2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varikosel ve Tedavisi
MAKALE #1197 © Yazan Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU | Yayın Haziran 2008 | 16,209 Okuyucu
VARİKOSEL

TANIM :

Skrotumda, spermatik kord içinde pleksus pampiniformis’in dilatasyonudur. Normalde sağlıklı erkeklerin % 10-15’in de bulunur.

TEDAVİ ŞARTLARI :

1- Varikoselin palpe edilebilir olması,
2- Çiftin bilinen infertilitesinin bulunması,
3- Kadın eşin fertilitesinin normal olması veya potansiyel olarak düzeltilebilecek bir varikoselin bulunması,
4- Erkek eşin bir veya daha fazla anormal semen parametreleri veya sperm fonksiyon testlerine sahip olması.

TEDAVİ : Varikosel’in tedavisi, cerrahidir. Tedavide,
Açık Cerrahi : - Yüksek retroperitoneal,
- İnguinal,
- Subinguinal,
- Skrotal.
Laparoskopik :
Radyolojik : - Skleroterapi,
- Embolizasyon, gibi yöntemlerle tedavisi bulunmakla beraber, tedavide altın standart Açık Cerrahidir.

Varikoselektomide Amaç : Tüm internal spermatik ven dalları ve eksternal spermatik ven dallarını bağlamak; Vaz deferens ve damarlarını koruyarak bu yolla testiküler venöz drenajı sağlamak ve spermatik kordona ait lenf damarlarını ve arteri korumaktır.
Özellikle daha aşağıdan yapılan cerrahi girişimle daha fazla ven bağlanması, daha yüksek arter yaralanma riski ve daha fazla deneyim gerektirmesi subinguinal yöntemin dezavantajıdır.

Daha yukarıda daha az ven bağlanması ve daha düşük arter yaralanma riski ve mikrocerrahiye daha az deneyim gerektirmesi inguinal yöntemin avantajıdır.

İSTENMEYEN SONUÇLAR : Uygulanan yöntem ve uygulayan kişiye göre değişkenlik göstermektedir.

- Hidrosel,
- Testis Atrofisi,
- Varikoselin nüksü.

Testiküler lenfatiklerin bağlanmasına sekonder oluşan Hidrosel, varikoselektominin en sık rastlanılan komplikasyonudur. Görülme sıklığı; % 3 – 33’dür. Değişik cerrahi yaklaşımlarla varikoselektomi sonrası Nüks % 0 – 45’dir. Çıplak gözle varikoselektomi uygulanan yöntemlerde varikosel nüksü % 15’dir.

Ameliyat sırasında Lokal anestezik ilaçlar, antibiyotikler kullanılır. Ameliyattan sonra ağrı kesiciler ve yine antibiyotikler bir süre daha kullanılır. Bu ilaçların yan etkileri, ilaçların prospektüslerinde belirtildiği gibidir.

Varikoselde tek başına Ağrı olması, tedavi için gerekli neden değildir. Ameliyat sonrası ağrı, başlangıca göre daha da artabilir ve hatta kalıcı olabilir. Asıl ameliyat nedeni bir veya daha fazla anormal semen sonuçları veya sperm fonksiyon testlerine sahip olunmasıdır.
Önerilen tedaviyi kabul etmemeniz durumunda semen parametrelerinde bozulma (sperm sayısında azalma, hareketliliği ve şeklinde bozulma), testis hacminde azalma ve testesteron üretiminde azalma görülür.

AMELİYAT SONRASI : Yedinci günde cilt dikişleri alınır veya aldırılır. Bu süre içinde her gün düzenli pansuman yaptırılmalıdır. Yara yeri, temiz tutulmalıdır. Yara yeri su ile temas ettirilmemelidir. Size verilen ilaçları tarif edildiği şekilde, zamanında ve belirtilen miktarda almalısınız. Ameliyatdan 20 gün ve sonrasında normal Cinsel ilişkide bulunulabilinir. Bazen bu süre zarfında zorlamalı faaliyetlerden sonra yara yerinde bir miktar ağrı hissi oluşabilir ancak bu durumu geçicidir. Semen analizleri ameliyat sonrasında en az 1 yıl süreyle veya gebelik sağlanıncaya kadar 3 ayda bir tekrarlanmalıdır.

LAPAROSKOPİK VARİKOSELEKTOMİ VE SONUÇLARI

Laparoskopik varikoselektomi genellikle yatış gerektirmeyen bir cerrahi işlemdir. Buna rağmen genel anestezi sonrası pek az hastanın ayılması için bir gece hastanede kalmaları gerekebilir. Know ve ark. larının 1996 yılındaki 82 olguluk 115 laparoskopik varis ligasyonu serisinde ortalama 102 dakikalık ortalama operasyon zamanı ve olguların %95’inde spermatik arterin korunduğu rapor edilmiştir. Yine aynı çalışmada %1,8’lik rekürren ya da persistan varikosel, %1,2’lik oranda majör ve %8,5’luk minör komplikasyon oranı bildirilmiştir. 1993 yılında ki bir başka çalışmada ise Jarow ve ark. ları persistan varikosel oranını %1, spermatik arter korunma oranını ise %80 ve komlikasyon oranlarınıda %4 olarak rapor etmişlerdir.

Laparoskopik varikoselektominin tedavide ki rolü halen tartışmalıdır. İnguinal ve subinguinal yaklaşımlar eşit etkinlik, morbidite ve iyileşme vede lapaoroskopik yöntem ile karşılaştırıldığında daha düşük maliyette yapılabildiği için sonuçta laparoskopik varikoselektominin rolü çözüme kavuşmamıştır. Bununla birlikte bu alternatif tekniklerin sonuçları pek çok üroloğun henüz kullanımında olmayan mikroskopik yönteme göre daha başarılıdır. Laparoskopide deneyimli ürologlar için laparoskopik varikoselektominin etkinliği ve düşük komplikasyon oranları üroloji uygulamalarında laparoskopinin kullanımını desteklemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varikosel ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU
Kocaeli
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU'nun Makaleleri
► Varikosel ve Tedavisi Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Cem ÖZLÜK
► Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Varikosel ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:14
Top