2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendi Başarı Hikayenizi Yazın
MAKALE #12006 © Yazan Psk.Mehmet Enver BAYATLI | Yayın Ocak 2014 | 4,119 Okuyucu
KENDİ BAŞARI HİKAYENİZİ YAZIN
Başarı herkesin aklına başarısızlık kelimesiyle birlikte gelir. Olumlu düşünceyle birlikte olumsuzu da düşünürüz. Başarılı olmak yanında başarısız olabilme ihtimalini de yanında getirir. Halbuki her yapılan deneme sonuca ulaşamasak da bir sonrakini daha iyi yapma şansı verir. Geliştirmemize bir daha sefere daha iyisini yapmamızı sağlar. Aslında herkesin bir şeyleri başarırken kendi başarı şekli bir başarıya ulaşma yöntemi vardır. Herkes bir şeylerde başarılı olmuştur. Ve bu başarılı olduğu şeylerdeki yöntemi diğer başarılı olmak istediği şeylere uygulayabilir.

Başarılı insan nedir? veya Başarı nedir ?

Bunların tanımını kendi içinde yapmalı insan sonra ulaşmak istediğini bilmeli ona nasıl ulaşacağını kendinin neler yapabileceğini sorgulamalı düşünmelidir. Denemeli vazgeçmemeli ve her denemeyi bir deneyim bir tecrübe olarak görmeli. Nerelerde yanlış yaptığını tespit etmeli düzeltmeli yeniden denemeli vazgeçmemeli insan. “Başarısızlık diye bir şey yoktur ancak ve ancak denemekten vazgeçmek vardır” denemeye devam ettiğiniz sürece başarısız olmadınız demektir.

Hayatta başarı; ders başarısı mı? İş başarısı mı? Sporda başarılı olmak mı? Yoksa mutlu olmak mı ?

Her başarı ya da başarısızlık (denemeler ) hayatın tamamını ya da sizin kişiliğinizi değerlendiren bir olay değildir. Başarılı olması için yapılanların yeterli olmadığını ya da doğru olmadığını, işe yaramadığını gösterir. Hiçbir sınav ya da iş sizin kişiliğinizi değerlendirmez. Sadece o konuda yeterli olmadığınızı ya da gerekenleri doğru yapmadığınızı gösterir. Yapılanları kontrol edip deneye devam edin. Sonunda başaran siz olacaksınız.

Örnek

A) Bir deneme sınavına girdiniz ve çok fazla yanlışınız çıktı. İki türlü düşünebilirsiniz 1. Benden bir şey olmaz, olmuyor işte çalışmanın bir anlamı yok. 2. Bu yanlışları yapmam doğrularını öğrenme fırsatı verdi. Gerçek sınavda da karşıma çıkabilirlerdi. Doğru cevaplarını öğrenip öyle sınava girme şansı yakaladım. Bu iki düşünce şeklinin tabiki 2. daha iyi olacaktır. Bu düşünce tarzı motivasyonu artıracak öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

B) İşyerinde yöneticinizin size verdiği bir görevde başarısızlık yaşadınız. İki türlü düşünebilirsiniz. 1. Rezil oldum bir işi düzgün beceremiyorum. 2. Yaptığım yanlışlıkları düzeltip daha hatasız bir iş çıkartabilirim. İlk yapacağım işten daha iyi bir iş yapıp telafi edebilirim. Sağlıklı olan 2. Olan düşünce şeklidir. 1. şıkdaki düşünce şeklinin size bir faydası olmaz, motivasyon düşer, kendinize dönersiniz, moraliniz bozulur, özgüveniniz azalır, yapılacak işin kalitesi düşer, ikinci başarısızlığı yaşama ihtimalinizi yükseltirsiniz.

Bir şey de başarılı olmak beklentiyle doğru orantıdır. 100 metreyi 9 saniyede koşmak isteyebilirsiniz sizin için başarı o dur, başkası için 100 metreyi 15 saniyede koşmak başarıdır, bir diğer kişi için 20 saniye3de koşmak. Başarı özneldir kişiseldir. Başarı bazısı için bir öncekinden daha iyisini yapmaktır. Kime göre neye göre başarı. Önemli olan yapmayı denemek mi? başarılı olmak mı? Kimsenin denemeye bile cesareti olmayan bir konuyu deneyebilir ve başarısız olabilirsiniz. Yapmayı denecek cesaretiniz varsa vazgeçmeyin. Bir kere denediniz başarısız oldunuz, ikincide başarısız olma ihtimaliniz daha düşük, üçüncüde bir öncekine göre daha az. Azalarak devam edecektir. Sonunda başaran siz olacaksınız. Vazgecmeyin.

Herkes her şeyi bir ölçüde başarır.

Kendi başarı hikâyenizi yazın.

Hayatta başarılı olduğunuz olayları hatırlayın. Bir kâğıda yazın. Nasıl başarılı olduğunu neler yaptığınızı bir düşünün. Hangi yöntemleri denediniz, umutsuzluğa düştüğünüzde neler yaptınız, neler size iyi geldi düşünün. Kimlerden yardım aldınız, kimler destek oldu. Başarılı olmak için hangi aşamaları geçirdiniz. Motivasyonunuzu nasıl sağladınız.

Yukarıda yaptığınız şeyleri iyi düşünün bunlar diğer başarı hikâyelerinizde size yardımcı olacaktır.

HERKESİN BAŞARIYA GİTMEDE KENDİNE ÖZGÜ DEĞİŞİK YOLLARI VARDIR.

KENDİ BAŞARI HİKÂYENİZİ YAZIN.




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendi Başarı Hikayenizi Yazın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet Enver BAYATLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet Enver BAYATLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Enver BAYATLI Fotoğraf
Psk.Mehmet Enver BAYATLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet Enver BAYATLI'nın Yazıları
► Başarı Transferi Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Başarı ve İç Motivasyon Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Başarı Merdiveni Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Başarı Yolculuğu Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Okulda Başarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Össde Başarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kendi Başarı Hikayenizi Yazın' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav (Sınanma) Kaygısı Aralık 2015
► Başarı Transferi Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:58
Top