2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Bağlanma Korkusu
MAKALE #12038 © Yazan Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU | Yayın Ocak 2014 | 14,992 Okuyucu
İLİŞKİLERDE BAĞLANMA KORKUSU
(İlişkilerinizi Korkunun Kurbanı Etmeyin)

Genel anlamda uzun süreli ilişkilerden kaçınma olarak kendini gösteren bağlanma korkusu,günümüzde oldukça sık gözlemlenen ve yakınılan bir durumdur.Bağlanma korkusu, araştırmalarca da kanıtlanan,çocukluğumuzdaki öğrenmelerin ,anne-baba davranışlarından hayatımızın geneline yayılmaya başlayan ciddi ve sıkıntı verici bir fobidir.
İlişkilerin sağlıklı olabilmesi için; karşı tarafa güvenme, yakınlık kurma, kendini güvende hissetme en temel gerekçeler arasındadır şüphesiz.Bağlanma korkusu olanlarda bu gibi duygu ve davranışlar eksik ve yapılandırılmamış olmasından kaynaklı ne yazık ki sağlıklı bir ilişki gerçekleşemiyor.Bir çok kişi de bu durumun farkına varamayıp ilişkiyi sürdüremeyeceklerine dair yoğun kaygı içerisine giriyor.
Bağlanma korkusunun temelinde; kaybetme korkusu (terk edilme korkusu) vardır.Terk edilme korkusu yaşayan bireylerin çocuklukta özellikle annesiyle olan ilişkisinde bu tarz deneyimler yaşamış olma ihtimali çok yüksektir.Çocuklukta anne-babanın aşırı kontrolcü ya da aşırı ilgisiz olmasından da kaynaklanan sorunlar kişinin ilerleyen yaşlarda problem yaşamasına sebep olmaktadır.Çocuk bu anne-baba tutumlarından dolayı kaçmayı öğrenir ve ilerleyen yaşlarında da bu öğrenmeyle devam edip yaşadığı yoğun kaygıdan kurtulmaya çalışır.
Bağlanma korkusu yaşayan kişiler genellikle ilişkilerinde karşı tarafın kendisini olduğunu gibi kabul etmesi ,ne yaparsa yapsın kendisiyle birlikte olmasından mutlu olabilecek biraz pasif bireyler ararlar.Kendilerini sürekli ilişki yaşanılan kişi tarafından baskı altında hisseder,karşı tarafında sürekli ilgi istediğinden şikayetçidirler.En büyük eksiklikleri ise yeterli duysal aktarımı karşı tarafa verememektir.Çünkü karşı tarafa duyguları belli etmek teslimiyet demektir.Bu durum onları kaybetme korkusuna tekrar götürecektir.İlişki yaşadıkları kişiye yönelik yoğun kaybetme korkusuyla karşı karşıya kaldıklarından ve kaygıdan kaçmak için uzak kalmayı seçip, kendilerine duygusal anlamda ket vururlar.İleri dönemlerde acı çekeceğini de düşünerek kaygılarını iyice desteklerler.Yaşadıkları bu tarz sıkıntılardan dolayı, bu kişiler uzun süreli ilişkilerden kaçarak daha çok yüzeysel ve kısa süreli ilişkiler yaşama taraftarı olurlar.Bu tarz düşünce,davranış ve beklentiler karşı tarafı da dolayısıyla belli bir süre sonra olumsuz etkilemeye başlar.Kısaca; bir ilişki aslında sadece korkuların kurbanı olmaya başlar.(Burada Çağan Irmak’ın filmi Issız Adam ‘da bağlanma korkusu yaşayan bir adamın yaşadığı aşk hikayesini örnek olarak vermek istiyorum).
Bağlanma korkusu yaşayan bireyler sağlıklı bir kadın-erkek ilişkisi sürdüremiyor.Çünkü; yaşadıkları ilişki normal kadın-erkek ilişki statüsünden çıkıp ebeveyn-çocuk ilişkisi yönünde seyir ediyor.Elbette kişiler bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor ve farkına varamıyor.Yani kişiler seçtikleri partnerlerini ebeveyn yerine koyup,çocuklukta yaşadıkları deneyimin,yanlış öğrenmenin sonucuyla kaygılar yaşamaya ,kaygılardan kaçmak içinde çeşitli yollara başvurmayı deniyor.
Peki geçmişe gerçekten geri dönemeyeceğimize göre, ilişkilerden yeterince doyum almak ve uzun süreli ilişkiler yaşamak istiyorsak ne yapmalıyız ?

- Öncelikle durumunuzun farkına varıp ve bunu kabul etmeniz beklenmektedir.
- Durumun farkına varmak, binevi ilişkiye bakışı da değiştirecektir.Böylelikle, ilişki sırasında sizde değişmeye başladığınızı göreceksiniz.
-İlişkiden beklentilerinizi ,ihtiyaçlarınızı bir liste halinde sıralamanız farkındalık konusunda size yardımcı olabilir.
-İlişkide ki korku ve kaygılarınızı da cesaretli bir şekilde liste yapıp korkularınızla yüzleşmeniz ilerlemenizi sağlayacaktır.
-Bunlarla beraber size daha çok ışık tutması için bir uzmana danışmanız hızla yol almanızı sağlayacaktır.

Duyguları bastırmak ve yaşayamamaktansa, korkularınızın sebeplerini bulup çözüme kavuştuğunuz mutlu ve duygu dolu ilişkiler yaşamanız dileğiyle…


Psikolog Gülşah Pınaroğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Bağlanma Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşah PINAROĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi62 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU'nun Yazıları
► Bağlanma Korkusu Psk.Sezin ÇELİKKANAT
► Erkeklerde Bağlanma Korkusu Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Bağlanma Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne'den Aşk'a Şubat 2018
► Ergenlikte Aşk Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:36
Top