2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı Nedir?
MAKALE #12132 © Yazan Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK | Yayın Ocak 2014 | 3,154 Okuyucu
Kişi, sınav sonucunun başarısız olacağı korkusunu genelleyerek bunu kişiliğinin de başarısızlığı olarak algılar. Dolayısıyla bu yoğun kaygı ve korku öğrencinin, uzun süreli belleğe aktardığı bilgileri geri getirmesinde sıkıntılar yaşatmakta ve kar topu gibi büyüyerek silsile haline gelen peşi sıra sıkıntılar meydana getirmektedir.

Aslına bakılırsa, sınav kaygısı öğrenci için gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi çalışmaya güdüler. Zararlı olan aşırı kaygıdır ve aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur. Sağlıklı olan ve istenilen kaygının orta düzeyde olmasıdır.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

1-Olumsuz otomatik düşünceler (felaket senaryoları) ve beraberinde kişinin bu düşünceleri gerçekleştirecek davranışlar sergilemesi, unutkanlık, dikkati toplayamama, plansız çalışma, konuları hatırlamakta güçlük gibi zihinsel süreçler.

2- Gerginlik ve sinirlilik hali, karamsarlık ,korku hali, panik, kontrolü yitirme hissi, çıldıracakmış hissi, güvensizlik, çaresizlik ve heyecan gibi duygusal süreçler.

3- Kaçma (ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma) ve kaçınma (ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme) gibi davranışsal süreçler.



SINAV KAYGISININ NEDENLERİ

1-Zamanı Etkin Kullanamama; Sınava çalışmaya geç ya da erken başlanması, sistemli bir çalışma programının olmayışı, konuların tekrar edilmemiş olması.

2-Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları; Sistemli bir çalışma yerine bir gün çok çalışıp bir gün hiç derse bakmamak gibi düzensiz çalışma yapmak.

3-Mükemmeliyetçilik Düşüncesi; “Ya hep, ya hiç” düşüncesinden hareketle yapacaksam en iyisi, en kusursuzu olsun anlayışı, sınav kaygısını tavana çeken en büyük nedenlerdendir. Unutulmamalıdır ki; Kişi hata yaparak öğrenir ve hatalardan ders çıkarabilindiği sürece hata yapmak güzeldir.

4-Başarısızlık Korkusu; Başarısız olma korkusunu yoğun yaşayan bireylerin, kendilerine olan güvenleri azalır ve kaygı düzeyi yükselir.

5- Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi; Öncelikle kişi kendini tanımalı ve kendi kişisel kapasitesi ölçüsünde mantıklı hedefler belirlemelidir. her insanın bir alt ve üst limiti vardır. önemli olan üst limite ulaşıp doğru ve makul hedefler koymaktır. Ayrıca sınav son şans değil sadece bir seçenektir. Kişinin her zaman bir B planı olmalıdır.

6- Aile Baskısı; Ailelerin çocuklarından çok fazla beklentisinin olması ve çocuğun bunları gerçekleştiremeyeceği düşüncesi de kaygı düzeyini yükselteceğinden ailelerin çocuklarını bir yarış atı gibi görmekten vazgeçmeleri önerilir. Ayrıca Kıyaslamadan da uzak durulmalıdır.

SINAV KAYGISI İLE BAŞETME YOLLARI

1) Sınava planlı ve programlı çalışma; Planlı ve programlı ders çalışma sınava yerinde ve yeterince çalışmanızı sağlar.

2) Sınav Zamanına Kadar Ders Çalışma; Sınavdan bir iki gün önce ders çalışmayı bırakmak önerilir. Çünkü son öğrenilenler bilginin karışmasına neden olacağından kaygıyı orta düzeyden yükseğe çıkarabilir.

3) Uyku, Dinlenme ve Beslenme

- Sınav gecesi zamanında yatın.

- Sınavdan önce iyice dinlenin ve sınavı düşünmemeye özen gösterin.

- Sınavdan önce farklı bir beslenme yoluna geçmeyin, rutin beslenmenizi yapın.

4) Düşünce ve İnançlar;

- Eğer başarısız olursam ailem ne der?

- Bu sınavda başarılı olamayacağım

- Ellerim terliyor, titriyor, yapamayacağım.

- Her şeyi unuttum… gibi olumsuz düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durun.

Olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışın. Örneğin;

- Sonuç her ne olursa olsun ailem beni seviyor.

- Bu sınavda başarılı olacağım.

- Elimden geleni yapacağım.

- Bu yalnızca bir sınav. Sonuç her ne olursa olsun bu benim yetersizliğim değil.

5) Doğru Nefes Alma ve Gevşeme

Sınav girmeden ya da sınav sırasında kaygı düzeyinizin artarsa, birkaç kez diyaframınızdan güçlü nefes alın. Derin nefes alın ve verin. Ayrıca birkaç dakika gözlerinizi kapatarak sizi mutlu eden bir anıya gidebilir ya da mutlu olduğunuz güvenli bir yeri hayal de edebilirsiniz. Bu rahatlamanıza ve olumsuz düşüncelerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Son Olarak;

Sınava deneme sınavlarında izlediğiniz sıra ile başlamak daha yararlı olacaktır. Daha önce denemediğiniz stratejilerden uzak durun.

Yapamadığınız sorulara çok zaman ayırmayın. İşaret koyup onlara sonra dönün.

Soruları, dikkatlice okuyun. Özellikle en sondaki soru cümleciğine ve altı çizili, koyu renkli kelimelere dikkat edin. Özellikle de olumsuz ekleri -ma, -me’ye Dikkat!

Üst üste birkaç soruyu yapamıyorsanız ya da dikkatinizin dağıldığını düşünüyorsanız; az mola verip bir kaç kez derin nefes alıp gevşemekte yarar var…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buşra TATARİ ÇELİK Fotoğraf
Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK'in Makaleleri
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Deniz YILMAZ
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Serap DUYGULU
► Nedir Bu Sınav Kaygısı? Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:49
Top