2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyette Doğru Bildiğimiz 20 Yanlış ?
MAKALE #11859 © Yazan Dyt.Neslihan AKTEPE | Yayın Aralık 2013 | 4,284 Okuyucu
DİYETTE DOĞRU BİLDİĞİMİZ 20 YANLIŞ ?

Son yıllarda zayıflamak isteyenlere yönelik sayısı oldukça fazla “mucize formüller” türemiştir. Bu mucize formüllerin türemesi ile birlikte de diyette doğru olarak bildiğimiz aslında çok yanlış olan konular sağlıklı beslenme ve kilo verme programlarında gündeme gelmektedir.
Diyette doğru bildiğimiz 20 yanlış nelerdir?
1-Tek öğün yemek kolayca zayıflatır !
Esas kilo alma nedenlerinden birisidir. Çünkü vücut tek öğün beslendiğinde bir daha beslenemeyeceğini düşünerek, kendisini savaşa hazırlar gibi korumaya alır ve yediklerini depolar. Daha sonra ilk yediği besini de bu aç kalacağım duygusu ile birlikte yağ olarak depolar. Sağlıklı beslenme ve kilo verme programlarında en geç 3 saatte bir yemek yenmelidir.
2-Akşam 19.00 dan sonra yemek yememek zayıflatır !
Sağlıklı kilo vermek için temel kural yenilen besinlerin miktarları ,öğün sayısı ve yapılan fiziksel aktivitedir. Besinleri en geç 3 saatte bir tükettiğinizde (3 ana öğün, 3 ara öğün) kan şekeriniz stabil kalacaktır.19.00’dan sonra yenilen yemek yağlanmaya neden olmaz, ancak bu konuda daha dikkatli davranırsanız kolayca kilo verebilirsiniz.
3-Meyve kilo aldırmaz, diyette sınırsız tüketilebilir !
Meyve tüketmek sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için oldukça önemlidir. Ancak günlük tüketilen miktara ve seçtiğiniz meyvenin glisemik indeks değerine dikkat etmeniz daha faydalı olacaktır.
4-Ekmek,makarna,pilav gibi karbonhidratları diyetten tamamen çıkart zayıflarsın !
Diyet yapan kişinin yaptığı en büyük hatalardan birisidir. Diyete başladığı zaman “ekmek, pilav, makarna, patates, mısır “ gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar. Bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıda kilo verdiğini gördüğünde, aslında bu kaybın kas ve su kaybı olduğunu bilmelidir.
5-Sadece protein diyeti yaparsan hızlı zayıflarsın !
Proteinler vücutta metabolizmayı hızlandırır, ancak sürekli protein alıp karbonhidrat almamak kas ve su kaybına neden olur.1 gr kas kaybettiğinizde yaklaşık 2.7 gr su kaybı olur. Kişiler protein diyeti yaptıklarında kısa sürede tartıdaki rakam kendilerini mutlu eder. Ancak işin doğrusunu bilmelidirler: tartıdaki eksilme vücudumuzda kaybettiğimiz kas ve suya aittir. Oluşan bu kaybı daha net görebilmek için detaylı vücut analizine de gerek yoktur. Ayna karşısına geçtiğinizde yüz ve kollardan inceliyor, esas yağ deposu olan karın, kalçalardan incelmiyorsanız, siz yağlardan zayıflamıyorsunuz yani yaptığınız diyet yanlış demektir. Protein diyetlerinde en büyük diğer tehlike de hızlı kilo verip, hızlı kilo almaktır.


6-Her tür spor zayıflatır !
Spor yapmak ve hareketli bir yaşantı ,sağlıklı yaşamak ve kilo vermek için çok faydalıdır. Ancak günlük aktivitelerimizde ve sporda dikkat etmemiz gereken konu kaybettiğimiz kalorinin aldığımız kaloriden fazla olması gerektiğidir.
7-Sauna,hamam gibi ortamlar zayıflatır !
Sadece su kaybına neden olur.
8-Sabah aç karnına içilen limon suyu veya sirke zayıflatır !
Limon suyunun ve sirke içmenin yağ yakıcı özelliği yoktur. Sadece midenize ve yemek borunuza zarar verirsiniz. Salatalarda sos olarak tüketebilirsiniz.
9-Seks kalori yakar !
Sanıldığı kadar yüksek kalori kaybına neden olmaz.
10-Maydanoz ve lahana suları zayıflatır !
Ödem çözücü etkileri vardır. Fazla miktarda tüketildiklerinde vücutta su kaybına neden olur.
11-Kepek ekmeği yiyorum sorun olmuyor!
Kepek ekmeğinin kalorisi ile beyaz ekmeğin kalorisi arasında çok büyük bir fark yoktur. Sağlıklı beslenme ve kilo verme programınızda önerildiği kadar tüketilmelidir.
12-Zeytinyağı kullanıyorum hem sağlıklı, hem de kilo yapmaz !
Evet zeytinyağı çok sağlıklıdır. Tüm dünyanın kabul ettiği “Akdeniz Diyeti” her gün zeytin ve/veya zeytinyağı önermektedir. Ancak bütün yağların 1 gramının 9 kalori olduğunu ve fazla miktarda tüketildiğinde kilo almanıza neden olacağını da unutmayın.
13-Alkolün kiloya etkisi yoktur !
Yağlardan sonra en çok kalori alkolde bulunmaktadır. Alkolle birlikte yanında genellikle yağlı besinler tüketildiği için de alkolün kilo aldırıcı etkisi yüksektir.
14-Su içersem zayıflarım !
Su tek başına zayıflatmaz. Günde 2-2,5 lt (yazın biraz daha fazla olmalıdır) su içmek çok sağlıklıdır. Sodyum, flor ,potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini sağlar. Vücutta oluşan toksik maddelerin atılması için de gereklidir.
15-Az uyumak kilo kaybettirir !
Günlük 7-8 saat uyku vücut için idealdir. Daha az uyuduğunuz da yemek yemeye daha çok yönelebilirsiniz. Dikkatli olun fazla uykuda vücut metabolizma hızınızı yavaşlatacaktır.


16-Sigarayı bırakmak kilo aldırır !
Eğer dikkatli beslenirseniz, şekersiz sakız çiğneyerek, günlük 1 saat egzersiz yaparsanız sandığınız gibi kilo almazsınız.
17- 3 beyazdan uzak dur zayıfla !
Sağlıklı beslenme ve kilo verme programında her zaman tuz, şeker, un yer almaktadır. Bu üçlünün miktarları bizim için önemlidir. Tuzu azaltmak sağlıklı olmak için çok önemlidir. Lütfen yemeklerin tadına bakmadan tuz ilave etmeyin. Şeker yerine bal, pekmez, fındık veya çikolata ezmesi kullanılabilir. Besinlerin tam buğday ve kepekli undan yapılmış olmasına ve tükettiğiniz miktara dikkat etmelisiniz.
18-Tüm ürünleri light tüketiyorum, kilo almam !
Light ürünlerin kalorisi sıfır değildir. Sadece normal ürüne göre kalorisi biraz daha fazla azaltılmıştır. Ambalajların üzerinde light yazması içinizi rahatlatmasın. Esas içinizi rahatlatacak şey light yazısı ile birlikte üzerinde yazan toplam kalori miktarı olmalıdır.
19-Kırmızı et yemiyorum, beyaz et tüketiyorum !
Kırmızı etin sağlık üzerine olumsuz etkisinin tavuk ve balıktan farklı olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt yoktur. Vücut için de gerekli bir besindir. Haftada 1 veya 2 kez yağsız ve belirli miktarda ızgara olarak tüketilebilir.
20-Sıcak veya soğuk su iç zayıfla !
Kesinlikle yanlış.Suyun sıcak veya soğuk olması yağ yakımı için önemli değildir. Aralarındaki tek fark mideyi terk etme süresidir. Soğuk su mideyi 20 dakikada terk ederken, sıcak su 80 dakikada terk eder.

Bir ömür boyu sağlık diliyorum.
Diyetisyen Neslihan Aktepe
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyette Doğru Bildiğimiz 20 Yanlış ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Neslihan AKTEPE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Neslihan AKTEPE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan AKTEPE Fotoğraf
Dyt.Neslihan AKTEPE
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan AKTEPE'nin Yazıları
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Kilo Verirken Doğru Bildiğimiz Yanlışlar ÇOK OKUNUYOR Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Diyette Uyguladığımız Herşey Doğru mu? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Diyette Yasak Yoktur Dyt.Nurten ÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyette Doğru Bildiğimiz 20 Yanlış ?' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Frutaryen Diyet Nedir Ocak 2020
◊ Aşk Tadında Diyet Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:18
Top