2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stresle Başetmenin Yolları
MAKALE #11861 © Yazan Psk.Özlem ATAOĞLU | Yayın Aralık 2013 | 4,034 Okuyucu
Strese hemen her gün hepimiz maruz kalıyoruz. Trafikte sıkıştığımızda, işe geç kaldığımızda, çocuklar ödevlerini yapmamakta ısrar ettiklerinde, maddi problemler yaşadığımızda... Stressiz bir hayatı beklemek gerçekçi olmayacaktır çünkü işler her zaman beklediğimiz gibi gitmeyecek ve biz beklenmedik durumlarla karşılaştığımızda stres dediğimiz gerginliği yaşayacağız.

Peki hemen hepimiz benzer durumlara maruz kalırken neden bazılarımız olaylardan daha çok etkilenirken bazılarımız bu tip daha kolay atlatırlar? Bunun cevabı doğru bildiğimiz yanlışlarda, kendimize söylediğimiz cümlelerde ve başetme yöntemlerimizde yatmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Aslında stres yaşamak sağlıklı bir durumdur. Hiç stres yaşamazsak hayata karşı olan motivasyonumuzu kaybeder ve bir süre sonra kendimizi hiçbir şey yapmadan evde oturuyor olarak bulabiliriz. Yüksek düzeylerde stres işlevselliğimizi bozar, yapmamız gerekenlere konsantre olamayız ve bu sebeple performansımız da düşer. Orta düzeyde stres ise hem bizi yeni durumlarla başedebilmek için motive eder hem de konsantre olmamızı sağlar. Bunu ertesi gün sınavı olan bir öğrenci ile örneklendirebiliriz. Hiç stresi olmayan bir öğrenci derse hiç çalışmayacak ve büyük ihtimalle ertesi gün sınavda başarısız olacaktır. Stresi şiddetli yaşayan bir öğrenci ise stresine ve ertesi günkü performansına konsantre olduğu için dersi gerektiği gibi çalışamayacak ve sınavda istediği performansı gösteremeyecektir. Orta düzeyde yaşanan stres ise öğrencinin dikkatini ayık tutacak, aynı zamanda motive edecektir.

2. Hepimizin kuralları vardır fakat bunları esnetememek veya yaşam olaylarına adapte edememek de stres yaşamamıza sebep olmaktadır. Bunlara dayatma da diyebiliriz. Dayatma cümlelerimiz genellikle -meli/-malı şeklinde bitmektedir. Örneğin, “Her şey beklendik olmalı.”, “Yaptığım işte çok başarılı olmalıyım.”, “Çocuklarım okulda daha başarılı olmalı”, “Randevuma geç kalmamalıyım.”, “Herkes beni sevmeli.”, “Hiç üzülmemeliyim.”. Bu dayatmalarda da görüldüğü gibi bu tip cümleler kişiye hareket alanı sağlamamakta, yaşamını kısıtlamaktadır. Dış etkenleri kontrol edemeyen birey ise dayatmalarıyla çatışan bir durum yaşadığında stres yaşamakta ve esneklik sağlamadığından bununla başedememektedir. Başedebilmek için ise bu cümleleri yumuşatmakta fayda vardır. Örneğin, “Her şeyi planlarım ama işler beklediğim gibi gitmeyebilir.”, “Herkes beni sevse mutlu olurum ama bu kontrol edebileceğim bir şey değil, herkes beni sevmeyebilir.”, “Üzgün olmak hoşuma gitmiyor ama eğer olursam da bu dünyanın sonu değil, bununla başedebilirim.”

3. Zaman zaman hepimiz olumsuz duygulara kapılabiliriz. Bir yakınımızı kaybettiğimizde, kanser teşhisi aldığımızda, işten çıkarıldığımızda... Beklenmedik veya bilinmezlik kişinin stres yaşamasına sebep olur. Dolayısıyla bunlara benzeyen olaylar karşısında olumsuz duygular yaşamamız beklendik bir durumdur. Bizi neyin beklediğini bilmemiz, bu durumları ve duyguları kabullenmemiz stres yaşamamızı en aza indirgeyecektir. Üzgüntü, tasa, kızgınlık, pişmanlık sağlıklı olumsuz duygularımızdandır. Bunları yaşayabileceğimizi bilmek ve yaşamak bizi rahatlatır. Fakat bunun yerini çökkünlük, kaygı, öfke, suçluluk aldığı takdirde sağlıksız olumsuz duygular yaşıyoruz demektir. Bu durumda da bir profesyonele başvurulması gerekmektedir.

4. Kişilerarası ilişkilerde gerginlikler her gün yaşanmaktadır. Bunu önlemenin yolu ise karşımızdaki kişiyi yargılamadan kendimizi ifade etmekten geçmektedir. Yani gerginliğe sebep olan durumun ne olduğunu, karşınızdaki kişinin yaklaşımı konusunda ne hissettiğinizi ve nasıl olmasını istediğinizi belirtmek faydalı olacaktır. Karşınızdaki kişiye “Sen zaten hep böyle yapıyorsun, sen zaten hep sorumsuz biriydin!” demek ise kişiyi yargılanmış hissettirecek, öfkelenmesine sebep olup durumu daha da çıkmaza sokacaktır.

5. Günlük hayat içinde hepimizin işleri çok yoğunken nereye yetişeceğimizi şaşırdığımız günler mutlaka çok olmuştur. Bir anda her şeyi yapamayacağımızı hissetme, her şeyi bırakıp kaçma isteği yaşayabiliriz. Bu da stres yaşamamıza sebep olan etkenlerden bir başkasıdır. Günlük işlerin listesinin çıkarılması, önem sırasına dizilip listeye göre hareket edilmesi stresi azaltacaktır. Aynı anda birkaç işi yapmaya çalışmak dikkat dağıtacak, işi gerektiği gibi yapamamanıza sebep olacaktır. Bu yüzden bir seferde bir işinizi halledip sonra ikinciye geçmenizde fayda vardır.

6. Ev, iş, okul, eş, çocuk derken bazen kendimize vakit ayırmayı unutabiliriz. Sevdiğimiz, bizi rahatlatan bir aktivite yapmamız kafamızı boşaltacak, bizi stresten arındırıp olaylara daha sağlıklı ve olumlu bakmamızı sağlayacaktır. Bu sinemaya gitmek, yürüyüş yapmak, balık tutmak, dans kursuna gitmek veya sadece evde oturup müzik dinleyerek kahve içmek olabilir. Yeter ki kendimize keyif veren aktiviteleri bir kenara koyup orada unutmayalım.

7. Yiyeceklerimizi taze, lifli, yağsız gıdalardan seçmek bizi daha enerjik tutacak, daha rahat, zinde ve olumlu hissetmemizi sağlayacaktır. Yatağa girdiğimiz ve çıktığımız saatlerin de düzenli olması önemlidir. Yetişkin bir birey günde 6-8 saat deliksiz uyumalıdır. Spor yapmak ise kişiyi disipline eder, plan yapmakta ve buna uymakta daha başarılı olan bu bireyler strese daha az maruz kalmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stresle Başetmenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Özlem ATAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Özlem ATAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özlem ATAOĞLU'nun Makaleleri
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.Doğan KUŞ
► Stresle Başa Çıkma Yolları Pdg.Aykut AKOVA
► Stresle Baş Etmek Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Stresle Başetmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:55
Top