2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Obezite
MAKALE #11982 © Yazan Dyt.Miray PAZAR | Yayın Aralık 2013 | 3,038 Okuyucu
Yakın geçmişe bakılacak olursa; tüm dünya ve ülkemizde en önemli sorunlardan birisidir “obezite”.
Günümüzde 400 milyon üzerinde obez birey ve 1.6 milyardan fazla kilolu bireyin olduğu ve bu rakamın ilerleyen yıllarda da giderek artacağı yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. 2015’ de yaklaşık 2.3 milyon erişkin fazla kilolu, 700 milyondan fazla kişinin obez olması bekleniyor.
Peki bu kadar korktuğumuz “obezite” nedir?
Obezite, genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının yani beden kütle indeksinin ( BKI) istenilen düzeyinin üzerine çıkması durumudur. En basit tanımıyla da alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıdır.
Obezite genellikle yanlış ve fazla beslenmeyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Obezitenin nedenlerine bakıldığında: Genetik, Metabolik, Hormonal,Hipotalamik, Psikolojik, Sosyo-ekonomik, Beslenme ve Fiziksel aktivite düzeyi gibi bir çok etmen bir arada düşünülmektedir. Genel olarak obeziteye neden olan etmenler; Yaş, Cinsiyet, Eğitim Durumu, Gelir Düzeyi, Medeni Durum, Hormonal Ve Metabolik Etmenler, Genetik Etmenler, Hareket Yetersizliği, Aşırı Ve Yanlış Beslenme Alışkanlığı, Çok Düşük Enerjili Diyetler Uygulama, Sigara Kullanımı, Alkol Tüketimi, Kullanılan Bazı İlaçlar sıralanabilir.
Vücutta fazla yağın artması yani obezite birçok hastalığa da zemin hazırlar. Diyabet, Hipertansiyon, Kardiyovasküler Hastalıklar, Hiperlipidemi, İskelet Sistemi Hastalıkları, Uyku Apne Sendromu, Hormonel Dengesizlik, Kanser vb. hastalıklar obezite’nin komorbiteleridir.

Obezite tedavi edilirken ilk başta kişiye özel beslenme programı, fiziksel aktivitenin arttırılması, davranış ve yaşam tarzının değişikliği yapılmalıdır, daha sonra farmakoterapi cerrahi yöntemi uygulanır. Obezite tedavisinde kullanılacak diyet kişiye özeldir. Kişinin, yaşı, cinsiyeti, alışkanlıkları, biyokimyasal bulguları, bir hastalığının olup olmaması ve obezitesinin derecesi diyet düzenini etkiler. Bu nedenle genel bir diyet önerisi vermek son derece sakıncalıdır.


Bu kadar ciddi bir hastalıkla karşı karşıyaysak ne yapmalıyız?

Beslenmemiz de yağ tüketimimizi sınırlandırmalıyız, özellikle doymuş yağ tüketimine dikkat etmeliyiz. Günlük diyetimizde aldığımız kolesterolü sınırlandırmalıyız. Posa tüketimini arttırmalıyız her 1000 kkal de 16 gr posa almalıyız, sebze ve meyveyi günde en az 5 porsiyon tüketmeliyiz. Basit karbonhidratlardan uzak durmalıyız daha çok glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeliyiz. Günde en az 10-12 su bardağı su tüketmeli ve 40 dakika kadar spor yapmalıyız. Spor yapamıyorsak en azından adım sayımızı arttırmaya yönelik çalışmalar yapmalıyız. Uyku saatlerimiz düzenli olmalıdır. Hızlı yemek yemekten kaçınmalıyız öğünümüzü tüketirken geçen zaman 20 dakika olmalıdır, hızlı yemek yerken doyduğumuzu anlayamaz ve yüksek kalorileri alarak sofradan kalkarız. Yaşam tarzımızı değiştirmeliyiz.

Günlük beslenme tedavimiz de enerji gereksiniminin % 45-55’i karbonhidrat (CHO)’lardan , % 10-20’sinin proteinden karşılanması, %30’u yağlardan karşılanmalıdır.( %10’u doymuş (SFA), %12 monoansature (MUFA) ve %6’sı poliansature yağlardan (PUFA) oluşmalıdır.

n-3 PUFA’lerinin de ilave edilmesi, metabolik avantajlarından dolayı önemlidir. ) Gereksinimlere uygun vitamin, mineral ve elektrolit desteği gerekliyse yapılmalıdır.
Pastayla, çikolatayla, tatlıyla başınız dertteyse beslenme planınızı oluştururken bunları göz önünde bulundurmalıyız.
Unutmayalım ki diyetiniz size özeldir ve beslenme uzmanları tarafından yazılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Obezite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Miray PAZAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Miray PAZAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Miray PAZAR Fotoğraf
Dyt.Miray PAZAR
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Miray PAZAR'ın Makaleleri
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Çocuklarda Obezite Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Obezite ve Çocuk Dyt.Perran AYDEMİR
► D Vitamini ve Obezite Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Obezite ve Kalsiyum Dyt.Serpil TARMAN
► Obezite ve Beslenme Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL
► Çocuklarda Obezite Dyt.Gülen AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dikkat Obezite' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Diyet Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:00
Top