2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Seferlik Tek Belirti ile Şizofren Olunur Mu
MAKALE #11828 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2013 | 5,962 Okuyucu
BİR SEFERLİK TEK BİR BELİRTİ İLE ŞİZOFREN OLUNUR MU

Tek bir sefer yaşanmış tek bir belirti ile şizofren olunur mu?

Evet olunur!

Hem de, "Artık iyileştim" denildiği halde ömür boyu raporlu bile olunur!

Bu statüko tek bir seferlik bir tek belirti ile adamı akıl hastası dahi yapar!

Üstüne, "Artık iyileştim" diyene, "Ömür boyu ilaç alacak, en fazla kısmi düzelme olabilir" raporu bile çıkarır! Bu yazı bunu anlatıyor!

***

Yıllar önce resim türünden hayali bir şey gördüğünü söylüyordu. Belki uykudaydı, belki uyanıktı, belki de daha başka nedenleri vardı! Vitamin eksikliği, beslenme bozuklukları, fiziksel izolasyon, uyarı azlığı türü başka sebepleri vardı belki de! "...Ama gördüğüm şey gerçekti ve çok hoşuma gitmişti, hala istiyorum aynı şeyi görmeyi" diyordu.

Hayatın sadece madde değil aynı zamanda metafizik olduğunu bilmeyenler, lakin her sorunu anında tıplaştırmayı çok iyi bilenler için bunun tek bir sebebi olmalıydı: Paranoid şizofreni hastalığı! Öyle de kabul edilmiş zaten! Tek bir kere yaşanılan, daha başka da hiç tekrar etmeyen bir belirtiden hareketle...

Başlanmış hemen kendisine; aynı grup içinde yer alan, sadece ticari adı farklı olan ilaçlardan üç - dört adet birden! Çok ağır gelmiş, olmayan belirtiler de ortaya çıkmış haliyle. "Kesme sakın, kesersen seni daha biz bile iyi edemeyiz" denilmiş! Korkmuş ama dayanılmaz yan etkiler nedeniyle ilacı kendi kararıyla kesmeye karar vermiş. Kesmiş de. İlk başta anlattığı o garip görüntü daha hiç görünmemiş gözüne! Zaten bu yıllar önce tek bir sefer yaşanmış! Bir sefer yaşanmış yaşanmasına da paranoid tanısı almak için yeterli sayılmış!

İlacı kesmiş kendisi! Sadece depresif nitelikli, herkeste olan tarzda bazı ufak tefek şikayetleri kalmış! Belki de uzun süre ilaç kullanmaya bağlı yoksunluk belirtileriydi bunlar, kim bilir!

Bunun için gitmiş bu sefer de doktora. Tabi yıllar önceki tuhaf görüntü dikilmiş yine karşısına! Depresif nitelikli şikayetler de önceki durumla birlikte yorumlanmış! Son durum kimin umurunda, yıllar önce şizofren denilmiş ya bir kere! Kendisi yatmak istemese de "acilen yatması gerekiyor" korkutmacasından ciddi derecede ürken baba marifetiyle yatırılmış hastaneye bu sefer de!

Yine başlanmış şizofren tedavisi, aynı gruptan üç - dört kalem ilaç birden yüklenmiş... Rapor çıkartılmış üstüne, ayrıca artık % 45 (olsa gerek) raporlu bir hasta olmuş! Yıllar önceki tek bir belirti ile şizofren olan hasta şimdi de artık kalmadığını, sadece depresif bir nitelik kazandığını söylediği şikayetleri yüzünden raporunda mealen, "Ömür boyu ilaç kullanacak, kısmi düzelme" ibaresi bulunan ömür boyu hasta olmuş!

Yıllar önce: Tek bir belirti ile şizofren...

Şimdilerde: "Artık bir şikayetim kalmadı" dediği halde ömür boyu raporlu!

"En fazla kısmi düzelebilir" ibareli hem de...

Bu rapor yüzünden işinde sıkıntılar yaşamış! "Hala evlenemiyorum bu yüzden" diyor!

İlaçlarını kesip iyileşip iyileşmediğini görmesi gerekiyor! Belki de iyileşti, boş yere ilaç içip duruyor! Bunu anlayabilmesi için bir süre ilaçsız kalması lazım! Ama bir psikolog olarak bunu önerme imkanınız yok! Kişi bu sorunları doğuran ellere mahkum yine; ilacını kesmek için bile! Bir psikolog olarak ilk olarak bunları düşünüyor insan!

Belki de iyileştiği halde (kim bilir, belki de hiç hasta değildi) hala ilk günkü kadar ağır ve bir sürü ilacı kullanıp duruyor! İlacı kendisi kesemiyor çünkü korkuyor; çünkü korkutulmuş! Doktora gitse ilacının kesilmeyeceğine inanıyor; bilakis yine hastaneye yatırılacağını düşünüyor!

Benden derman arıyor. İlaç hakkında bireysel öneride bulunmam doğru değil; bir şey diyemiyorum haliyle!

Ama yıllar önce tek bir belirti yüzünden başlanan ilaçların artık en ufak bir belirti kalmadığı halde hala aynı çizgide verilmesinin yanlışlığı, kişinin iyileşip iyileşmediğini görebilmesi için bir süre ilaçlarına ara vermesi gerektiği ortada!

Dedim ya, belki de artık iyileştiği halde boş yere ilaç kullanıyor. Belki boş yere böbrek fonksiyonlarını bozacak, belki de boşu boşuna karaciğer işlevlerini kaybedecek yakın bir gelecekte!

Belki de şuan ki depresif sürecinin bile nedeni şizofren tedavisi adı altında uzun zamandan beri aldığı üç - dört adet ağır ilaç!

Ama elinde raporu var! Çoktan ömür boyu hasta ilan edilmiş!

Tek bir belirti ile şizofren; belirti kalmadı dediği dönemde de raporlu yani ömür boyu hasta yapılmış...

Yıllardır aynı işte en ufak bir sıkıntı yaşamadan ve yaşatmadan çalışıyor! Şizofren olduğuna sadece kendisi değil; çevresindeki hiç kimse inanmıyor! Statüko hariç!

O artık, "Sakın ilacını bırakma, yoksa seni daha biz bile iyi edemeyiz..." korkutmacası yüzünden ilaçsız yapabildiğini yani iyileşip iyileşmediğini görme şansından da mahrum!

Böyle ne çok acı var bu alanda; bir bilseniz!

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Seferlik Tek Belirti ile Şizofren Olunur Mu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bir Seferlik Tek Belirti ile Şizofren Olunur Mu' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:24
Top