2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Başarısı İçin Huzurlu Aile Ortamı Şart
MAKALE #12106 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ocak 2014 | 3,669 Okuyucu
OKULDA BAŞARI İÇİN HUZURLU AİLE ORTAMI ŞART
Derya ailenin en büyük çocuğuydu.İlkokul üçüncü sınıfta okuyordu.Şimdiye kadar derslerinde başarılı olmasına rağmen ,son iki aydır ders başarısında belirgin düşmeler olmaktaydı.Önceden konuşkan,mutlu,sosyal bir çocuktu.Derya nın anne ve babası arasında sürekli sorunlar vardı ve çift bu yüzden çok sık kavga ediyordu.Derya nın halası da bir sene önce olaylı bir şekilde boşanmıştı.Derya da ,anne babasının boşanma ihtimalinden çok korkuyordu.Aslında böyle bir şey gerçekte yoktu fakat Derya sanki kötü şeyler olacakmış gibi hissediyordu.Derya nın arkadaş çevresi aslında çoktu,kendisi arkadaşları arasında sevilen bir kızdı.Ama son günlerde arkadaşlarına olan ilgisi de azalmıştı.Daha çok yanlız başına kalmak istiyordu.Ne zaman ders çalışmaya başlasa aklına anne babasıyla ilgili kötü senaryolar geliyordu.Aklını ve kendini derslerine veremiyordu.
Anne ve baba nın kızlarını bana getirme nedeni ;Derya nın ders başarısının düşmesi ve dikkat dağınıklığı sorunu olabilceğinden şüphe duymaları idi.Anne baba ve Derya yı öncelikle beraber alıp sorunu her birinden kendi bakış açılarıyla dinledikten sonra Derya yı tek seansa aldım.Öncelikle danışanıma "Dikkat,idrak,tespit ,hafıza fonksiyonlarını "ölçen Benton görsel algı testi ve D2 dikkat testini uyguladım.Bu testlerin sonucuna göre Derya nın dikkat problemi yoktu.Bir sonraki seansta Derya nın bilinçaltı süreçlerini ortaya çıkaran psikolojik testler uygulandı.Bütün bunların sonucunda Derya nın önemli bir sorunu olmadığı,bilinçaltında ailesinin dağılmasıyla ilgili önemli kaygıları olduğu ve bu yüzden ders başarısının düştüğü ortaya çıktı.Derya nın anne babası ile çift terapilerine başlandı.Arada Derya ,anne ve babası nın birlikte katıldıkları" Aile Terapileri "de yapıldı.Bütün bunların sonucunda Derya nın ders başarısında kısa süre içersinde düzelmeler görüldü.
Bu vakada görüldüğü üzere bazı ders başarısızlığı vakalarında psikolojik faktörler çoğu zaman olumsuz yönde etkili olurlar.Onun için her zaman savunduğum bir şey vardır;Ders başarısı için en önemli koşul çocuğun veya gencin mutlu huzurlu sağlıklı olmasıdır.Anne ve baba, bunun için çocuklarına her zaman sevildiğini hissettirmeli ve onu her koşulda seveceğini garanti etmelidir.
Okulda başarılı olma için siz değerli anne babalara önerilerimi sıralamak isterim;
*Anne -baba olarak ,çocuğunuzun kapasitesinin farkında olmalısınız ve bu kapasitesini zorlayıcı beklentiler içinde olmamalısınız ya da "Nasıl olsa bunu halleder" düşüncesiyle onu serbest bırakmamalısınız.
*Çocuklarınıza ödev konularında yardımcı olun.Fakat bunu yaparken de kesinlikle onun yerine ödevlerini siz araştırmayın ve tek başınıza siz yapmayın.Bu şekilde yardım ederek,onun sorumluluk almasını engellemiş olursunuz.
*Anne -babalar sınıf ve ders öğretmenleriyle iletişim kurarak çocuğun ders durumlarını takip etmeli,çocuğun başarısı için öğretmeni ile birlikte karar almalı beraber hareket etmelidir.
*Aile içi iletişim,anne-baba ilişkisinin niteliği ,sıkıntı,stres gibi durumlar ,çocukları olumsuz yönde etkilediği ve ders başarısını düşürdüğü için ,mümkün olduğunca huzurlu bir aile ortamı hazırlamanız gerekiyor.Bunun için en önemli yapılacak şey çocuklarınızın yanıda asla kavga etmeyin ve sonrasında birbirinize küsmeyin.Yani anlaşmazlığınızı uzatmayın,eş olarak birbirinizi affedin.Ayrıca çocuğunuzu taraf tutmaya zorlamayın.
*Eğer çocuğunuz okulda beklediğiniz kadar başarılı değilse,ya da dikkatini toplamakta zorlanıyor gibiyse ,öğretmeniyle konuşun ve çocuğun gerçekten kapasitesinin altında sonuçlar alıp almadığını tespit edin.
*Çocuğu başarılı olma yönünde motive etmek için onu her şeyden önce, yüreklendirmek gerekir.Eğer siz ebeveyn olarak çocuğunuzun başaracağına inanırsanız ve bunu çocuğunuza aktarabilirseniz ,çocuğunuzun başarısı için kendisinden beklentisi de yüksek olacaktır.Ayrıca çocuğunun başaracağına inanan ve bunu ona ifade eden anne baba başarısızlık durumunda da dünyanın sonu olmayacağına çocuğuna hissettirmelidir.
*Çocuğunuzun çok fazla TV seyretmesine ve zamanının çoğunu internetde geçirmesine izin vermemelisiniz.Ders çalışırsa ve ödevlerini yaparsa ödül olarak TV seyretmesine ve hafta sonları sınırlı saatde internete girmesine olanak sağlamalısınız.
*Çocuğumuzun verimli ders çalışma yollarını öğrenmesi için bununla ilgili kitaplar alınmalı ve bu konuda bir uzmandan yardım alınmalıdır.
*Çocuğumuza "Ders çalış ,bugünlerde hiç ders çalışmıyorsun "yerine "Benim kızım/oğlum bugün okulda ne öğrendi?Eksik kalan bölümleri gel beraber belirleyelim.Sence bugün bu kadar çalışman yeterli mi?" şeklinde cümleler kurarak onları derse motive etmenin yollarını aranmalıdır.
*Çocuklarımıza zaman ayırıp onlarla sohbet etmeli ve değişik etkinliklere (gezme,sinema,tiyatro ,spor ...vb.)beraber gidilmelidir.
*Çocuklarınızın ders dışında sosyal faaliyetlere yönlendirilmesine olanak tanınmalıdır.Böylece çocuk veya genç katıldığı sosyal faaliyetler sayesinde rahatlar,kafası boşalır.Bunun sonucunda da derslerine daha çok konsantre olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Başarısı İçin Huzurlu Aile Ortamı Şart" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Aile Ortamı ve Çocuğa Etkisi Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Okul ve Okul Başarısı Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okul Başarısı İçin Huzurlu Aile Ortamı Şart' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:32
Top