2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Nezle-Grip
MAKALE #12073 © Yazan Dr.Çağatay RUHİ | Yayın Ocak 2014 | 4,651 Okuyucu
Özellikle yaz mevsimini uğurladığımız, soğuklara merhaba dediğimiz bu sonbahar döneminde üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığında artış görülmektedir. Çocukların, okul kreş gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunması hastalık riskini daha da artırmaktadır.
Bu iki hastalık, halk arasında aynı hastalık gibi düşünülse de farklı hastalıklardır.

Hastalığa neden olan, soğuk hava değil mikroplardır. Kapalı ve kalabalık ortamlar, hijyen kurallarına uymamak en temel hastalık nedenleridir. Hastalıklara neden olan iki önemli tür mikrop vardır. Birincisi bakteri dediğimiz, tedavisi için antibiyotik gerektiren ve sıklıkla yüksek ateşle seyreden ağır hastalıklara neden olan mikroorganizmalardır.

İkincisi ise virüslerdir. Çocuklarda gördüğümüz üst solunum yolları rahatsızlıkları sıklıkla virüsler nedeniyle olur. Virüs enfeksiyonlarında genellikle, vücudumuzun bağışıklık sistemi savaşır ve virüsleri temizler. Hastalık döneminde bol sıvı almak, yatak isitirahati, basit ağrı kesiciler iyileşmek için yeterlidir. Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur.

Grip ve Nezle nasıl bulaşır?

Grip ve Nezleye neden olan virüsler üst solum yollarından damlacık yoluyla çocuğumuza bulaşır. Özelikle kalabalık ortamlarda, hasta kişinin hapşırması-öksürmesi ile havaya yayılır. Bunun dışında, hasta kişinin kullandığı; havlu, çatal, kaşık gibi cisimlerin kullanımı ya da teması ile de bulaşabilir.

NEZLE NEDİR?

Nezle; burun tıkanıklığı-akıntısı, öksürük hafif ateş, kırgınlık ve boğaz ağrısıyla seyreden hafif enfeksiyon halidir. Ateş çok yükselmez burun akıntısı ilk 3 gün hafif sarımsıdır. Daha sonra rengi giderek açılır, şeffaflaşır. Nedeni virüslerdir. Nezle yapan 200 den fazla tanımlanmış virüs vardır. Bunun için nezleden kaçınmak çok kolay değildir. Önemli olan üzerine enfeksiyon gelişmesini, hastalığın ilerlemesini engellemektir. Çünkü nezle bağışıklık sisteminin dengesini bozmaktadır. Burun tıkanıklığı ile; sinüzit, larenjit (ses tellerinin enfeksiyonu)orta kulak iltihabı, alt solunum yolları rahatsızlıkları (zattüre, bronşit) gibi daha ağır, bazen bakteriyel enfeksiyonlara uygun zemin hazırlar.


Çocuğum çok sık nezle- grip oluyor, bağışıklık sisteminde sorun mu var?

Nezle sıklıkla Eylül-Nisan aylarında görülür. Her yıl en az bir kez geçirilir. Vücut, o seneki virüsü tanıyınca tekrar grip olunmaz. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu genellikle nezleden kaynaklanır. Süt çocuğu döneminde 6-12 kez nezle atağı görülmesi normaldir, çocuğun bağışıklık sisteminde soruna işaret etmez. İleriki zamanlarda çocuğun bağışıklık sistemi virüsleri tanır ve onlara karşı direnç geliştirir. Bu durumda atak sıklığı giderek azalır. Okul öncesi ve ilkokulda yılda ortalama 3-8 kez nezle atağı görülürken; erişkin ve ergenlik döneminde bu sıklık 2-4 atak arasına düşer.

Nezlenin hastalık seyri nasıldır, tedavi için neler yapılmalıdır?

Hastalık sıklıkla hafif atlatılır. Erişkinlerde, 7 günde tam iyileşme sağlanırken çocuklarda öksürük, akıntı 2 haftaya kadar sürebilir. Ateş düşüktür. İlk 3- 4 gün burundan kıvamlı sarımsı akıntı olabilir. Bakteriyel enfeksiyona işaret etmez. Nezle döneminde hastalığın ilerlememesi için burnun açık olması önemlidir. Burun açık olursa sinüzit, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklardan çocuğumuz korunmuş olur. Yatak istirahatı, bol sıvı alımı hastalığın iyileşmesi için önemlidir. Doktorunuzun tavsiyesi ile ateş düşürücüler, bazı soğuk algınlığı şurupları kullanılabilir.

GRİP NEDİR?

Grip İnfluenza virüsünün neden olduğu, tüm dünyayı etkileyen, salgınlar yapabilen bir virüstür. Dünya sağlık örgütünün rakamlarına göre dünya nüfusunun %5’ini etkilemektedir. Grip virüsünün bu kadar salgınlar yapmasını nedeni sürekli dış yapısını ve genetik kodunu değiştirmesidir. Bağışıklık sistemimiz bu değişiklikleri tanımaz ve her yıl grip geçirebiliriz.

Grip belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olmalıdır?

Yüksek ateş ve titreme, yaygın vücut ağrısı, kırgınlık, karın,bel ve sırt ağrıları, mide bulantısı, kusma, öksürük, göğüste batma, yanma hissi, boğazda ağrı gibi belirtileri gözlemlenir. Yaklaşık 1 hafta kadar süren bu bulguların tedavisi için yatak istirahatı, parasetamol içeren ağrı kesiciler, yine gerekli ise burun temizliği, düzgün beslenme ve bol sıvı tüketimi gereklidir. Antibiyotikler sadece bakteriler üzerinde etkili fakat virüsler üzerine etkili olmadıkları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar. Küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar risk gruplarıdır. Özellikle risk grubunda olan bazı hastalarda ilk şikayetlerin başlamasından sonraki 24- 48 saat içerisinde antiviral bazı ilaçların verilmesi bulguların daha az şiddetli olması ve daha kısa sürmesini sağlar. Özelikle küçük çocuklarda alt solunum yollarına ilerleyebilir. Zatürre, bronşit- bronşiolit gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Grip ve nezlenin farkları nelerdir?

Nezlenin, gripten ayrımı önemlidir. Çünkü Grip özellikle küçük bebeklerde ve altta yatan kronik hastalıkları olan kişilerde hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

• Nezlede ateş yoktur ya da hafiftir; gripte yüksek ateş vardır.
• Nezlede hapşırık sıklıkla varken gripte nadir görülür.
• Nezlede öksürük hafiftir, gripte öksürük ağır seyreder.
• Nezlede çocuğun hasta hali yoktur, enerjisi çok etkilenmemiştir; gripte hasta hali vardır, çocukta uyku isteği, halsizlik belirgindir.
• Nezlede sıklıkla boğaz ağrısı vardır, gripte boğaz ağrısına nadiren rastlanır.


Grip- Nezlede ne zaman doktora başvurmalıyım?

Nezle ve grip sıklıkla kendini sınırlayan bir hastalıklar olmasına rağmen; bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlığı olan çocuklarda, süt çocuğu-bebeklik döneminde, kronik hastalığı olan çocuklarda doktor kontrolünde tedavisi planlanmalıdır. Çünkü bu hasta gruplarında virüs enfeksiyonları ağır seyredebilir. Yüksek ateş, ciddi solunum sıkıntısı, 10-14 günde şikayetlerin geçmemesi ağır hastalık belirtileridir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuza danışın.

Grip ve nezleden çocuğumu nasıl koruyabilirim?

Ellerin sıkça yıkanması bulaşmayı önlemek için önemlidir. Bununla birlikte elin, burun ve gözlere olan kontağının kesilmesi hastalanma riskini azaltır. Burun salgıları tek kullanımlık peçete ile temizlenmelidir. Hapşırırken veya öksürürken peçete ile eğer yoksa dirsek bölgesiyle burun kapatılması, hastalığın yayılma ve bulaşma riskini azaltır. Evin düzenli havalandırılması gereklidir. Hasta kişilerden çocuğun direkt temasının kesilmesi (tokalaşma öpüşme gibi) hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır. Kapalı mekanlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durmak ve özellikle küçük bebekleri, bu gibi mekanlara (alışveriş merkezleri, süpermarketler, lokantalar, pazar yerleri) gezmeye götürmemek hastalığın bulaşma riskini azaltır.

Grip aşısı yaptırmalı mıyım?

Grip aşısı aktif olmayan ölü aşıdır. Her yıl salgın yapması beklenen inflüenza virüsünün parçalarından hazırlanır. Bu sayede bağışıklık sistemimiz virüsü önceden tanır ve ona karşı direnç geliştirir. 6 ay ile 18 yaş arası çocuklara her yıl grip aşısı önerilmektedir. Özelikle gribin ağır hastalığa neden olduğu risk grubunda aşılama çok önemlidir.

• 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar.
• Kronik hastalığı olan çocuklar; şeker, astım, karaciğer hastalıkları, kanser ya da kemik iliği nakli yapılan çocuklar ve bu çocuklarla aynı evde yaşayan tüm aile bireyleri kesinlikle aşılanmalıdır.
• Emziren anneler.
• Hamileler (hamileliğin ilk 3 ayından sonra).

Aşı özelikle Ekim ayı ile Aralık ayının ortasına kadar yapılmalıdır ve her sene tekrarlanmalıdır.

Daha önce aşı yapılmamışsa;

• 6 ay 3 yaş arasına yarım doz 1 ay arayla iki defa.
• 3-8 yaş arasına tam doz 1 ay arayla iki defa.
• 9 yaşını üstünde ise tek doz olarak yapılır.

Çocuk eğer grip geçirmişse aşı yapılmasına gerek yoktur. Fakat nezle ile grip tam ayırt edilememişse aşının yapılması önerilir. Aşının yapılması çocuğa herhangi bir zarar vermez.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Nezle-Grip" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Çağatay RUHİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Çağatay RUHİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağatay RUHİ Fotoğraf
Dr.Çağatay RUHİ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Çağatay RUHİ'nin Makaleleri
► Gebelikte Grip ve Grip Aşısı Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Grip ve Grip Aşısı Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Grip Aşısı Dr.Sevin KARALAR
► Mevsimsel Grip (Influenza) Dr.Yeşim KARA
► Soğuk Algınlığı ve Grip Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
► Gebelik ve Grip Aşısı Dr.Hüseyin ŞENYURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Nezle-Grip' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:27
Top