2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
MAKALE #11983 © Yazan Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR | Yayın Ocak 2014 | 4,421 Okuyucu
Panik Atak

Kişide aniden başlayan ve ilk on dakikada en üst seviyede çok yoğun olarak yaşanan, çarpıntı, titreme, nefes darlığı, çıldıracakmış hissi, baş dönmesi, ölecekmiş ya da kontrolünü kaybedecekmiş hisleri Panik Bozukluğuna işaret eder. Bu, kişiye öylesine yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşatır ki kötü bir şey olacağı veya sonunun geldiğini hisseder.

Ataklar 15-60 dk. sürer. Atakların sıklığı ve şiddeti önemlidir. Atağın ne zaman geleceği bilinemediğinden bu durum kişinin kaygısı arttıran, sosyal uyumunu bozan en önemli etmenlerden biridir.

Panik atak sonrası, kişi kendisini bitkin bir halde hissedebilir. Müthiş bir yorgunluk, isteksizlik, gürültüye, kalabalığa, ışığa karşı tahammülsüzlük hisleri ortaya çıkabilir. Yatmak dinlenmek isteyebilir.

Genelde gençlik döneminde başlar. Gerçek nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte stres yaratan önemli olaylarla (okulu bitirmek, evlenmek, boşanmak, çocuk sahibi olmak, yeni bir işe başlamak, yakınını kaybetmek vb.) ve ailesel yatkınlıkla ilişkilendirilebilir. Yakın dönemde kayıp yaşamış, yakınlarından, işinden veya bulunduğu çevreden ayrılmış kişilerde yaşamlarındaki bu değişiklerle panik ataklarının başlangıcı arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Stresli yaşam koşulları kişinin direncini düşürmekte ve bu dönem hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

Atakların sıklığı kişiye göre değişir ayda bir olabileceği gibi bazılarında hemen her gün görülebilir. Sık tekrarlayan ataklardan sonra uzun bir süre atak görülmeyebilir. Zaman ilerledikçe panik atağı birkaç dakika öncesinde hissedebilir hale gelir ve panik atağı tekrar yaşamamak için madde bağımlığı geliştirebilirler. Ruhsal belirtilere bedensel belirtiler de eşlik ettiği için danışanlar genelde organik bir sorun olduğunu düşünürler. Yaşadıklarının ruhsal bir sorun olabileceğini akıllarına getirmezler veya kabul etmek istemezler. Panik atak olabilecekleri çok sonraları kabul edebilir hale gelebilirler.
Panik atağı yaşayan kişilerin en büyük korkusu tekrar aynı şeyi yaşamaktır. Bu sebeple panik yaratan bu durumdan kaçınmaya çalışırlar bunun sonunda fobiler meydana gelebilir. Bu fobilerin en önemlisi agorofobi’dir (açık alan fobisi) kişi dışarıya çıktığında panik yaşayacağı, kimsenin kendisine yardım edemeyeceği korkusu ile evde kalmayı tercih eder ve bir süre sonra sokağa çıkamaz hale gelebilirler. Bu durumda yaşam kalitesi düşer, sosyal aktiviteler ve hobiler için ayrılan zaman kısıtlanır, kişi kendisini hasta ve diğer kişilere bağımlı hissetmeye başlar, yalnız başına evde duramaz veya sokağa çıkamaz, çalışamaz duruma gelebilir. Zamanla depresyon alkol-madde bağımlılığı ve intihar görülebilir.

Panik atağın belirtileri

Aşağıda maddelerden dördünün ya da daha fazlasının birden başladığı ve 10 dakika içinde en yüksek seviyeye ulaştığı durumlar sizin panik atak yaşadığınızın göstergesi olabilir.

1) Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama
2) Terleme
3) Titreme ya da sarsılma
4) Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma
5) Soluk alamama
6) Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissi
7) Bulantı ya da karın ağrısı
8) Baş dönmesi, sersemlik hissi gelir, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma
9) Derealizasyon ve/ve ya depersonalizasyon duyguları
10) Denetimini yitireceği ya da çıldıracağı korkusu
11) Ölüm korkusu
12) Uyuşma ya da karıncalanma hissi
13) Üşüme, ürperme ve ateş basmaları

Erdim Hasip HAKVERİR
Konya 2013
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdim Hasip HAKVERİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir Nisan 2014
► Hipnoz ve Biliçdışı Kasım 2013
► Sınav Kaygısı Ocak 2013
► Kardeşimi Kıskanıyorum Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:37
Top