2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tinnitus ya da Kulak Çınlaması Nedir, Nasıl Oluşur, Tedavi Edilebilir mi?
MAKALE #12139 © Yazan Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK | Yayın Ocak 2014 | 6,707 Okuyucu
Tinnitus ya da kulak çınlamaları iki temel gruba ayrılır. Kulak çınlamasının nedeninin tespit edilebildiği küçük grupta, nedene yönelik olarak yapılan testler olayı aydınlatabilir. Beyin görüntüleme yöntemleriyle tümoral oluşumlar beyin içerisinde yer işgal eden sorunlar tespit edilebilir. Çünkü bu tarz sorunlar çevre dokulara ve işitme sinirlerine baskı yaparak ender de olsa tinnitusa neden olurlar. Beyin ameliyatları veya ışın tedavileri de daha seyrek olmakla birlekte kulak çınlamasına neden olabilir.

İşitme kayıpları da tinnitusa neden olabilirler. Bu nedenle hastalara işitme testleri de uygulanır. Eğer işitme testlerinde işitme kaybı görülürse, işitme kaybına bağlı kulak çınlaması olduğuna karar verilir. Bu hastalarda işitmeyi iyileştiren cihazlar genellikle sorunu da ortadan kaldırır.

Fakat, kulak çınlamalarında yapılan testlerin büyük bir kısmında asıl neden bulunamaz. İşte bu hastalar ikinci grubu oluşturur. Hastalık vardır ama neden bulunamamaktadır.

Kulak çınlamaları, ince veya kalın, pes veya tiz ya da güçlü veya zayıf olabilrler. Zaman zaman alçalıp yükselebilir ya da bazen kesilip sonrasında yeniden başlayabilirler. En sık görülenleri ise, dalgalı olmakla birlikte devamlı olan, alçalıp yükselerek kesintisiz devam eden tiptir.

İşitme testi nasıl yapılır?

İnsan kulağı 20 ile 20 000 Hz. frekans aralığını ses olarak işitir. Başka bir ifadeyle en büyük bir müzik cihazının, mesela bir kontrbasın en kalın telinin titreşimini ses olarak işitebildiği gibi, bir bebeğin tiz ağlayışını da ses olarak işitir. Hoşa gitmeyen ve ayırt edilemeyen sesler gürültü olarak algılanır. Özellikle belirli bir frakanstaki sesle kirlenen gürültülü ortamlara uzun süre maruz kaldığımızda, kulağımızda o frakansa özgü bir hasar meydana gelir.

Kulak çınlaması olan hastaların hemen tümüne iştme testleri uygulanmaktadır. Ne var ki, yapılan testlerde seslerin tümüne yönelik ayrıntılı bir işlem yapılamaz. Çünkü test esnasında hastaya, gürültüye karşı izole edilmiş özel bir ortamda yalnızca 250-500-1000-2000-4000-8000 Hz frekanslarındaki saf ton sesler dinletilir. Her frekans için, hasta sesi işitinceye kadar sesin gücü yükseltilir. Her 'sesin ancak işitilebildiği' seviye o frekanstaki işitme eşiğidir. Bu işitme eşiklerinin bir grafik üzerine noktalar şeklinde işaretlenip birleştirilmesiyle odyogram denilen işitme eğrileri elde edilir. İşitme eğrileri değerlendirilerek kişinin işitme kaybına ve derecesine karar verilir.

İşte sorun da burada yatmaktadır. Ne yazık ki yapılan işitme testlerinde dar alanlardaki kayıplar tespit edilememektedir. İşitme testinin tarifinde görüldüğü gibi, test yapılırkan yalnızca altı ana ses düzeyinde değerlendirme yapılır. Oysa insanın işitebildiği, 20 ile 20.000 Hz. ses aralığında 20.000 farklı ses frekansı vardır. Bunlardan herhangi birindeki saf kaybın halihazırdaki test yöntemiyle tespit edilebilmesi neredeyse imkansızdır.

Tinnitus ya da sessizliğin sesi...

"Sessizliğin sesi" olarak da adlandırabileceğim 'tinnitus'un nedenleri içerisinde en fark edilemeyeni işte bu işitme kayıplarıdır. Örnekleyerek açacak olursam, tıpta bu duruma benzeyen bir rahatsızlık daha vardır. Bu rahatsızlık, herhangi bir nedenle kol ya da bacakları ampüte edilen, yani uzuvları kesilen insanların, bu kesik uzuvlarının olmayan varlığını ciddi bir ağrı eşliğinde hissetmeleridir ki tıptaki adı 'fantom ağrıları'dır.

Bazen mikrofonlu ses sistemlerinde de görülen ses rezonansına benzer şekilde, beynimiz alışık olmadığı bu sessizliğin yerini saf ve devamlı bir sesle doldurur. Biz bunu kulak çınlaması olarak algılarız. Eğer işitme kaybı bir şekilde giderilecek olursa, beynin bu çözümsüz çabası da kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Bizim kliniğimizde yaptığımız tedavi yöntemi bu mantık üzerine kuruludur: Sineklerle savaşmak anlamsızdır, bataklık kurutulmalıdır. Akupunktur tedavi yöntemiyle hastanın gerileyen özel işitme sorunu özenle ve başarıyla düzeltilir. Böylece hem fark edilen veya fark edilemeyen işitme sorunları düzeltilir hem de kulak çınlaması temelli ortadan kaldırılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tinnitus ya da Kulak Çınlaması Nedir, Nasıl Oluşur, Tedavi Edilebilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Salih ÖZAYTÜRK Fotoğraf
Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün Makaleleri
► Kulak Çınlaması ( Tinnitus ) Prof.Dr.Selçuk ONART
► Kulak Çınlaması Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Ellerde Uyuşma ve Kulak Çınlaması Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Sınav Kaygısı Nedir? Nasıl Oluşur? Dr.Burhan BURHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tinnitus ya da Kulak Çınlaması Nedir, Nasıl Oluşur, Tedavi Edilebilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Önleyici Tedaviler Nisan 2010
► Akupunktur Nedir? Nisan 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:22
Top