıllarına salata gelir. Ama, bu diyetler işe yaramaz. Çünkü salataların içleri bir sürü şeyle doldurulur ve diyet olmaktan çıkar. Onun için yiyeceğiniz salataların içeriklerine ve ilave ettiğiniz soslara, yağ miktarına dikkat etmeniz gerekir. 1 yemek kaşığı yağın 123 kkal olduğunu unutmayın.

İpucu: Mesela Akdeniz, roka veya ıspanak salatası ile yemeğinize başlayın. Bunlar sadece lezzetli bir yeşillik değil, aynı zamanda demir, kalsiyum, C vitamini ve folik asit kaynağıdır.

Dyt. Nilgün Aydın


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflatan Yiyecek Var Mıdır? Diyetimizde Hangi Yiyeceklere Daha Fazla Ağırlık Vermeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilgün AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilgün AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün AYDIN Fotoğraf
Dyt.Nilgün AYDIN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilgün AYDIN'ın Makaleleri
► Zayıflatan 40 Altın Öneri Dyt.Turgay KÖSE
► Aç Kalmadan Zayıflatan Diyet Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Ağırlık Kazanımı Dyt.Müge ÜLKER
► Ağırlık Denetimi Dyt.Burcu ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Zayıflatan Yiyecek Var Mıdır? Diyetimizde Hangi Yiyeceklere Daha Fazla Ağırlık Vermeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dukan Diyeti Mayıs 2011
► 1 – 3 Yaş Çocukların Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Ocak 2011
► Anne Sütü ve Önemi Ocak 2011
► Gastrit İçin Beslenme PDF Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:12
Top