2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği
MAKALE #11986 © Yazan Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU | Yayın Ocak 2014 | 4,092 Okuyucu
Burun yüzümüzün tam ortasında bulunan ve ilk göze çarpan yüz yapımızdır. Tüm dünyada en çok yapılan estetik ameliyatlar arasında gelir. Burun yüzün her noktası ile uyumlu olmalıdır. Her yüze uygun burun vardır. Eskiden hep aynı kalemden çıkma birbirinin aynısı burun operasyonları yapılırdı. Ancak son zamanlarda çoğu plastik cerrah ve hastalarımız doğal burnu tercih etmektedir. Hastalarımız bize başvurmadan önce bu konuyu araştırıp hatta değişik sitelerden operasyonu izleyip bize gelmektedir. Teknik ayrıntılar konusunda doktorun bilmesi gereken ve hastanın kafasını karıştıracak konulara da eğilmektedirler. Ben bunun doğru olduğu düşünmemekteyim. Bunlar daha çok hastanın kafasını karıştırır ve strese sokar.

Ameliyat planlanırken hasta ile oturup ne istediğini çok iyi anlamak gerekir. Hasta doktor iletişimi çok önemlidir. Tabi ki birde yapılabilecekler vardır. Hastalarımızın imkansız beklentileri olabilir onlara çok iyi anlatmamız gerekir. Yıllardır bu işi yapmama ve çok sayıda burun ameliyatı yapmama rağmen her hastaya ayrı burun yaparım. Çünkü her yüz farklıdır. Burun ameliyatını planlarken hastanın isteklerini anladıktan sonra bilgisayarda ölçümler yaparak oranları hesaplarım ve uygun burun şeklini belirlerim.
Hastanın eğer nefes alma problemi de varsa estetik müdahale sırasında o problemi de çözebiliriz.

Burun cerrahisinde genelde 2 tip yaklaşım vardır. Kapalı teknik ve açık teknik. Ben genelde açık tekniği tercih etmekteyim. Çünkü bu teknik ile operasyon sırasında buruna daha çok hakim olunmakta. Uygun vakalarda kapalı tekniği de kullanmaktayım.
Ameliyatı genel anastezi altında ameliyathane şartlarında yapmaktayım. Ameliyat ortalama 1-1.5 saat sürmekte. Eğer hastada nefes alma problemi yoksa ve yalnızca estetik burun operasyonu yapıyor isem tampon kullanmamaktayım. Ancak nefes almaya da müdahale edecek isem tampon kullanmaktayım. Tamponlar ya kendiliğinden burun içinde eriyen tampon veya silikon içinde deliği olan ve hastanın nefes alabildiği tamponlar kullanmaktayım. 2-3 gün sonra tamponu almaktayım. Tampon çekilme eskiden hastaların korkulu rüyası idi. Hatta hasta ‘Hocam ameliyatta bu kadar ağrım olmadı’ derdi. Ancak son gelişmeler ile bu problem ortadan kalkmış ve anlattığım bu yeni tamponlar gelişmiştir. Artık ‘Ne yani çıktımı tampon şimdi,’ demektedir hastalarımız. Ameliyat sonrası kemik müdahalesi yaparsam 7 gün plastik burun ateli koymaktayım.

Bu operasyon sırasında iz kalmamaktadır. Aslında burnun hemen alt kısmından kesi yapılmaktadır. Ancak 6 ay içinde iz kaybolmaktadır. Hatta biz bile nerden kesmiştik acaba diye bakmaktayız. Eğer kemik kırılması olursa 5-10 gün göz etrafında morluk olmaktadır. Hastaların en çok korktuğu şeylerden olan ağrı ameliyat sırasındaki özel teknikler ve ameliyat sonrası bakım ile yok denecek kadar az olmaktadır.
Burun estetiği sonuçta ciddi bir operasyondur. Hastalarımızın bu operasyona kendini hazırlaması gerekir. Bazı hastalarımızın yeni burunlarına alışması zaman alabilmektedir. Alıştıktan sonrada oldukca mutlu olmaktadırlar. Estetik cerrahlar olarak bizim istediğimiz hastamızı operasyon sonrası mutlu etmektir. Onun yüzüne uygun, doğal bir buruna sahip olmasını sağlamaktır. Hastalarımızın gerçek dışı istekleri olabilmektedir. Bunları hastalara dikkatli bir şekilde anlatıp açıklığa kavuşturmak gerekir. Eğer bu gerçek dışı beklentiler devam ediyorsa operasyonu ertelemek en doğru seçenektir. Gerekirse hasta ile tekrar tekrar görüşmek gerekir ve doğru yol bulunur.
Sonuçta her yüze ayrı burun ve doğal burun yapılması gerektiğini savunmaktayım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bülent TEKEREKOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU'nun Makaleleri
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Burun Estetiği Op.Dr.Murat TEZCAN
► Burun Ucu Estetiği Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:52
Top