2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hareketli Yaşam, Hastalıksız Yaşam.
MAKALE #12066 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 4,148 Okuyucu
Sağlık; bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda tam bir iyilik halin¬de olması olarak tanımlanır. Fiziksel aktivitenin sağlık ve zindelik için sağladığı yararlar giderek daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşamın sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra günümüz hastalıkları olarak kabul edilen kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir.

Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerine etkileri temelde üç başlık halinde incelenebilir:
1- Bedensel sağlığımız üzerine olan etkileri,
2- Ruhsal ve sosyal sağlımız üzerine olan etkileri,
3- Gelecekteki yaşantımız üzerine olan etkileri

1-Bedensel Sağlık Üzerine Etkileri
Kilo Kontrolü: Önemli bir sağlık sorunu olan şişmanlık giderek artmakta ve koroner kalp hastalığı, diyabet, inme, artrit ve kazalara karşı risk oluşturmaktadır. Fiziksel aktivitenin artırılması kilo artışında önemli rol oynamaktadır. Örneğin günde 2-5 km yürüyüş önemlidir.
Kan Basıncının Kontrolü: Kan basıncı (tansiyon) 140-90 mmHg. olduğunda kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, inme gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini iki katına, 160-95 mmHg. olduğunda ise üç katına çıkmaktadır. Fiziksel aktivite ilerleyen yaşla birlikte gözlenen tansiyonun artmasına karşı koruyucu olabilmektedir.
Kan Lipitlerinin Kontrolü: Düzenli fiziksel aktivitenin lipit (yağ) metabolizmasına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) artırırken, bazı durumlarda LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) düşürerek, buna bağlı koroner kalp hastalığı riskini azaltmakta, ayrıca yüksek plazma trigliserid düzeyini de düşürmektedir. Önerilen fiziksel aktivite düzeyi; haftada 15 km veya daha fazla yürüme veya koşma gibi aktivitelerdir. Aktivitenin toplam miktarı ve sıklığı şiddetinden daha önemlidir.

Şeker Hastalığı ve Kan Şekerinin Kontrolü: Düzenli fiziksel aktivite insülin kontrolüne ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Yaşın ilerlemesine bağlı şeker hastalığına yakalanma riski de aktif kişilerde %20 veya daha fazla oranda azalmaktadır. Böylece düzenli fiziksel aktivite, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığının tedavisinden çok korunmasında önemli rol oynamaktadır. Önerilen fiziksel aktivite düzeyi; yürüyüş ve düşük şiddetli, uzun süreli egzersiz programlarıdır.
Damar ve kas-İskelet Sistemi Hastalıklarını Önleme: Koroner kalp hastalığı ve inme riskinin fiziksel aktivitesi fazla olan kişilerde daha düşük olduğu görülmektedir. Orta düzeyde bir aktivite bile tamamen hareketsiz kalmaktan daha iyidir ve giderek artan aktivite düzeyi daha çok yarar sağlamaktadır. Kas ve kemiklerin kuvveti, eklemlerin esnekliği, denge ve hareket çevikliği için önemlidir. Bütün bu özellikler yaşla birlikte önemli derecede azalmaktadır. Özellikle kadınlarda yaşlandıkça osteoporozla (kemik erimesi) birlikte kemik kırıkları(bilek, omur ve kalçada) görülme riski artmaktadır.


2- Ruhsal Ve Sosyal Sağlık Üzerine Etkileri
Egzersizin ruh halini iyileştirici etkisi, ruhsal durumla doğrudan alakalı olan endorfin düzeylerini arttırmasıyla bağdaştırılmaktadır. Kaygı, stres, depresyonun azaltılması, zihinsel sağlığın sürdürülmesi, psikolojik zindeliğin sağlanmasında pozitif etkiler yaratmaktadır. Ayrıca; Olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir ve her yaştan bireyler için iletişim becerilerini arttırırken, sosyal uyum ve kabul görme oranını da arttırır. Yapılan tüm çalışmalarda, egzersizin ilaçlar ve psikoterapi yada antidepresanlar kadar etkili olabileceği sonucu çıkmaktadır. Vücut çalışması, tempolu yürüyüş, koşu, bisiklete binmek, yüzme, aerobik gibi aktiviteler en iyi egzersizlerdir.

3- Gelecekteki Yaşantımız Üzerine Olan Etkileri
Sağlıklı yaşlanmayı beraberinde getirerek bağımsız ve aktif yaşlı bireyler yaratır, olası ani ve sistemik hastalıklar nedeniyle ölüm riskini azaltır, kanser gelişim riskini azaltır ve kansere karşı koruma sağlar, aktif yaşayan bireylerde vücudun oksijen kullanma yeteneği arttığı için vücut direnci artar ve enfeksiyonlara karşı koruma gelişir, kas- iskelet sistemini güçlü tutarak yaşlılıkta sık görülen düşmeler ve düşmelere bağlı kırık riskini azaltılır, depresyon, anksiyete ile başa çıkma gücünü arttırır, bireylerin ya¬şamdan keyif almasını sağlar, yaşlılık ve ileri yaşlılık dönemlerinde insanları etkisi altına alan atıl kalma, işe yaramama duygularından kurtulma konusunda yardımcı olur.

Her Yaş İçin Fiziksel Aktivite

Çocuk ve gençleri (5-12 yaş) düzenli aktivite yapmaya cesaretlendirmek, olumlu sağlık alışkanlıkları geliştirmelerine, sigara ve ilaç bağımlılığından uzak durmalarına, okul başarılarını geliştirmelerine yardımcı olmak gerekmektedir. Ergenlik (13-19 yaş) döneminde, çocukluktakinden daha yoğun aktiviteye devam edilebilir. Bu dönemde yarışma sporlarına katılım karakter gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca aşırı kilo alımını engelleyerek, yetişkin dönemde sık görülen kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Yetişkin yaşamında (20-65 yaş) fiziksel aktivitenin yararları daha belirgindir. Daha önce belirtildiği gibi pek çok fiziksel ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Yaşlılıkta (65-75 yaş) kronik hastalıklara karşı korunmanın yanısıra, en büyük önemi zihinsel ve bedensel fonksiyonların korunmasıdır.

ÖNERİLER
• Fiziksel aktivite programları ısınma ve dinlenme periyodlarını içermelidir.
• Egzersiz sürekli olmalı, yavaş yavaş artırılmalıdır.
• Haftanın her günü aktif olunmalı, hafta sonu sporcusu olunmamalıdır.
• Sevilen egzersizler değil, farklı tip egzersizler (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet vb.) yapılmalıdır.
• Egzersize başlamadan önce veya uzun süre egzersiz yapılmadıysa sağlık muayenesi yapılmalıdır.
• Vücuttan gelen uyarılara dikkat edilmeli, kalp atım hızında artış, göğüs, diş, ağız, boyun ve kollarda ağrı, baskı, baş dönmesi, hafif baş ağrısı, soğuk ter, şaşkınlık gibi belirtiler olduğunda hemen doktora başvurulmalıdır.
• Uygun giysiyle araç kullanılmalıdır.
• Egzersiz öncesi ve sonrası bol bol sıvı tüketilmeli, sıvı tüketimi için susamayı beklenmemelidir. Özellikle sıcak havalarda sıvı tüketimini daha fazla arttırılmalıdır.
Yaşamın her döneminde düzenli fiziksel aktivitenin yapılması önemlidir.
Düzenli egzersiz yapan bir kişi, daha kaliteli bir yaşamı tek başına 10-20 yıl daha sürdürebilmektedir. Her yetişkin 30 dakika veya daha fazla orta düzey aktiviteyi hemen hemen haftanın her günü yapmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hareketli Yaşam, Hastalıksız Yaşam." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ? Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Yaşam Kalitesi İçin Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Sağlıklı Yaşam ve Diyet'de 30 Besinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hareketli Yaşam, Hastalıksız Yaşam.' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:12
Top