TavsiyeEdiyorum.com
TavsiyeEdiyorum.com  
.com
Arama : | Site İçi Arama

Yeni Tavsiye Ekleyin!



ÇOCUKLARDA GÖZLENEN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

Ferihan YANCI Fotoğraf
Ferihan YANCI
İstanbul
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiÖzgeçmişi MevcutÖzel Uzmanlığı VarKütüphanemizde Yayınlanan 7 Makalesi varFotoğrafı Mevcutİş Adresi KayıtlıÖzel Mesaj GönderilebilirAnahtar Kelimeler: çocuk psikopatolojisi çocuk ve suç ergenlik (adölesan) dönem aile içi ilişkiler aile dinamikleri gençlik sorunları psikolojik yardım davranış problemleriKişisel Bilgileri Mevcutİnternet Sitesi VarMSN/ICQ/Skype Adresi VarTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Bilgileri
* Toplam Okuyucu : 256,

* Yayın Tarihi : 22-06-2008 - 16:41 (68 gün önce),

* Ortalama Günde 3.76 okuyucu.

* Karakter Sayısı : 5828 , Kelime Sayısı : 766 , Boyut : 5.69 Kb.
Ziyaretçilerimizin Üyemiz Ferihan YANCI hakkında söyledikleri:
Sayın Ferihan Yancı'yı uzun zamandan beri tanıyorum, kendisi çocuklar ve çocuk odaklı aile üzerine uzmanlaşan, işini titizlikle takip eden, son derece dürüst, mesleki etiklere bağlı, özgüveni yüksek, gelişime açık, eleştiri kabul edebilen, vizyonu olan bir psikologtur.Kendisiyle sorunlarını paylaşmak isteyen danışanlara; sonuç alacaklarını ve sorunlarını aşacak gücü bulacaklarına dair inancımı paylaşıyorum. Sayın Ferihan Hanım mesleki açıdan kendini yeterince donatmış ve halihazırda mesleki olarak birikimini gün ve gün artırmaya çalışan bir psikologtur. Özellikle ergenlik ve çocukluk çağı soru... [DEVAMI..]
(Mehmet Horozal, Arkadaş/Tanıdık, 14-06-2008)

Benim şuan sekiz yaşında bu sene birinci sınıfı okuyan bir kızım var. Kızım 7 yaşındayken yaşadığı kötü bir olaydan sonra konuşmamaya başladı. Bu olaydan sonra evliliğimde kötü gitmeye başladı. Konuşmaması üç haftayı aşınca ana okulundaki öğretmeninde tavsiyesi ile Feriyan Hanıma başvurduk. Sağolsun Feriyan hanım bu konuda kızıma ve evliliğimde bana çok yardımcı oldu. Kızımla arkadaş gibi ve çocukla çocuk olarak konuştu ve konuşturdu. Akrabalarımızdan erkek olanlardan, erkek olan herkesten hatta babasından bile ürküyordu. Kızımın normale dönmesi için baya bir zaman uğraştı feriyan Hanım. Kızı... [DEVAMI..]
(züleyha, Danışan, 14-06-2008)

Ferihan yancı,
İle ilk tanışmamız arkadaş tavsiyesi üzerine ankarada oldu.kendisi ankarada yaşıyordu.yaş olarak çok yaşlı olmaması ve benimle aynı yaşlarda olması beni anlaması için çok büyük bir avantaj sağladı.ferihan hanım,iyi bir psikolog olup bana çok yardımcı oldu.arkadaşca yaklaşıp güven verip problemlerimi halletmeme yardımcı oldu.mesleki açıdan kendisini geliştirmiş sürekli mesleği üzerine eğitimler alan ve mesleğini çok seven başarılı bir psikolog.kendisine yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim.

(BANU D., Danışan, 13-06-2008)

Ferihan YANCI Hakkındaki Tüm Tavsiyeler
ÇOCUKLARDA GÖZLENEN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

ÇOCUKLARDA GÖZLENEN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

Yazan: Psikolog Ferihan YANCI

Davranış problemi deyince, akılara normal olan ile normal olmayan gelebiliyor. Burada neyin “normal” neyin “normal olmayan” olduğunu tartışmak gerekecektir. Yüzyıllardır normal ile anormal tartışılmakla beraber son tahlilde sosyal çevre içinde yetişen ve yaşayan bireylerin toplumsal değerlere ve kurallara bağlılığını kriter alarak toplumsal norma uyum sürecinde sorun yaratmayan davranışlara “normal” diyebiliriz. Normal kavramı toplumdan topluma, hatta kişiden kişiye bile değişebilmekle birlikte normlar kültüreldir. Norm; standart anlamını karşılarken, normal; düzgün ve kurallara uygun olan anlamına gelmektedir.

İnsan gelişiminde de bir çok basamak olduğu gibi her basamak ve döneminde kendine özgü bir takım özellikleri bulunmaktadır. Ancak gelişimde bazı dönemler ve bu dönemlerde yer alan bazı alt basamaklar evrenseldir. Örneğin 2. ayın sonunda olan bir bebeğin artık annenin yüzünü tanıyor olması beklenir, ya da aynada gördüğü kendi yansımasına 5. aydan sonra tepki vermesi beklenir. 10. aya giren bir bebeğin arık yavaş yavaş “anne,baba” gibi ilk anlamlı kelimelerini söylemeye başlaması gerekir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi her bireyin gelişimi kendine özgü olsa da evrensel bir takım gelişim basamakları vardır ve eğer çocuk 10. aydan sonra yavaş yavaş ilk kelimelerini söylemeye başlamamışsa dikkat edilmesi gereken bir durum var demektir. Bunun gibi çocuklardan gelişim dönemlerine göre beklenen performanslarda bir anomali gözleniyorsa bir uzaman başvurmakta fayda vardır.

Burada ebeveynlerin çocukluk dönemi gelişim süreçlerini biliyor olmaları ve buna göre hareket etmeleri oldukça faydalı olacaktır. Örnek verecek olursam; çocuklarda 2 yaştan sonra yavaş yavaş ebeveynden ayrışma başlar ve bireyselleşme ve özerklik ile anne ve babaya bağımlılık arasında gel-gitler yaşayabilirler. 2-4 yaş arasında çocuklar kendilerinin de bir takım kararlar alabildiklerini, kendilerine ait tercihlerinin olduğunu göstermek istercesine “HAYIR” deme davranışını yineleyebilirler. Bu döneme “HAYIR DEME DÖNEMİ” de denir. Hayır deme dönemi zaten olması beklenen bir dönemdir. Anne ve babalar bu dönemin normal bir dönem olduğunu biliyor ve çocuğa buna uygun bir tutum ile yaklaşıyor iseler, bu süreç oldukça sağlıklı atlatılır. Ancak ebeveyn bu dönemin olası beklenen bir dönem olduğunu bilmiyorsa bunu bir davranış problemi olarak algılayabilir. Aynı şekilde çocuklar 2 yaşından yaklaşık 8 yaşa kadar inatlaşma sergilerler. Zaman zaman “sen mi güçlüsün ben mi” “bakalım hangimiz yeneceğiz” boyutunda bir güç savaşına bile dönüşen bu inatlaşmalarda çocuklar ebeveynlerinin kendilerine olan güvenlerini ve inatlaşmaya karşı limitlerini ölçmeyi hedeflerler. Eğer bu sürecin normal olduğunu biliyorsak zaten çocuğa karşı tutumumuz buna uygun olacaktır ancak bunun bir davranış problemi olduğunu düşünürsek o zaman belki de çocukla kendimizde inatlaşarak durumu klinik bir tablo haline dönüştürebiliriz. Çocukların bu döneminde ebeveynlerin daha sakin, kontrollü ve kararlı olması gerekir. Bu inatlaşmaların sonucunda çocuklarda öfke patlamaları gözlenebilir. Bu durumda hemen yumuşamak, çocuğun her istediği yapmak ne kadar yanlışsa, onunla inatlaşarak, hiçbir söylediğini dikkate almamak onun duygusal anlamda ihmaline ve örselenmesine bile neden olabilir. Bir başka örnekte çocuklarda 3 yaşa kadar parmak emme normal sayılırken, 4 yaştan sonra halen devam ediyor olmazı bir probleme işaret edebilir. Yada altını ıslatma davranışına baktığımızda; 2 yaştan sonra bu becerinin kazanılması beklenir ancak 4 yaştan sonra halen dışkı ve çiş kontrolünde sorun devam ediyorsa dikkatli olmak gerekir.

Çocuklarda gözlenen davranış sorunlarının bir kısmını sıralayacak olursak;
Ø Altını ıslatma, dışkı kontrol problemi
Ø Yalan söyleme
Ø Çalma
Ø Tikler
Ø Konuşma problemleri
Ø Parmak emme, tırnak yeme
Ø Fobiler, korkular
Ø Mastürbasyon
Ø Uyku ve iştah bozuklukları
Ø Saldırganlık, şiddete aşırı eğilim
Ø İçe dönüklük, benlik değerinde azalma, özgüven eksikliği
Ø Aşırı inatlaşma, karşı gelme
Ø Sosyal problemler ve iletişim sorunları

Sıralanabilir. Bunların altında pek çok neden yatıyor olabilir. Bu nedenlere bir göz atacak olursak;
  • Ebeveynin aşırı baskıcı ve engelleyici tutumu
  • Çocuğun psikolojik ve fiziksel ihmali, yetersiz ilgi ve sevgi yada fiziksel ihtiyaçlarının zamanında ya da hiç karşılanmaması
  • Aşırı özgür ve gevşek tutumlar
  • Aşırı koruyucu tutumlar, çocuğa karşı aşırı korumacı ve evhamlı yaklaşım
  • Fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamak
  • Cinsel istismar yada taciz
  • Ebeveyne bağımlılık döneminde ayrılık; bebek küçük yaşta iken annenin çalışmaya başlaması yada ölümü gibi
  • Kardeş kıskançlığı
  • Mekan, yer değişimi yada diğer büyük değişimler
  • Boşanma
  • Travmatik olaylar; kaza, deprem gibi doğa felaketleri
Eğer çocuğunuzun gelişiminde beklenenden daha farkı bir seyir gözlemliyor iseniz yapmanız gereken ilk olarak endişelenmeden ve sakin bir biçimde bu davranışı iyice gözlemlemek olmalı. Bu davranış çocuğun yaşına ve içinde bulunduğu gelişim basamaklarına göre beklenmeyen bir davranış mı? Bu davranış ne kadar zamandır ve ne sıklıkla devam ediyor?, yoğunluğu nedir? Bunların kaydedilmesi gerekir. Bir çok davranış problemi anne- baba tutumlarının doğru sergilenmesi, yerinde ve uygun müdahaleler ve aile desteği ile aşılabilirken bazı davranışsal sorunlara uzman desteği gerekebilmektedir. Bazı durumlarda ebeveynler işbirliğine yanaşmayabilir, yani anne çocukta var olan davranış problemi için uygun müdahaleleri sergilemek ister iken, baba bu tutumları tutarlı bir biçimde sergilemiyor olabilir. Yada tam tersi. Bu gibi durumlarda çocukta varolan problem daha da aşılmaz bir hal alabilir. Bunun için anne ve baba arasında bir söz birliği ve davranış tutarlılığı mutlaka olmalıdır.

Makale Yazarının Sayfasına Dönün
Makale Yazarına Eposta Gönderin

Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"ÇOCUKLARDA GÖZLENEN DAVRANIŞ PROBLEMLERİ" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ferihan YANCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

Kütüphanemizden İlginizi çekebilecek diğer bazı makaleler:
  • Olumsuz Aile Tutumları - Yanlış Annebaba Davranışları , Dr.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
  • İletişimde Aikido Ve Bir Azim Hikayesi , Ali BOZGEDİK
  • Namaz, Panik Atak Ve Psikoterapi , Yusuf BAYALAN
  • Çocuk Eğitiminde Disiplinin Önemi , Dr.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
  • İş Görüşmesinin Altın Kuralları , Taner TOKUÇCU
  • Terörde Psikolojik Savaş Ve Basın , Serhat YABANCI
  • Beden Dili Bizi Ele Veriyor , Abdullah TOPAL
  • Aşkıma Ortak Olur Musun? , Ayhan ALTAŞ
  • Panik Atak Mısınız? , Müge EMEKSİZ
  • Dil Ve Konuşma Terapisinde Genel Teknikler , Pınar ERSÖZ
  • Aldatılma Psikolojisi : Aldatılmak Mı, Aldanmak Mı? , Füsun BUDAK
  • Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) , Dr.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
  • Artikülasyon Bozukluğu Ve Eğitimi , Dr.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
  • Çocuklarda Kavram Öğretimi , Pınar ERSÖZ
  • Çocukta Korku , Arzu GÜNEŞ
  • Başarı Ve Karne Açısından Velilere Öneriler , Serhat YABANCI
  • Sorunlu Evliliklerde Hemen Boşanmayın , Bülent BUDAK
  • Evlilikde İletişim Ve Sorunlar , Mehmet Enver BAYATLI
  • İlişki Terapisi Ve Aşk Öyküleri , Yusuf BAYALAN
  • Evliliğe Hazır Mıyım: Evliliğe Psikolojik Açıdan Hazırlanmak , Müge EMEKSİZ
  • Kütüphanemizde yer alan dökümanlar profesyonel üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte tavsiyeediyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, çalışmaların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan makaleler bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir profesyonelle görüşmeden, makale içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Çalışmaların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yayınlanan makalelerin mali ve hukuki tüm hakları yazarına aittir. Kütüphanemizde yer alan herhangi bir makale başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir. Sitemizde sayfası bulunan site üyemiz profesyoneller üye sayfaları içinden, Makale Bilgileriniz bölümü altında, YENİ MAKALE GÖNDERİN linkini izleyerek bu sayfaya makale ekleyebilirler.

    00:34
    Top
    --> Sektör türkiye sektörler