2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz ve Biliçdışı
MAKALE #11830 © Yazan Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR | Yayın Kasım 2013 | 4,079 Okuyucu
HİPNOZ VE BİLİNÇDIŞI

Varlığı ve dünyayı algılamamız sinir sistemimizin oluşmasıyla başlayıp bu makaleyi okuduğunuz ana kadar devam eden bilgiyi depolayıp ona ulaşma ve işleme serüvenimizin bir tanımıdır. Bu işlem dinamik bir yapıda kendini gösterir ve asla oluşup biten bir yapıyı temsil etmez. Sürekli değişime açık olmasıyla dinamik yapıyı kanıtlar. Dünyayı nasıl algılıyoruz. Doğrularımız ve yanlışlarımız neye göre şekilleniyor ve değişiyor. Bizce güzel olan nasıl oluyor da en yakınımızdaki kişilerce yanlış kabullenilebiliyor. Bizim canımızı verebileceğimiz bir düşünce, fikir, inanç başkalarınca anlamsız olabiliyor.

Parmak izlerimiz ve DNA yapılarımız her insanda kendine özel şekil ve sistemiyle diğerlerinden farkımızı ortaya koyar. Bütün insanlarda parmak izi ve DNA bulunmasına rağmen hiçbir iz/yapı birbirine benzemez bu her insanın özünde farklı ve eşsiz olduğunun somut bir göstergesidir. Peki, ruhsal yapımız biyolojik farklılığımıza rağmen aynı olabilir mi? İnsanların ruhsal yapıları torna makinasından çıkmış gibi veya güncel bir tanımlamayla klonlanmış gibi olabilir mi? Buna evet demek her insanın özünde olan eşsizliğin reddi anlamına gelir. O zaman asıl soru bu eşsizliğin nasıl sağlanıyor olmasındadır.

Beynimiz ve nöronlarımız varlığı işlemleme ve anlamlandırmada eşsizdir. Doğum öncesinden başlayan ve yaşadığımız her an devam eden bir işlemdir bu. Zihinsel depomuzu kütüphaneye ve insanı da kütüphanesi olan adama benzetecek olursak bizim düşünce dünyamızın dinamiklerini kütüphanemizdeki kitaplar ve onların içindekilerin belirlediğini söyleyebiliriz. Oraya eklediğimiz her kitap müspet/olumlu veya menfi/olumsuz olarak dünyamızı etkiler. Yazılan her şey, her virgül, apostrof farklı bir his ve düşüncenin kayıtlarımızda olduğunun göstergesidir. Kütüphanemizde ne kadar çok kitap o kadar zengin içerik demektir. Ailemiz, çocukluğumuzu geçirdiğimiz memleketimiz, arkadaşlarımız, okulumuz, öğretmenlerimiz, sevgililerimiz travmalarımız bizi biz yapan ve kütüphanemizi oluşturan milyonlarca sayfadan her biridir.

Peki, okuduğumuzun küçük bir kısmını hatırımızda tutabilirken nasıl olacakta bunca bilgi bizi etkilemeye devam edecek. İşte bu noktada beynimizin kayıt cihazlarına bir bakalım. Beynimiz beş duyu organlarımızla var olan çevreyi 7/24 kayıt yaparken bunun büyük bir kısmından haberimiz bile olmaz. Şu an bu makaleyi okuduğunuz sırada ortamın ısısından, dışarıdaki seslere kadar birçoğunun farkında değildiniz. Farkında olmadan yapılan bu kayıtlar bilinç dışı dediğimiz devasa alanda depolanır. Freud yüzyılın başında muhteşem bir keşfe imza attığından bu yana bilinç-bilinçdışı kavramları psikoloji bilimine dâhil oldu. Bilinç dışımız bilinçli kısmımızla mukayese dahi edilemeyecek büyüklükte olan ve beynimizin 7/24 yaptığı bütün bilgilerin depolandığı yerdir. İşte ruhsal hastalıklarımızın bir kısmının kaynağı olan ve korkularımız, anlamsız tepkilerimizin, anlayamadığımız istek ve arzularımızın kaynağı.

Görünürde bambaşka sıkıntılar yaşanırken; mesela panik atağımızın olması gibi, altta yatanın bambaşka bir sebebinin olması da bilinçdışımızın bizi ne kadar etkilediğinin göstergesidir. Hipnoz bu görünürdeki sıkıntılı durumun altında yatan esas sebebin bulunmasında ve beki de sorunun çözümlenmesinde etkili olabilecektir.

Erdim Hasip HAKVERİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz ve Biliçdışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdim Hasip HAKVERİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in Makaleleri
► Hipnoz Psk.Şahin UÇAR
► Hipnoz Psk.Murat BİLİM
► Hipnoz Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cin Çarpması mı Hipnoz mu? Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Hipnoz Nedir? Psk.Alpaslan KESKİN
► Hipnoz ve Doğum Psk.Şahin UÇAR
► Hipnoz ve Hipnoterapi Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hipnoz ve Biliçdışı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir Nisan 2014
► Panik Atak Ocak 2014
► Sınav Kaygısı Ocak 2013
► Kardeşimi Kıskanıyorum Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top