2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflama Diyetlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Akdeniz Tipi Beslenme Modeli
MAKALE #1185 © Yazan Dyt.Gül Özlem ERTÜRK | Yayın Haziran 2008 | 7,009 Okuyucu
Şişmanlık birçok hastalıkla ilintili olduğundan ve günümüz estetik anlayışıyla örtüşmediğinden, toplumda önemli sorun haline gelmiştir.Havaların ısınmasıyla birlikte,kış aylarında alınan fazla kilolardan biran önce kurtulmak için birçok harcamalar yapılmaktadır.

Bu konuda insanların bir kısmı kendilerince bilinçsiz diyetler yaparak ya da gazete veya çeşitli magazin dergilerindeki birtakım popüler diyetlerle bu sorunlarından kurtulmaya çalışmaktadırlar.Oysa diyet kişiye özgü olmalıdır. Kişinin beslenme öyküsü,alışkanlıkları, fiziksel aktivitesi,psikolojik durumu,yaş ve cinsiyetine göre değişebilen zayıflama diyetleri için ancak bir uzman yardımı ile sorun çözülmelidir. Diyeti bir yaşam biçimi olarak algılamak gerekir. Bunun için en uygun olanı da Akdeniz tipi beslenme modelidir.

Yüzyılların birikiminden ortaya çıkmış bu beslenme alışkanlığı,insanın mükemmel bir sağlığa kavuşmasına ve kendisini iyi hissetmesine katkıda bulunur.İlk olarak epidemiyolojik çalışmalar,1960 yılı itibariyle bu bölgelerde beklenen erişkin hayat süresinin,dünya çapındaki en uzun hayat sürelerinden olduğunu gösteriyordu.Bu yıllarda koroner kalp hastalığı,bazı kanser türleri,diyete bağlı kronik hastalıklar sınırlı tıbbi hizmetlere rağmen dünya çapında varolan en düşük düzeyler arasındaydı.

Obezite,sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve düzenli egzersiz sayesinde enerji alılmı ile harcanması arasında denge kurularak kontrol altına alınabilir.Düşük olmayan yağ içeriğine rağmen Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı obezitenin tedavisinde ve önlenmesinde,kalorisi kontrol altında tutulmak koşuluyla yararlı olabilir.

Akdeniz Diyeti piramite benzer;tabanını daha çok lif içeren besinler oluşturur. Kurubaklagil, sebze, meyve ve tahılların daha çok,etin ve doymuş yağların ise daha az tüketildiği bir diyet biçimidir.

Zayıflama diyeti nasıl uygulanmalı?

Öncelikle kilo almamızda rolü olan yeme alışkanlıklarımızdan bütünüyle vazgeçmeye ikna olmalı, diyeti bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Aksi takdirde zayıflama diyetinden beklenen yarar sağlanamaz. Sağlığımızı doğrudan etkilediği için diyet,ciddi biçimde ve bilimsel özellikleri göz önünde tutularak uygulanmalıdır.

Diyete başlarken kararlı olunmalı,Pazartesi başlayıp Salı günü bozulacak diyetlere başlanmamalıdır. Sık sık diyet yapmak,'Bazal Metabolizma Hızı' dediğimiz,bünyenin yaktığı enerjiyi düşürür;bu da her diyete başlandığında daha zor kilo verilmesiyle sonuçlanır.

Diyete başlayan kişi biran önce zayıflamak ister.Ancak hızlı zayıflamalarda verilen kiloların hepsi yağ dokusu değildir.Üstelik,kısa bir süre sonra vücudun dengesini bozar ve sağlığı olumsuz etkiler.

Diyet kişiye özel olmalıdır.Her bünyenin ihtiyacı ve gereksinimleri farklıdır. Bu nedenle diyet,kişinin boyuna, yaşına, kilosuna, cinsiyetine, hareketliliğine, kemik yapısına,sosyal yaşamına,hatta ekonomik ve kültürel durumuna göre düzenlenmelidir.

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tek besin diyetinden kaçının. Gün içerisinde her besin grubundan almaya gayret edin.Hergün mutlaka süt/yoğurt,sebze,meyve,et ve ekmek grubu ürünler tüketin.Her besin grubunun vücutta farklı işlevleri vardır.

Su içmeyi ihmal etmeyin.Yemek öncesi aç karnına içilen 2 bardak su,yeme isteğini azaltmaktadır. Su,yemeklerden en az 1/2 saat önce veya en az 1 saat sonra içilmelidir.Ayrıca vücuttaki atık maddelerin atılması ve cildin sağlıklı kalabilmesi için günde 8 bardak su içmek son derece yararlıdır.

Azar azar ve sık sık yemek yiyin.Öğün sayısını 3 ana ve 2-3 ara öğün olarak belirleyin. Böylece mide kapasiteniz küçülecek,metabolizmanız daha iyi çalışacak ve kilo vermeniz kolaylaşacaktır.Öğünleri atladığınızda ya da geciktirdiğinizde,sonraki öğünde daha çok yemek yemeyi kolaylaştırırsınız.Bünyeniz,siz yemek yiyene kadar fazla enerji harcamaya çalışır;dahasonra yediklerinizi depo etme yolunu seçer.

Yemeklerinizi yavaş yavaş ve uzun süre çiğneyerek yiyiniz.Yemek yeme hızınızla kilonuz yakından ilişkilidir.Ne miktarda yerseniz yiyin,yemeğinizi 20 dakikadan daha kısa bir sürede yiyorsanız,beyninizdeki doyma merkezi uyarılmadığı için,mideniz dolmasına rağmen açlık hissedersiniz.

Mümkün olduğu kadar lifli besinler tüketin.Lif mideye girdiğinde su çekerek şişer ve mideyi kalori vermeden doldurur.Midenin boşaltımını geciktirerek daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.Böylece kilo vermenizi kolaylaştırır.

ÖNERİ: Tabağınıza yiyeceğiniz kadar yemek alın.Fazla tuz tüketmeyin.Sebzelerinizi kızartmadan pişirin.Bol bol spor yapın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflama Diyetlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Akdeniz Tipi Beslenme Modeli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gül Özlem ERTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gül Özlem ERTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gül Özlem ERTÜRK'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Zayıflama Diyetlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Akdeniz Tipi Beslenme Modeli' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:20
Top