2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suçluluk Duygumuz ve Performans
MAKALE #12118 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Ocak 2014 | 4,064 Okuyucu
SUÇLULUK DUYGUMUZ VE ''PERFORMANS'':Suçluluk duygusu yanlış bir hareket yaptığını düşünen insanın kendini affedememesinden kaynaklanır. Burada önemli olan, bireyin yanlış yaptığına dair olan inancıdır.Yanlışın bireye veya başkalarına olumsuz etkisinin olmuş veya olmamış oluşu, ya da diğer kişilerin bireye incinmiş ya da incinmemiş oluşu hiç önemli değildir. Söz konusu yanlış, sadece düşünce ya da duygu seviyesinde de olabilir. Yapılan yanlış bir iş için kendinizi suçlarsınız çünkü kendinizi affedemezsiniz.Bu tecrübeyi geçmişte bırakıp hayatınıza devam edemezsiniz.
Zaman zaman herkes kendini suçlu hisseder, ancak bazı insanlar bu duyguyu daha sık deneyimler.Ne zaman hata yapsalar,uzun süre bu hatayı unutamaz ve bu nedenle kendilerini çok kötü hissederler.Ve bu duyguyu yoğun olarak hissedenlerde ki değişmez olan şeylerden biri de cinsel performansın olumsuz etkilenmiş olmasıdır. Kişi yanlış bir şeyler yaptığını düşündüğü için kendini suçlar, kendini affedemez, bu tecrübeyi geçmişte bırakıp hayatına devam edemez, bilinçdışı olarak sağlıklı, mutlu bir cinselliği hak etmediğini düşünür ve kendi kendini cezalandırmak ister. İşte kişinin kendisini cezalandırmasının en kolay yollarından biri cinsel bir sorun yaşamaktır.Suçluluk duygusunu yenebilmek için aşağıdaki önerilere uyulmasında fayda vardır.
—Güvendiğiniz bir yakınınız ve dostunuzla veya bir cinsel terapistle, yaptığınıza inandığınız hatayı paylaşın.
— Geçmişi geçmişte bırakın, kabullenin ve anın tadını çıkarmaya bakın. Geçmişte her ne yaşadıysanız yaşadınız, geçmişi geri getiremezsiniz ama kendinizi affedebilirsiniz. Çünkü geçmiş ya da gelecek yoktur, sonsuz bir şimdi vardır.
—Depresyonunuz varsa bu sorunu çözmek için bir terapistte başvurun.
— Mükemmeliyetçilik ve daima kontrollü olma ihtiyacı, suçluluk duygusunu yenebilmenizin önünde duran en önemli engellerden biridir, rahat olun ve elinizden geleni yaptıktan sonra her şeyi oluruna bırakın.
— Çocukluk ve gençlik anılarınızı yazın, böylece neden kendinizi suçlu hissettiğinizi keşfedebilirsiniz. Geçmişe, geleceğe ışık tutsun diye bakın. Sebebi bulduğunuzda; "Kendimi neden affedemiyorum?", "Kendimi affetmek için ne yapmalıyım?", "Kendimi suçlu hissetmek benim için ne gibi bir amaca hizmet ediyor?" veya "Suçluluk bana ne kazandırıyor?" gibi soruları kendinize sorun ve kendi kendinize analiz edin, işe yarayacaktır. Çünkü geleceğinizi yaşayabilmek için, öncellikle geçmişinizin gitmesine izin vermelisiniz.
—İnsanlar hata yaparak öğrenir, suçluluk duygunuzun sebebi her ne olursa olsun, o tecrübenin size ne öğrettiğini bulmaya çalışın.
—Suçluluk duygusundan kurtulmak bir anda mümkün değildir, bir süreç meselesidir, acele etmeyin.
—Suçluluk duygusundan kurtulduğunuzda nasıl bir cinsel yaşamınızın olacağını, neler hissedeceğinizi hayal etmeye çalışın.
Şunu unutmayalım affetmek bir erdemdir ve bu erdemli davranışı herkesten önce ilk hak eden kendimiziz,''BİZ''iz.Kendimizi affederek hayattan çok daha fazla doyum ve zevk almanın da yolunu bulmuş oluruz.Kendimizle barıştıktan sonra da bu gücü en yakınımızdakilerden başlayarak kullanmaya devam etmek gerekir ki mutluluğu yakalamak mümkün olsun.Ataol Behramoğlunun o muhteşem şiirinden bir kesitle bağlayalım:Öğrendim ki...
Bazen başkalarını affetmek yetmiyor.
Bazen insanın kendisini affedebilmesi gerekiyor.

Öğrendim ki...
Yüreğiniz ne kadar kan ağlarsa ağlasın
Dünya sizin için dönmesini durdurmuyor.

Öğrendim ki...
Şartlar ve olaylar,
Kim olduğumuzu etkilemiş olabilir.
Ama ne olduğumuzdan kendimiz sorumluyuz.

Öğrendim ki...
İki kişi münakaşa ediyorsa,
Bu birbirlerini sevmedikleri anlamına gelmez.
Etmemeleri de sevdikleri anlamına gelmez.

Öğrendim ki...
Her problem kendi içinde bir fırsat saklar.
Ve problem, fırsatın yanında cüce kalır.

Öğrendim ki...
Sevgiyi çabuk kaybediyorsun, pişmanlığın uzun yıllar sürüyor..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Suçluluk Duygumuz ve Performans" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
► Suçluluk Duygusu Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Suçluluk Duygumuz ve Performans' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:09
Top