2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Başarısızlığında Teknolojinin Rolü
MAKALE #12107 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ocak 2014 | 3,626 Okuyucu
OKUL BAŞARISIZLIĞINDA TEKNOLOJİNİN ROLÜ
Son zamanlarda danışmanlık merkezlerine ders başarısızlığı yüzünden sıklıkla öğrenciler gelir oldu. Anne ve babalar bu konudaki sıkıntılarını şöyle dile getiriyorlar: “Kıvanç hanım, benim çocuğumun zekası normal. Öğretmeni de ‘İstese, düzenli ders çalışsa başarabilir, yüksek not alabilir’ diyor. Ama çocuğumun dersleri düşük. Benim ısrarımla zorla ders çalışıyor, ders yaparken sürekli benim onun yanında olmamı istiyor. Hiç azmi yok. Ödevi olmasa hiç demiyor ki ‘Benim ödevim yok ama ben gene de fazladan zayıf olduğum derslerle ilgili test çözeyim veya not çıkarayım’.”
Ben biraz da çocukların ders başarısızlığını çok fazla televizyon izlemelerine ve bilgisayarda çok uzun süre kalmalarına, oyun oynamalarına bağlıyorum. Özellikle bilgisayar gerçekten yerinde ve kısıtlı kullanılırsa çok iyi bir teknoloji harikası... Ancak bu durum çoğu zaman böyle olmuyor. Çocuk veya genç “Nasıl olsa dersimi yaparım, daha erken” diye bilgisayar başına oturuyor. Daha sonra bir bakmış ki saatler geçmiş ve hiç ders çalışmamış veya ödevlerini yapamamış. Aile de bu konuda ne yapacağını şaşırmış vaziyette. Özellikle dikkat dağınıklığı olan çocuk veya gençler internette çok kısa kalmalı. Son günlerde artık internet bağımlılığı diye de bir psikolojik rahatsızlıktan söz ediliyor. Demek ki internet de diğer bağımlılıklar gibi kişiye çok büyük zararlar veriyor. İnternet bağımlılığında mutlaka ilaç tedavisi ve psikoterapi aynı anda uygulanmalı. Aileler çocuğunun bilgisayar kullanması konusunda mutlaka bir sınırlama getirmeli ve bu konuda anne-baba çocuğuna karşı tutarlı ve disiplinli olmalı.
Geçen gün ortaokul öğrencisi danışanım ders başarısızlığı yüzünden bana gelmişti. Annesi kızının geç yattığı için sabah okula gitmek için kalkamadığından şikayetçiydi. Danışanım okula gitse bile, uykusunu tam alamadığı için dersi takip edemiyordu. Yani dersi derste anlayamadığı, dersi dinleyemediği için konuları anlayamıyordu. “Peki, geç yattığın için erken kalkmakta zorlanıyorsun. Gece ne yapıyorsun da geç yatıyorsun” diye sorduğumda verdiği cevap hem ilginç hem de acıydı: “Benim her akşam izlediğim diziler var. Onlar bazen geç bitiyor. Bu yüzden geç yatıyorum.”
İnternet gibi televizyon da mutlaka belli saatlerde çocuklara izlettirilmeli. Bu konuda anne-baba tutarlı ve kararlı davranmalıdır. Özellikle hafta içi çocuk veya genç mutlaka belirli bir saatte yatmalı, uykusunu almalıdır. Hafta sonları ancak bu saatler konusunda esnek davranılmalıdır.
Okul başarısızlığının bunların dışında pek çok sebebi var. Bunlar;
Fizyolojik nedenler:
¥ Duyu organlarının özürlü olması: Az görme, el-göz koordinasyon bozukluğu öğrenmede olumsuz rol oynar. El-göz koordinasyonu bozuk olan öğrenci güzel yazı yazamaz, harfleri tam düzgün olarak yazamaz.
¥ Vücut özürleri: Aşırı zayıflık ve şişmanlığın, bedensel sakatlıkların çocuk psikolojisinde yarattığı karmaşık duygular başarıyı etkiler.
¥ Zihin özürlülük: Zeka bölümü 45-74 arası çocuklar özel sınıflarda eğitim görürken, 75-95 arası çocukların normal sınıflarda programa uyum sağlayamadıkları, dolayısıyla başarısız oldukları saptanmaktadır.
¥ Konuşma bozuklukları olan kekemelik, dil, diş, damaktaki bir anomali çocuğun konuşmasını, dolayısı ile başarısını etkileyebilir.
¥ Çocuğun sık sık hastalanması ve sağlığının bozulması da başarısızlığa yol açar.
Psikolojik nedenler:
¥ Çocuğun içinde bulunduğu çevrenin gerekli sevgi, şefkat ve huzuru verememesi, çocuğun kişiliğini etkilediği gibi başarsız olmasına da yol açar. Bunlar;
Yıkılmış aileler, aile içi kavgalar, üvey anne veya babanın varlığı
Kardeş kıskançlıkları, kardeşlerle mukayese. Aileye yeni bir kardeş katılması
Babanın işleri nedeniyle çocuğuna çok fazla zaman ayıramaması ve ilgisiz kalması
Çocuğun başarı için gerekli motivasyona sahip olmaması
Ailenin başarı konusunda sert ısrarcı olması ve çocuğun zihinsel gelişim seviyesinin üstünde başarı beklemesi
Anne veya babanın hastalık veya iş gezileri nedeniyle evden uzak kalmaları
Ergenlik çağı gelişiminin hormonal dengesizlikleri, zihni gelişimdeki karmaşanın doğurduğu sorunlar da ders başarısızlığına sebep olabilir.
Saydığım başarısızlık nedenlerini en aza indirmek için;
Çocuğumuz okula başlamadan önce; göz kulak muayenesi ve zeka-dikkati ölçen testler mutlaka yaptırılmalı.
Konuşma bozukluğu varsa nedenlerini saptayıp, gerekirse konuşma terapisi yaptırılmalı.
El-göz işbirliğini sağlayıcı hareketlerin; 3-4 yaşlarından itibaren oyun şeklinde yaptırılması sağlanmalıdır.
Bulunduğu sınıfa uyum gösteremeyen çocuk mutlaka bir uzmana gösterilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Başarısızlığında Teknolojinin Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Okul Korkusu ve Anne-Babanın Rolü Psk.Şeyda BOYBEYİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Başarısızlığında Teknolojinin Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:16
Top