2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Uyku
MAKALE #12142 © Yazan Psk.Eser ÖLÇER | Yayın Ocak 2014 | 3,236 Okuyucu
“En güzel uyku bile, uyanılan anın değerine ulaşamaz.”
Andre Gide

Uyku, yaşamımız için vazgeçilmez ve yeri asla doldurulamaz faaliyetlerden birisidir. Her gün uykuyla iç içe yaşarız ama onun hakkında fazla bir bilgiye sahip değilizdir. Uykunun ne kadar önemli olduğu su götürmez bir gerçektir.
Dinlenebilmek, sağlıklı olabilmek, ertesi gün ayakta kalabilmek adına uykuya ihtiyaç duyarız. Uyku asla basit bir dinlenmeden ibaret değildir. Eğer öyle olsaydı, bir koltuğa geçip saatlerce oturduğumuz zamanlar da oluyor; ancak yine de kendimizi yeterince dinlenmiş saymıyor, uykuya ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü uyku sadece bir faaliyet bırakma, hareket etmeme hali değildir. Uyku sırasında henüz anlamı net açıklanamayan bir dizi faaliyet içerisinde oluruz. Uyku zamanlarında vücut ısımız düşer, kalp atım hızında azalma olur, solunum sayımız düşer. Yine uyku sırasında hafızamız aktif bir şekilde çalışır. Kısa süreli bellekteki bir takım bilgiler uzun süreli hafızaya geçirilir haberimiz olmadan. Ruh ile beden başka tür bir iletişime girer. Rüyalar vasıtasıyla başka âlemlerde gezintiler yaparız. Tabirimiz yerindeyse; uyku insan organizmasını onaran, tamir eden, hatta şarj eden bir araç gibidir. Yıpranan sinir sistemimiz bir nevi bakıma alınır.
Bu denli önem arz eden uykumuz, yeni bir bebek sahibi olduğumuz zamanlarda, bebeklerin sık acıkması, gaz sancısı, hastalık, fazla besleme gibi durumlar nedeniyle bölünmeler yaşar. Yeni bebek sahibi çiftlerin en çok huzursuzluk hissettikleri konuların başında uyku bölünmeleri gelir. Yenidoğan bebeklerin günlük 16-20 saat uykuda kalmaları önemlidir. Ancak bu uyku süresi gece veya gündüz genellikle 3 saatlik periyotlarla olur. Bu da anne ve babaların 3 saatten fazla kesintisiz uyku uyuyamayacakları anlamına gelir. 3 aylık sonrası bebeklerin uyku süreleri yaklaşık 3-4 saat kadar azalır. Bu dönemde gece uykuları artış gösterir. Yaklaşık olarak günlük uykularının 2/3 kadarını gece geçirirler. Ancak genellikle 3 saate bir uyanmalar devam eder. Bebekler 6-7 aylık kadar olduklarında uyku süreleri yaklaşık 13-14 saat kadardır. Herhangi bir olumsuzluk olmadığı durumlarda 5-6 saat kadar kesintisiz uyuyabilirler. Bir yaşına yaklaştıklarında, bebekler arası farklılık olmakla birlikte, gece uyanmalar kesilir.
Uyku esnasında stres hormonlarının salgılanışı durur. Bunun yerine büyüme hormonu salgı üretmeye başlar. Bu hormon özellikle derin uyku dönemlerinde sıklıkla salgılanır ve bunun içindir ki bebeklerin bedensel gelişim süreçlerinde uykunun yerini hiçbir şey alamaz. Yenidoğan gününün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir.
Yeni doğan bir bebeğin günde yaklaşık 16- 20 saat arasında uykuda kalması önemlidir demiştik. Bebeklerdeki bu uyku süresinin büyük çoğunluğu REM uykusu adı verilen ve rüyaların görülmesinin olanaklı hale geldiği dönemde geçer. Hızlı Göz Hareketleri (Rapid Eye Movement) anlamına gelen bu süreçte uyku derinleşmiştir. REM uykusu, uykunun kaliteli olduğunun kanıtı gibi olmakla birlikte belleğin de pekişip geliştiği bir dönemdir. Araştırma sonuçları kaliteli uykunun hafızayı güçlendirmenin yanında, çocuklarda obeziteyi engelleyen bir unsur olduğunu, bunun yanında özellikle okul öncesi dönemde hiperaktivite, anksiyete, depresyon gibi belirtilere yakalanma riskini de önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Yaşını dolduran çocukların bu dönemlerden sonra, gündüz uykularıyla birlikte, günlük ortalama 11- 13 saat arasında uyumaları önemlidir. Aynı zamanda çocuklarda bu dönemlerden başlayarak belirli saatlerde uyuma alışkanlığının da oluşturulmaya başlanması düzenli uyku için ön şarttır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Uyku" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eser ÖLÇER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eser ÖLÇER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eser ÖLÇER'in Yazıları
► Uyku Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Uyku Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Uyku Yoksunluğu Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Uyku ve Evreleri Psk.Filiz ÖMEROĞLU
► Uyku Evreleri Psk.Nurhayat YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Uyku' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk ve Allah Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:31
Top