2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Havuç Hakkında
MAKALE #11973 © Yazan Uzm.Dyt.Merve KAYALI | Yayın Aralık 2013 | 4,520 Okuyucu
Birisi ''sağlıklı yiyecek '' terimini kullandığında aklınıza gelen ilk şey nedir? Birçok kişi için bu sorunun yanıtı havuçtur.Tanınmış natüropat (alternatif tıpla uğraşan kişi ) Dr. Michael Murray havucu ''sebzelerin kralı '' olarak adlandırır ve bunu demesi için de iyi bir sebebi var.İnsanlar üzerinde yapılan son araştırmalar, her gün yenilen tek bir havucun akciğer kanseri olasılığını yarı yarıya düşürebileceğini göstermiştir.Tabii ki bu hem sigara içip hem de havuç yiyebileceğimiz anlamına gelmiyor.Ancak bu müthiş sebzenin kanserle savaşma özelliği gerçekten ciddiye alınmalıdır.

Havuç, bitkilerde bulunan ve sağlık konusunda birçok faydası olan antioksidan bileşim, karotenoid açısından oldukça zengindir. Büyük olasılıkla beta karoten hakkında iyi şeyler duymuşsunuzdur ancak bu, beş yüz karetenoidden sadece bir tanesidir. Harvard Toplum Sağlığı okulu, beslenme bölümü tarafından yapılan bazı araştırmalar yüksek karotenoid alımının menopoz sonrası meme kanseri oranını yüze yirmi düşürmesinin yanı sıra mesane, serviks, prostat, kolon, gırtlak ve özofajeal kanser oranını da yüzde elli azalttığını göstermektedir. Havuçlar sağlık açısından birtakım faydaları olan alfa karoten açısından da zengindir.NCI Cancer Weekly'de basılan bir raporda, tümör gelişimine sebep olan sürecin engellenmesinde alfa karotenin beta karotenden daha etkili olabileceği ileri sürülmektedir.
Bir kaç sene önce gerçekleştirilen kötü temellendirilmiş bir araştırma her ne kadar beta karotenin kanseri önlemekte hiç bir etkisinin olmadığını göstermiş olsa da deneye dair vurgulanması gereken önemli nokta inceleme altında tutulan deneklerin sigara tiryakisi olmaları ve onlara verilen beta karotenin de vücutta olması gerekenden oldukça farklı işlevi olan sentetik türde olmasıdır. Bu incelemeden çıkan sonuç karotenoidleirn tek başına en iyi şekilde işe yaradıkları ve doğal formlarında -sentetik olarak değil- tüketilmeleri gerektiğidir.düzinelerce araştırma karotenoid bakımından zengin sebze ve meyve yenmesi durumunda prostat, akciğer, mide, kolon, göğüs, serviks ve pankreas kanserinin yanında, kardiyovasküler hastalığa yakalanma ihtimalinin de düşük olduğunu göstermiştir.
Anneniz Havuç konusunda Neden Haklıydı?
Hemen havucu, ''Her şeye rağmen annelerin hakkında haklı olduğu besinler '' sütununa yerleştirin.Havuç gerçekten de gözleriniz için çok faydalıdır. Bu sebze önemli bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır ki bu iki madde birlikte çalıştığında özlerin korunmasında oldukça etkili olup katarakt ve maküla dejenerasyonunun önlenmesinde yardımcı olur. Hem alfa karoten hem de beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve sonuçta önemli bir antioksidan ve bağışıklık sistemi uyarıcısı haline gelir ve gözdeki rodopsin adlı mor pigmentin oluşumunu hızlandırır. Gözün, rodopsine loş ışıkta görebilmek için ihtiyacı vardır. Aslında retinanın ışığa duyarlı bölümünün etkinliğini artırır, dolayısıyla yeterince A vitamini alınmaması gece körlüğüne sebep olabilir.
Bir orta boy havuçta 20 mg kalsiyum, 196 mg potasyum, az miktarda magnezyum, fosfor ve C vitamini ve tabii ki 10.000 IU A vitamini, 5.000 birim beta karoten ve 2000 birim alfa karoten vardır.
Pişirilmiş Havuç Daha Etkili
Hafifçe pişirmek havucun besinsel içeriğini değiştirir ve bazı besinlerin biyolojik olarak daha kullanılabilir hale gelmesini sağlar.Ancak havuç ister pişmiş ister çiğ olsun, oldukça faydalıdır.
Havuçtaki karotenoidlerden en fazla faydayı sağlamak için bu sebzeyi biraz yağla birlikte tüketin. Karotenoidler ve A vitamini yağda çözünen besinlerdir ve bu şekilde daha iyi emilirler.
Son olarak havuç, suyu sıkılabilen faydalı bir besindir ve havuç suyu sık sık detoksifikasyon için kullanılır. Sadece şunu unutmayın havuç suyu için çok sayıda havuç kullanmak gerekir ve bu sırada lifler yok olur. Her ikisi ile de şeker konsantrasyonu yükselir.Bu, havuç suyunun sağlıklı olmadığı anlamına gelmez, sadece eğer kan şekeri değerinizde ki dalgalanmalara karşı duyarlıysanız bu dikkatli olmanız gereken bir detaydır.Havuç suyunu ıspanak ve brokoli gibi şeker seviyesi düşük sebzelerle birlikte yapmak bu etkiyi azaltır.
Havuç Yararları Faydaları
1.Havuç, B,C,D ve E vitaminleri yönünden zengindir bir sebzedir.
2.Düzenli olarak Havuç yenildiğinde sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin Akciğer Kanserine yakalanma riskini azaltır.
3. Havucu sık tüketen kişilerde gırtlak, rahim ağzı, mesane, kalın bağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riski % 50 oranında azalır.
4.Kalbi dostu olan havuç, kandaki LDL oranını düşürmeye yardımcıdır.
5.Menopoz sonrası Göğüs Kanserine yakalanma riskini ise % 20 oranında azaltır.
6.Peklik ( kabızlık ) için iyi geldiği araştırmalar ve gözlemler sonucu ortaya çıkmıştır.
7.Kaynatılarak içilen havuç kusma ve bulantıya iyi gelir.
8.Kan yapıcı özelliği sayesinde çocuklarınıza sabah ve öğlen 1 çay bardağı havuç Suyu içirmeniz tavsiye olunur.
9.Yudum yudum içilecek olan bu havuç suyu ülsere ve reflüye de iyi gelir.
10.Beyin, böbrek ve kalp damarlarının çalışmasına yardımcı olur.
11.Havuç Karaciğeri temizler, hücreleri canlandırır, vücudunuzdan toksin atmaya yardımcı olur.
12.Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü düzenlemesine yardımcı olur.
13.Havuç Bağırsakları çalıştırır.
14.Havuç yara ve iltihapları iyileştirir.
15.Havuç Sarılığa, ergenlik sivilcelerine iyi gelir.
16.Hamile olan bayanların bol bol havuç yemeleri tıp uzmanları tarafından önemle tavsiye olunur.
17.Omurga ve omurilik rahatsızlıklarına iyi gelir.
Not :HAVUCU RENDELEMEK B ve C VİTAMİNLERİNİN KAYBOLMASINA YOL AÇAR.

BİLMEYE DEĞER
Havucun, yüksek glisemik indeksinden dolayı düşük karbonhidrat diyeti uygulayan kişiler arasında gerçekten çok kötü ve kesinlikle haksız bir ünü vardır. Aslında glisemik indeks o kadar da önemli değildir, önemli olan glisemik yüktür. Glisemik indeks yene yiyeceğin (meyve gibi) kan şekerini ne kadar yükselttiğini ölçen bir değerdir.Yüksek şekerli besinler ya da vücutta hızlı bir şekilde şekere dönüşenler ''yüksek glisemik'' olarak adlandırılırlar. Buna neden dikkat etmeliyiz?çünkü kan şekerinin yükselmesi insulin adlı hormon seviyesinin de yükselmesi demektir ki insulinin belli bir seviye üzerine çıkması, bu durumun uzun süreli olması ve sıklığı diyabet, kalp rahatsızlıkları ve yaşlanmaya neden olur. ''Düşük glisemik '' indeksli yiyeceklerle beslenmek sağlıklı kalmayı garantileyen bir stratejidir denir ne yazık ki glisemik indeks çok yanıltıcı bir ölçümdür çünkü porsiyonun ne kadar olduğu dikkate alınmaz. Gliemik yük miktarı çok daha önemlidir.Glisemik indeks testleri 50 gram'lık bir karbonhidrat parçasıyla yapılırken, glisemik yük testleri gerçek yaşamda tükettiğimiz miktarları baz alınarak yapılır. Bir havuçta sadece 4 gram karbonhidrat vardır, dolayısıyla glisemik yükü ki bu önem arz eden tek rakamdır, komik denecek kadar düşüktür ( 0 ile 40 arasındaki skalada 3 'e denk gelir). Kan şekerinizde önemli bir değişiklik olması için bir kaç kilo havuç yemeniz gerekir. Ama yine diyabet riski olan bireylerde her ihtimale karşı havucu verirken dikkatli davranmaktayız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Havuç Hakkında" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve KAYALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KAYALI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve KAYALI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın Yazıları
► Şeker Hakkında Bilinmeyenler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Karbonhidratlar Hakkında Gerçekler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Diyabet Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fruktoz Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Atilla ZEYREK
► Kolesterol Hakkında Bilmediklerimiz Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Kilo Alma Hakkında Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Su Hakkında Neler Biliyoruz Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Havuç Hakkında' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tarçın ve Diyabet Kasım 2016
► Hidrasyon Eylül 2016
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Haziran 2014
► Besin Alerjisi Mayıs 2014
► Anne Sütü ve Önemi Mayıs 2014
◊ Balık Sezonu Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top