2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz ve Kekemelik: Hipnozla Kekemelik Giderilebilir mi?
MAKALE #11969 © Yazan Uzm.Psk.Dilek F. GÜNDÜZ | Yayın Aralık 2013 | 10,668 Okuyucu
Kekemelik sorunu yaşayan bireylerde sıkça görülen konuşmaya hazırlanırken kaygı düzeyindeki artış, korku, diğer insanlarla iletişim kurmaktan kaçınma duyguları ve özgüven eksikliği hipnoterapi ile giderilebilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, Hipnoterapi uygulamalarına başlamadan önce mutlaka danışanda kekemeliğe dair var olan olumsuz düşünce, algı ve duygu değişiminin gerçekleşmiş olmasıdır. Bu da sistematik çalışmaları içeren bir eğitim sürecini işaret eder. Yani önce bilişsel değişimin sağlanarak bireyin kekemeliğini nasıl kontrol edebileceği becerisine ulaşmış olması gerekir. Kekemeliğin oldukça karmaşık yapıya sahip bir konuşma bozukluğu türü olduğunu sıkça tekrarlıyoruz. Kedi, köpekten veya başka bir şeyden korkmak, aile içinde yaşanan olumsuzluklar kekemeliğin nedeni değil, potansiyel kekemeliği tetikleyerek ortaya çıkaran unsurdur. Kekemeliğin nedenine ilişkin birbirinden farklı birçok kuram bulunmakla birlikte nörofizyolojik yapı, kalıtsal yatkınlık, çevresel ve psikolojik faktörlerin kekemeliğin ortaya çıkmasında rol oynadığı görüşü yaygın olarak kabul görmektedir. Bu yüzden de hipnoterapinin tek başına mucizevi ve kalıcı bir etkiye sahip olmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bütüncül yaklaşımla yürütülen eğitim süreci içerisinde danışanın kekemelik sorunuyla başa çıkma tekniklerini edinmesinin ardından, sonlandırma evresinde hipnoterapinin uygulanması durumunda bireye önemli ölçüde katkı sağlayan bir yöntem niteliğindedir.

BİLİNÇLİ HİPNOZ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
HİPNOZ NEDİR ?

Hipnoz kişinin içinde bulunduğu sorunları çözmek ve kendini keşfetmek üzere bilinçaltına kulak vermesidir. Bu anlamda içsel derin bir yolculuktur sonu aydınlığa açılan. Kişi gerçek hayatında yaşadığı sorunları hipnoz sırasında telkin desteğiyle tutarlı ve olumlu şekilde düzenler. Teknik olarak transta, dikkatin farklı yerlere odaklanarak kişinin sorununu çözmeye yönelik telkinlerin merkezi sinir sistemine gönderimidir. Fiziksel Gevşeme+Telkin+ Trans şeklinde formüle edebileceğimiz hipnoz bir yoğunlaşmadır. Hipnoz kişinin istediği telkinleri almak için girdiği trans halidir ve bu transta kişide farklı bir algı eşiği oluşturulur.

HİPNOZ NE DEĞİLDİR ?

1. İradenin, kontrolünün uygulayana verilmesi değildir.

2. Hipnoz girilince çıkılamama durumu olan bir trans değildir.

3. Kişiye istemeyeceği şeylerin yaptırılacağı, söylemek istemediklerinin söyletebileceği bir olgu değildir.

4. Bağımlılık oluşturan bir yöntem değildir.

5. Yan tesiri olan bir yöntem değildir.

6. Bilimseldir, gösteri sanatı değildir.

7. Hipnozda bilinç açıktır devre dışı değildir.

8. Hipnozda istemediğiniz bir şeyi söylemez ve yapmazsınız. Bu anlamda danışanı ele geçirme yöntemi değildir.

KISACA HİPNOZUN TARİHÇESİ
Hipnozun bilimsel tarihi 18. Yüzyılın sonlarına dayanır ve Avusturyalı hekim F. Mesmer ile baslar.
Yine o dönemlerde Fransa'da bulunan S. Freud da tedavilerine destek amacıyla hipnozu kullanmaktaydı.
1. ve 2. Dünya Savaşlarında savaş nevrozlarında hipnoz kullanıldı.
1958 yılında Amerikan Tıp Birliği ve Amerikan Psikiyatri Birliği hipnozu resmi bir tedavi yöntemi olarak kabul etti. 1961 yılında ise İngiliz Tıp Birliği hipnozu resmi bir tedavi yöntemi olarak kabul etti.
Türkiye'de 1960 yıllarında "Hipnotizma" adlı tezi ile Dr. Recep DOKSAT, hipnozu bir bilimsel çalışma halinde üniversiteye duyurmuştur .
"Bilinçli Hipnoz" tekniğinin kurucusu Dr. Hüsnü İsmet ÖZTÜRK 2000'den fazla hastayı bu yöntemle tedavi etmiş, 250'ye yakın hastasının da hipnoanestezisini kendi yapıp ameliyatlarını da gerçekleştirmiştir (Müezzinoğlu, A.E.)
Bu alanda çeşitli dernek ve çalışma grupları olduğu gibi ayni zamanda eğitimler veren kuruluşlar da bulunmaktadır.

Bilinçli Hipnoz için çok önemli 4 koşul vardır. Bunlar:

1- İhtiyaç (bir sorunun olması)
2- İnanç (sorunun çözümüne ve yönteme duyulan)
3- İstemek (hipnozu istemek)
4- İtimat (hipnozitöre güven duygusu ).

Oto Hipnoz, kişinin belli bir sorununa ilişkin olmak kaydıyla hipnoz sırasında verilen telkinlerle daha sonra ihtiyaç duyduğu zamanlarda ve dilediği her ortamda kendi kendini hipnoza alabilmesidir.

Dilek F. Gündüz
Psikolog
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Kekemelik Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kekemelik Neşe ÖZTÜRK
► Kekemelik Psk.Meltem BİLGİCİ
► Kekemelik Nedir? Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Kekemelik Nedir? Psk.Mehmet UYAR
► Kekemelik ve Tedavisi Psk.Şeyma GÜRNAL
► Kekemelik ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Asım EREN
► Kekemelik ve Tedavisi Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hipnoz ve Kekemelik: Hipnozla Kekemelik Giderilebilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:58
Top