2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenciler İçin Hedef Belirlemenin Önemi
MAKALE #12119 © Yazan Psk.Dnş.Suat ESER | Yayın Ocak 2014 | 5,735 Okuyucu
ÖĞRENCİ İÇİN HEDEF BELİRLEMENİN ÖNEMİ

Bir okçu düşünelim. Okunu ve yayını eline alır,hedefi gözüne kestirir,yayını gerer,hedefine odaklanır. Gözünü kısarak,nefesini dengeleyerek odaklandığı hedefine okunu atar.
Eğer daha önce iyi çalışmışsa,hedefini vuran atışlar yapmışsa,bir okçunun hedefini 12den vurabilmesi için gereken emeği harcamışsa bu okçunun da hedefini 12den vurması yüksek bir ihtimaldir.
YGS-LYS sınavlarına hazırlanan öğrenciler büyük bir hevesle dershaneye yazılırlar,kitapcıklar alırlar ve ders çalışırlar. Buraya kadar normal. Ancak önemli bir eksiklik var; oda şu ki hangi hedefi gerçekleştirmek için dershaneye gittiğini,ders çalıştığını bazı öğrenciler henüz bilmiyor. Hal böyle olunca çalışılan dersin verimliliği de azalıyor. Eminim çoğu öğrenci en uzun saatlerle en verimli şekilde ders çalışmak ister. Bunu gerçekleştirmenin bir çok yolu vardır. Bunlardan birisi de tüm detaylarıyla,açık ve netliğiyle,bizim kontrolümüzde olmasıyla ,tatmin edici olmasıyla,mantıklı ve zamanı belli olmasıyla oluşturulan ve gerçekleşmesi bize bağlı olan bir HEDEF’in belirlenmesidir.
Bu özelliklere sahip bir hedef yarattığımız takdirde attığımız her adımın bir amacı olacaktır ve biz o adımları daha istekli,hevesli ve arzulu atacağızdır. Çünkü öğrencinin düşündüğünde içini kıpır kıpır eden,her ne olursa olsun gerçekleştirmeliyim diyebileceği bir hedefinin olması ona ayrıca bir motivasyon sağlar. Yaptığımız ve yapmadığımız her davranışın bir nedeni olacaktır ve biz boşa kürek sallamamış ayrıca zamanımızı da en etkili şekilde kullanmış olacağızdır. Bir laf vardır; Bilenle bilmeyen hiçbir olur mu diye. Bende o sözü hedefi olanla olmayan bir olur mu diye yeniden şekillendiriyorum. Bir düşünün sıkı sıkıya bağlı olduğu,düşündüğünde içinde heyecan duygusunun oluştuğu bir öğrenciyle,bunun tam tersi özelliklere sahip bir öğrenci arasında ne gibi farklılıklar vardır? Cevabı verdikten sonra siz hangi özelliğe sahip öğrenci gibi olmak istersiniz?
Hayatta başarılı olmuş insanlar, mutlaka bir hedefle yola çıkmış,yani hedeflerini yolda belirlememiş ve bu hedefi gerçekleştirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmış kişilerdir. Daha önce istediği üniversite ve bölüme giden ÖSS adaylarına bakın. Eminim onlarında hedef doğrultusunda hareket ettiğini mutlaka görürüz. Zihnimiz açık,net ve belirgin mesajları bizden ister. Dolayısıyla ona ne istediğimizi eksiksiz ve tam olarak dile getirdiğimiz de o da bizim için doğru olanı en mükemmel bir çabayla yapar. Zihnimiz bizim hizmetimizde bir köledir ve ona verdiğimiz komutları koşulsuz yerine getirmek için elinden geleni yapar.Sınava hazırlık sürecinde bizim yukarıda ki özelliklere sahip bir hedefimiz olduğu zaman her şey bizim için daha kolay olur ve evrende ,yani üzerimizde ki güçte, hak ettiğimiz hedefimiz gerçekleştirmek için bize yardımcı olur.
Saatlerce ders çalışıyorsunuz,dershaneye gidiyor,vaktinizin çoğunu derslerle geçiriyorsunuz.
Peki bu kadar uğraş ve emek hangi hedefinizi gerçekleştirmek için veriliyor?
Sevgili öğrenciler kafanızda tüm özellikleriyle belirgin bir hedefinizin olması sizi rakiplerinizden daha da ileriye taşıyacaktır. Rakipleriniz diyorum çünkü bu sınav maratonu bir yarıştır ve siz diğer adaylarla yarışıyorsunuz. Sizi onlardan daha ileriye götürecek noktalardan birtanesi de neye sahip olacağınızı bilmekten geçiyor.
Ana hedefinizin yanına kısa süreli hedefleriniz de olsun. Şöyle ki esas hedefinizi gerçekleştirmek için bir şeyler yapıyor olmanız gerekir. Neyi,nezaman ve nasıl yapacağınızı gösteren örneğin 1 haftalık,1 aylık,2 aylık alt hedefleriniz olsun. Mesela 2014 senesinde ağustos ayında,Ankara üniversitesi hukuk fakültesini kazanmak gibi bir hedefiniz var. Hukuk bölümüne bakınca matematik,geometri ve sözel derslerin hepsine çalışmanız ve tamamına yakınını çözmeniz gerekecektir. Hal böyleyken eğer ki geometriniz iyi değilse sizin bu hedefi gerçekleştirmen için geometriye zaman ayırmanız gerekecek. Siz onu görmezden gelirseniz merak etme YGS-LYS sizi görmezden gelmez. Sınavda yapamayacağın için HUKUK fakültesi riske girmiş olacak. Haftalık plan yapın,planınıza eksik derslerinizi ve konularınızı özellikle ekleyin,onlara özel ilgi gösterin. Şımartın onları ama dikkat edin diğer dersler ve konular size surat asmasın,olan size olur. Bir hafta sonra yerine getirdiğiniz bu hedefleri sonraki hafta yeniden güncelleyin,onları bir terbiye edin,denemelerde görmüş olduğunuz eksiklerinizi bu hafta ki hedeflerinize dahil edin. İşte bu şekilde haftalık hedefler veya konu-ders şeklinde olan hedeflerle yola devam ettiğiniz takdirde alabilecek en iyi sonucu almanız mümkün olacaktır.
Belirlediğin bu hedefleri gerçekleştirmek için neler yapmalı ve neler yapmamalısın. Neleri ertelemelisin,kimlerden dertsek almalısın? Sadece hedefim bu diyerek başarı gerçekleşmez. Hedefimizi gerçekleştirmemizi sağlayacak EYLEM ADIMLARI’nı da mutlaka at ki hedefinize hergeçen gün daha da yaklaşın.
Hedefini gerçekleştirmenin gururunu,mutluluğunu ve onurunu yaşamak için sahip olduğun tüm imkanları en verimli şekilde kullanman seni hedefine yaklaştıran ayrı bir etkendir. Örneğin çoğu kişi dershaneye gider. Peki dershaneyi en verimli şekilde nasıl değerlendiriyorsunuz? Eğitiminizde teknolojiyi ne kadar etkili kullanıyorsunuz? Her şeyden önce sahip olduğunuz aklı ve zekayı en etkili şekilde kullanıyor musunuz?
Bazende elimizde olmayabilir ihtiyaç duyduklarımız. O zamanlar da mutlaka bir yolunu bulmak lazım. Dershaneye bile gidemeyen ancak üniversite kazanan öğrencilerin olduğunu hepimiz duyar hatta görürüz. İşte bu öğrenciler gibi imkan yaratmalı ve imkanları en verimli şekilde değerlendirmeliyiz.
Hedefinizi gerçekleştirmek için girdiğiniz kulvarda önünüze engeller çıkacaktır. Bu gibi engellerin olması sorun değildir. Asıl sorun bu engeller karşısında yolunuzu çevirmeniz ve geri dönmenizdir. Karşınıza ne tür engeller çıkarsa çıksın hedefinize olan inancınız ve bağlılığınızla o engeli tozu dumana katarak aşabilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz hedefinizi sürekli zihninizde canlı tutun,onu hep gerçekleşmiş ve siz ordaymış gibi zihninizde canlandırın.Gidin gerçekleştiği ana,kendinizi orda görün. Neler yapıyor,neler görüyor ve neler hissediyorsunuz? Etrafınız da kimler var? Size kimler neler diyor?
Çünkü zihin hayal ve gerçeği ayırt edemez. Siz ne kadar çok onu canlandırırsanız zihinde onu gerçekleştirmek için elinden geleni yapar. Tabiri caizse onu gerçekleştirmek için onunla yatın,onunla kalkın sevgili öğrenciler. Söz uçar yazı kalır demişler. Hayalini kurduğunuz hedefinizi renkli,süslü püslü şekilde, yanına da bir resim ekleyerek ders çalışırken dikkatinizi dağıtmayacak bir yere asmanız iyi olur. Hepiniz hayalini kurduğunuz gelecekte olmayı sonuna kadar hak ediyorsunuz. Aslında bu hedefinizi gerçekleştirmek için önünüzde büyük bir fırsat var ve yapmanız gereken sadece işinizi en iyi ve verimli şekilde yapmak. Tahminimce aileniz sizden ders çalışmanız dışında inşaatta çalışmanızı,pazarda hamallık yapmanızı ve ya mendil satmanızı istemiyordur. Onlar sadece yapmanız gerekeni yapmanızı istiyordur. Tıpkı sistemin sizden istediği gibi. Tüm bunlar olursa korkacak hiçbirşey olmaz,her şey tereyağından kıl çeker gibi kolayca olur zaten.
Yazıyı okurken kimilerinizin aklında net bir hedef vardır ve onu düşünmüştür ve okuduktan sonra daha da heyecanlı,azimli ve istekli oturacaktır masanın başına. Bazılarınızın da kafasında henüz net bir hedef yoktur. Olması içinde geç değil. Bu yazıyı okuduysanız sizi ateşleyecek bir hedef belirlemeniz ve hedefinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri yapmanız gerektiğini fark etmiş olursunuz.
En kısa sürede hedeflerinizi gerçekleştirmeniz dileğiyle.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenciler İçin Hedef Belirlemenin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Suat ESER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Suat ESER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Suat ESER
Hatay
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Suat ESER'in Makaleleri
► Kilo Vermede Doğru Hedef Belirlemenin Önemi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Hedef Mutluluk Safsatası Psk.Sümeyra DEMİR
► Çocuklar İçin Sporun Önemi Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öğrenciler İçin Hedef Belirlemenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:03
Top