2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Moda Diyetler Sağlığımızla mı Oynuyor?
MAKALE #1184 © Yazan Dyt.Serkan TUTAR | Yayın Haziran 2008 | 5,873 Okuyucu
Günümüzde sağlık problemlerinin her geçen gün artmasının en büyük nedenlerinden biride estetik kaygılardan dolayı meydana gelmektedir. Özellikle genç kızlar ve orta yaştaki bayanlar televizyonda gördükleri manken ve sanatçılara özenmesi nedeni ile akıl almaz yollara başvurmaktadırlar. Bu tür davranışların sonucunda ise yeme ve davranış bozukluğu veya psikolojik bozukluklar baş göstermektedir.

Özellikle televizyon ve gazetelerde diyet üzerinde çok durulması ve kişilerin çok kısa sürede fazla kilo kaybı yaşadığını açıklaması kişilerin psikolojileri üzerinde etki bırakmaktadır. Kilosu fazla olan bireylerin yanında, normal olan bireylerin bile bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz bir hal almaktadır. Kişilerin yapmak için can attığı bu diyetler ise, vücudunuz için sigara ve alkol kadar tehlikeli.

Şimdi televizyon ve gazetelerde görmüş olduğunuz ve sağlığınızı tehdit edebilecek diyetlere göz atalım…

Hafta Sonu Diyeti: Özellikle hafta sonları katılacağınız bir yemekte sizi ince gösterme vaadiyle, yemekten 2 gün önce uygulanan diyetlerdir. Bu diyetler genelde sıvı besinler içermektedir ve gün boyunca bol bol çorba, meyve suyu, limonata gibi besinleri tüketmenizi önerir. 2. günden sonra hangi besinleri hangi miktarda tüketileceğinin belirtilmemesi de en büyük olumsuzluğudur. Özellikle bu diyetin günlük toplam kalorisi 400–600 arasında değişmesi nedeni ile oldukça sağlıksız bir diyettir. Lahana çorbası diyeti buna verilebilecek en güzel örnektir.

Prenses Diana Diyeti: İsmi çok çekici gelse de vücudunuz için oldukça tahrip edici bir diyettir. Amaç 1 hafta gibi kısa bir sürede 5 kilogram vermektir. Özellikle protein miktarı günlük almamız gereken miktarların 3 katına yakın olması bu diyette önemlidir. İçeriğinde hiç ekmek olmamasının yanında sağlıklı beslenmede sık tüketimini önermediğimiz sosis bulunmaktadır. Prenses Diana diyeti, şok diyet olup günlük 500 kalori alınmasını önermektedir.

Haftada 5 Kilo Diyeti: Bu diyetin besin öğesi dağılımı normal gibi görünse de günlük 500 kalori alınmasını önermesi en büyük handikabıdır. Diyetin içeriği incelendiğinde ise sabahları istediğiniz kadar kahve tüketilmesinin yanında ana öğünlerde tereyağlı besinlerin bulunması da sağlığı ciddi olarak tehdit eden unsurlar arasındadır.

Kırmızı ve Yeşil Sebzeler Diyeti: Bu diyetin özellikle ismine yanılarak uygulamak isteyen birçok birey, aslında kilo kaybetmesinin nedeninin sebze veya meyve tüketmesi olmadığını bilmemektedir. Bu diyetin günlük 900 kalori tüketilmesini önermesi nedeni ile ister istemez kilo kaybı yaşayacaksınız. İçeriğinde kırmızı ve beyaz etin hiç olmaması veya normal sınırların altında tüketilmesini önermesi nedeni ile sağlıksız bir diyet görünümündedir.

Soğan Çorbası Diyeti: Özellikle bir besin üzerinde yoğunlaşmak yapılacak bir diyette en büyük hatadır. Soğanın barsakları çalıştırması ve iyi idrar söktürücü olması avantaj gibi görünse de öğlen ve akşam öğünlerinde sürekli olarak soğan çorbası tüketilmesi bu diyeti monoton kılmaktadır. Ayrıca tuzun diyette serbest olması tansiyon riskini ortaya çıkarmaktadır.

Yaza Hazırlık Diyeti: 1–2 ay içerisinde bütün televizyon ve gazetelerin bahsedeceği bu diyet yaklaşık olarak 1 ay boyunca uygulanmaktadır. Ayda 10 kilo verdirmeyi amaçlayan bu diyetin vücutta oluşturabileceği en büyük hasar bazal metabolizmanın düşmesine neden olabilmesidir. Bu sebeple bireyler yazın son günlerine doğru kilo almaya başlamaktadırlar. Vücuda alınması gereken yağ oranına göre yaza hazırlık diyetinin yağ içeriği oldukça düşüktür.

Scardale Diyeti: Scardale “Dünyanın En İyi Rejimleri” kitabının yazarı olmasına karşın, bu diyet oldukça sağlıksız sonuçlara yol açabilmektedir. 2 haftada 8 kilo kayıp sağlanması hedeflenen bu diyette en büyük yanlış, alınması gereken protein miktarı olması gerekenin yaklaşık 3 katı olmasıdır. Hamur işleri, makarna gibi besinler bu diyette yasakken meyve ve biftek gibi besinler serbest bırakılmıştır! Ülkemizde uygulanabilirliği açısından tartışmalı olan bu diyet yüksek protein alımı sonucu böbreklerde hasar oluşma riskini yükseltir.

İsveç Diyeti: İsveç diyetini tam olarak uygulayan bireylerin 2 haftada 10–20 kilogram arasında kilo kaybı yaşayacağı savunulmaktadır. Diğer önemli bir iddiaları ise diyet uygulayanların iki sene boyunca kilosunu koruyacağıdır. Vitamin ve minerallerin ikinci planda kaldığı bu diyette alınan besinler nedeni ile kalp hastası olma riskiniz artmaktadır.

Hollywood Diyeti: Amerika’daki her bireyin Hollywood yıldızları kadar ince ve güzel olduğunu sanırım düşüneniniz yoktur! Gerçekten bu yıldızlar formunu bu diyete mi borçlular? Yoksa bu diyetin altında kilo kaybına neden olan farklı sebepler mi var? Hollywood diyetinin en önemli özelliği sıvı alımının ön planda tutulmasıdır. Özellikle kırmızı et, yağ, şeker ve un ile yapılan besinler yasaktır. Diğer diyetlerden farkı ise haftanın her günü 30-45 dakika egzersiz yapılmasıdır. Yıldızların bir anda fazla kilo vermelerinin en önemli nedeni sporu ihmal etmemeleri ve yedikleri besinleri özenle seçmeleridir. Zayıflıklarını bu diyete bağlamak mantıklı değildir.

Bu listeyi uzatmak çok zor değil. Her gün bir ünlü kendi yapmış olduğu diyeti televizyonlarda anlatmaktadır. Diyetin kişiye özel olduğunu ve o diyet sizi zayıflatırken, başkalarına kilo aldırabileceğini unutmayın. Bu konuda uzmanlara danışmak ve işi sisteminde yapmak, istediğiniz vücuda sahip olmak için uygulayabileceğiniz en büyük şok diyet olacaktır.

Not: Diyetlerde besinlerin öğünlere dağılımı özellikle verilmemiştir. Çünkü bu diyetleri uygulayıp sağlığınızı kaybetmenizi istemeyiz…

Dyt. Serkan TUTAR


DOĞRU BESLEN, BAŞIN AĞRIMASIN!


Modern yaşamın getirdiği gürültülü şehir yaşantısı, çevre kirliliği ve yoğun iş temposu birçoğumuzun başını ağrıtıyor. Baş ağrıları hepimizi canımızdan bezdirse de, migren hastaları için durum daha da korkunç bir hal alıyor. Sağlıklı beslenme ve doğru besinleri seçme baş ağrılarını kâbus olmaktan çıkartıyor. Yeter ki nasıl besleneceğinize doğru karar verin.

Gün boyunca yediğimiz besinler ve içtiğimiz içeceklerin baş ağrısı üzerinde etkileri vardır. Açlık, yetersiz su tüketimi ve öğün atlama genellikle baş ağrılarına sebep olur. Migren hastalarında ise ek olarak bazı besinlerin baş ağrılarını tetiklediği bilinir.
Migren hastalarında baş ağrılarına sıklıkla sebep olan besin ve içecekler; tiraminden zengin besinler ve alkoldür. Ayrıca besinin sıcaklığı ve besinde bulunan katkı maddeleri de baş ağrısının oluşması üzerinde etkilidir.

Tiramin bazı besinlerde doğal olarak bulunan bir maddedir. Uzun süre bekleyen besinlerde proteinin yıkılması ile oluşur. Proteinli besinler ne kadar uzun süre bekletilirlerse tiramin içerikleri bir o kadar yükselir. Tiramin içeriği yüksek besinlerin başında peynirler gelir. Peynir çeşitlerinin tiramin içerikleri fermantasyon, üretim ve bakteri yüküne göre farklılık gösterir. Migren ilacı kullanan kişilerin tiramin içeriği yüksek olan peynir ve işlenmiş et gibi besinleri tüketmemeleri gerekir.

Alkol tüketimi de baş ağrılarına yol açabilir. Çünkü alkol tüketildiğinde beyine ulaşan kan miktarı artmakta bu durumda baş ağrılarına sebep olabilmeltedir. Kırmızı şarap, bira, viski ve şampanya baş ağrısına en sık neden olan alkollü içecekler arasında yer alır.
Kafein içeren çay, kahve, kolalı içeceklerin tüketimi ve tatlandırıcılar migren tedavisi alan kişilerde baş ağrılarının artmasına neden olabilmektedir.

Salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerine üretim basamağında eklenen nitrat ve nitritlerde baş ağrısına neden olabilir. Nitrat ve nitrit sağlık açısından daha başka sağlık sorunlarına da yol açabileceğinden ötürü sıklıkla tüketilmemeleri gerekir.

Migren hastaları başta olmak üzere bazı kişilerde soğuk yiyecek tüketimi de baş ağrısına neden olabilir. Özellikle sıcak havalarda veya yoğun egzersiz sonrası soğuk besin tüketimi baş ağrılarını arttırabilir. Soğuk yiyecekler, alın kısmında yaklaşık bir dakika süren acıya neden olabilir. Migren hastalarında bu oran %90 civarındadır.

Sıklıkla olmasa da baş ağrılarına neden olan başka bir besinler de vardır. Fındık, fıstık, pizza, patates cipsi, sakatatlar, kuru meyveler, bulyon gibi katkı maddeleri kullanılmış olan yiyecekler ve bazı krema çeşitleri kimi kişilerde baş ağrılarına neden olabilir.
Besinsel nedenli baş ağrıları, besinlerin tüketilmesinden yaklaşık 20–25 dakika sonra ortaya çıkar. Yüzde basınç hissi, baş dönmesi ve göğüste yanma gibi bulgulara neden olur. Sıklıkla baş ağrısı çeken kişilerin tükettikleri besinlerin çeşitleri ve içerikleri konusunda muhakkak bilgili olmaları ve tükettikleri besinlerin etkilerini takip etmeleri gereklidir.

HANGİ PEYNİRLERİN TİRAMİN İÇERİĞİ YÜKSEKTİR?
· Küflü peynirler
· Brie
· Çedar
· Feta
· Mozzarella
· Parmesan
· Gorgonzola

TİRAMİNDEN ZENGİN DİĞER BESİNLER NELERDİR?
· Fast food besinlerin büyük bir kısmı
· Sosis, salam gibi şarküteri ürünleri
· İşlenmiş ve/veya tütsülenmiş etler
· Monosodyum glutamat içeren besinler




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Moda Diyetler Sağlığımızla mı Oynuyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serkan TUTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serkan TUTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan TUTAR Fotoğraf
Dyt.Serkan TUTAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serkan TUTAR'ın Makaleleri
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
► Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Obezite ve Diyetler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Moda Diyetler Sağlığımızla mı Oynuyor?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:29
Top