2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma Hakkında Merak Edilen Soruların Yanıtları
MAKALE #11773 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Kasım 2013 | 7,930 Okuyucu
Erken boşalma nedir?

Erken boşalma cinsel ilişki sırasında boşalmanın arzu edilenden önce gerçekleşmesidir diyebiliriz, diğer bir deyişle erken boşalma erkeğin boşalma denetimini sağlayamaması ve boşalmasının onun isteği dışında gerçekleşmesidir. Erken boşalma erkeklerde en sık görülen cinsel sorunlardandır, her yaştan erkeklerin yaklaşık %20- 30 unda görülmektedir. Erken boşalma çiftin moralini bozan, huzursuz edici ve çiftlerin cinsellikten keyif almalarını engelleyen bir sorundur. Erken boşalmanın ortaya çıkması, bunun iki taraf için de bir sorun olarak görülmesi ve kabul edilmesi ve tedaviye başvurulması belirli bir süreci gerektirir. Bazı durumlarda sorun ortaya çıksa bile çiftlerin bunu görmezden geldiğini, mutsuz olsalar bile dile getirmediklerini ve sanki sorun yokmuş gibi davrandıklarını görmekteyiz. Bazen de taraflardan birinin sorunu fark etse bile tedaviyi reddettiğini görmekteyiz, bazen erkek tedaviyi reddedebiliyorken bazen de kadın tedaviye yanaşmayabiliyor. Aslında sorunu kabul etmenin ve tedaviye başvurmanın o çiftin ilişkisinin dinamikleriyle yani ilişkideki sevgi, yakınlık, samimiyet, anlayış, sorunları paylaşma, çözüm üretme, işbirliği yapma, vb. de ilgili olduğunu söyleyebiliriz.

Erken boşalma neden ortaya çıkar?

Erken boşalmanın nedenleri büyük çoğunlukla psikolojiktir. Panik, stres, heyecan, performans anksiyetesi, aşırı uyarılma, cinsel deneyimsizlik,vb. nedenler erken boşalmaya yol açabilir. Ayrıca ilişkisel faktörler de erken boşalmaya yol açabilir. Partnerle iletişimsizlik, partneri tatmin edememe kaygısı, partnerin gerçek dışı beklentileri, ilişkideki sorunlar da erken boşalmaya neden olabilir. Erken boşalma erkeğin daha önceden kazandığı bir alışkanlık da gelmiş olabilir. Ayrıca nadiren de olsa herhangi bir yaralanmaya ya da ilaç kullanımına bağlı olarak da erken boşalma ortaya çıkabilir.

Tedaviye ne zaman başvurulmalı?

Diğer tüm cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi erken boşalmanın da bir sorun olarak kabul edilmesi için birkaç ay boyunca her ilişkide sürekli bir biçimde ortaya çıkması gereklidir. Eğer sorun her cinsel ilişkide ortaya çıkıyorsa ve çiftin cinsel hayatını olumsuz etkiliyorsa artık tedaviye başvurma zamanı gelmiş demektir. Erken boşalmanın tedavisi cinsel terapi ile mümkündür, yaklaşık 8-10 seanslık bir süreçte erken boşalmanın üstesinden gelinebilir.

Erken boşalmanın yaşla ilgisi var mıdır?

Erken boşalma her yaşta ortaya çıkabilir. Erken boşalmanın yaşlanmayla ilgisi yoktur. Yaş aldıkça erkeklerde ereksiyon ya da boşalmada daha genç yaştaki hallerine oranla bir miktar değişim görülebilir, ancak bu erken boşalma sorununun var olduğu anlamına gelmez.

Aynı kişide hem erken boşalma hem de ereksiyon probleminin aynı anda görülme ihtimali var mıdır?

Bazen aynı kişide hem ereksiyon problemi hem de erken boşalmanın birlikte görülmesi mümkündür.. Kişide var olan ereksiyon problemi bazen erken boşalmaya yol açabilir. Burada ereksiyon problemi tedavi edildiğinde, erken boşalma da kendiliğinden düzelir.

Anestezik kremler, geciktirici spreyler, antidepresanlar erken boşalmayı çözer mi?

Erken boşalma büyük oranda psikolojik ya da ilişkisel kökenli bir sorundur, nadiren fiziksel bir yaralanmaya ya da ilaç kullanımına bağlı olarak da görülebilir. Erken boşalmanın ilaçla tedavisi mümkün değildir, bazı antidepresanların yan etkilerinin boşalmayı bir miktar geciktirdiği görülmekle birlikte bu kalıcı bir sonuç değildir, ilaç bırakıldığında sorun tekrar ortaya çıkar. Anestezik kremler ve geciktirici spreyler de erken boşalmanın çözümü değildir.

Erken boşalma hakkında partnerinizle nasıl konuşursunuz?

Erken boşalma erkeğin yaşadığı bir sorun gibi anlaşılsa da her cinsel sorunda olduğu gibi erken boşalma da çiftin sorunudur. Erkek kadar kadın da bu durumdan etkilenir. Erken cinsel ilişkinin beklenenden daha kısa sürmesinden dolayı kendini suçlu hisseder, utanır, küser ya da sinirlenebilir, kadın da beklentilerinin karşılanmamasından dolayı sinirlenebilir, istemediği sözler söyleyebilir ya da eşinden uzaklaşabilir. Çiftlerin arasındaki yakınlık ve iletişim çok önemlidir. Kadın ve erkeğin erken boşalma hakkındaki duygularını paylaşabilmeleri, birbirlerinin neler hissettiğini anlayabilmeleri ve sorun için ortak çözüm geliştirebilmeleri çok önemlidir. Bazı durumlarda evlilik ve çift terapisi de cinsel terapiye eşlik edebilir. Çiftin birbirini anlaması ve rahatlatması çok önemlidir.

Erken boşalma çocuk sahibi olmaya engel olur mu?

Erken boşalma çocuk sahibi olmaya engel bir durum yaratmaz. Ancak tabi ki çiftin cinsel hayatının daha tatmin edici olması açısından çözülmesi gereken bir sorundur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma Hakkında Merak Edilen Soruların Yanıtları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma Hakkında Merak Edilen Soruların Yanıtları' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:38
Top