2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sizin Depresyonunuz Hangisi
MAKALE #11778 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2013 | 8,609 Okuyucu
SİZİN DEPRESYONUNUZ HANGİSİ

Mevsimsel Depresyon...

Organizmanın mevsimsel geçişlere verdiği tepkilere bile hastalık deniliyor artık!

Maskeli depresyon...

Tipik depresyon belirtilerinin sanki maskelenmiş gibi görüldüğü depresyon türüdür. Belirtiler aleni değilse bile depresyon kabul edilmek mümkün! Yani tipik depresyon belirtileri olmasa bile depresyondasınız!

Önce depresyon belirtilerini tanımlıyor, bunlar varsa depresyonsunuz diyor! Sonra bunlar görülmese bile sizi depresyonda sayabiliyor; geldiği noktaya iyi dikkat ediniz!

Tipik depresyon belirtileri varsa depresyondasınız; yoksa yine depresyondasınız!

Hekimin vicdanına havalesiniz! Yaşadığınızı siz bilmeseniz bile hekiminiz bilir. Hiçbir tıbbi analiz, nesnel tahlil vs. olmasa bile!

Hafif seyreden depresyon...

Sorulduğunda, "Depresyon günlük hüzünlere benzemez, ağır bir ruhsal çökkünlüktür" derler. Tövbe yalan... Bakın hafif olanına bile depresyon diyorlar! Adı da hafif seyreden depresyon! Tanımlamışlar bile... Ama bazen bunu unutuyor, "Depresyon ağır seyreden bir süreç" diyorlar! Onlarcası gibi bu aleni çelişkilerini de yıllardır farkedemediler, belki bu yazıyla farkına varırlar!

Atipik Depresyon...

Depresyon tanısı koymada kullanılan tipik belirtilerin olmadığı depresyon türüdür.

Tipik depresyon belirtileri varsa zaten depresyonsunuz! Hafifse hafif depresyon, ağırsa major, bazen iyi bazen de depresifseniz bipolar.

Arada bir iyi olma şansınız da yoktur; öyleyseniz de hastasınızdır! Az ise hafifinden, ağır ise major, bazen iyi bazen depresifseniz bipolar, tipikse düz depresyon, tam benzemiyor mu; atipik. Hiç bir belirti yoksa bile depresyonsunuzdur: Maskeli... Hasta olmamak için tek bir seçneğiniz kalıyor: Sürekli neşe dolu olmak! Buna da manik bozukluk diyorlar gerçi! Bu durumda hasta sayılmamak için tek çare bu kliniklerin önünden bile geçmemek!

Dedim ya belirtiler varsa zaten depresyonsunuz; hiçbir belirti görülmüyorsa yine depresyonsunuz; maskeli türü sizinki.

Yok belirtiler var ama tipik değilse yine depresyondasınız. Atipik sizinki. Varsa depresyon, yoksa yine depresyon. Var ama benzemiyosa yine...

Bir duygu türü doğası gereği zaten ya hafif ya orta ya şiddetli yaşanmaz mı?

Bir duygu türü yaşanırken buna doğası gereği başka belirtiler de eşlik etmez mi? En basitinden bir adam sinirlenince sadece sesi mi gür çıkar; titreme, kalp atımında hızlanma, gerginlikte artış vb. şeyler olmaz mı?

Statükoya göre bu soruların cevabı hayırdır! Statükoya göre bir hüzün sadece hüzün olarak yaşanmalıdır! Ayrıca bu duygunun hafifi de hastalıktır, ortası da, ağırı da...

Ama 2 hafta sürerse depresyonmuş!

Boşanma, ani kayıp olgusu, algılar, sosyal destek yoksunluğu... Statükoya göre hiç önemi yoktur bunların. Neye bağlı ve nasıl gelişirse gelişsin; en fazla 2 hafta sürmelidir! Bu kriter herkes ve her koşul için aynıdır! Sebep, kişi, durum her ne olursa olsun hiç fark etmez; süre hepsinde de iki hafta!

Eskiden bu süre 6 aydı! Bu süre uzun geldi, çok az kişiyi depresyonda saymaya neden oldu! Radikal bir kararla iki hafta kriteri devreye girince her doğal süreci hastalık saymak kolaylaştı. Haliyle depresyon kapsamına sokulacak insan sayısı patladı.

Depresyon salgını da buradan çıktı zaten! inşa ettiği hastalık algısıyla önce sağlam adamı hasta eden statüko hasta sayısını da yine kendi maharetiyle patlattı... Önce suni hastalar var etti, sonra da bu hasta sayısını çoğalttı.

Ha unutmadan: Çeşitlere ayırmak kurnazca bir tekniktir; bir şeyin var olup olmadığı tartışmasını önler! Kendisi tartışılan olgularda bu teknik kullanılır!

Mesela depresyon... Maskeli, atipik, mevsimsel vb. kollara ayırdınız mı artık kimse depresyonun varlığını - yokluğunu değil; en fazla kollarını tartışır!

Hem bu inandırıcılık da katar! Kitlelerde, "Depresyon olmaz mı, hem de bir sürü çeşidi var baksana. Adamlar bırak depresyonu, çeşitlerini bile tespit etmişler" algısı yaratır.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sizin Depresyonunuz Hangisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Sizin Aileniz Hangisi: Aile Tipleri Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Çocuğum İçin Hangisi Doğru ? Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
► Sizin Evde Patron Kim? Psk.Merve MULCAR
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Çocuğunuz Sizin Aynanızdır Gözde ERDOĞAN
► Yaşamınız Sizin Ellerinizde Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sizin Depresyonunuz Hangisi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top