2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soru ve Cevaplarla Cinsel Eğitim
MAKALE #12178 © Yazan Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR | Yayın Şubat 2014 | 4,642 Okuyucu
Cinsellik, çocuklara açıklama yapmakta zorlandığımız önemli konulardan biridir. Çocukların bizi şaşırtan sorularına nasıl cevap vereceğimize çoğu zaman emin olamayız. Bu yazıda çocukların cinsel konular hakkında sık sorduğu sorular ile verilebilecek olası cevap ve yaklaşımları okuyacaksınız.
Çocuğuma cinsellik hakkında ne zaman bilgi vermeliyim?
Çocuklara cinsellik hakkında bilgi vermenin en doğru zamanı aslında çocuğun bu konu hakkında soru sormaya başladığı dönemdir. Ama çocuk 4-5 yaşına kadar gelip hala hiçbir cinsel içerikli soru sormadıysa, çocuğunuzun kafasında muhtemel sorular olabileceğini tahmin ederek cinsellik hakkında kısa ve öz bir bilgi verebilirsiniz. Bu bilginin ardından yine çocuğun sorduğu kadar cevaplamaya devam etmek en doğrusudur.
Cinsel organını gösterip “Bu ne?” diye soruyor. Çocuğuma ne demeliyim?
2-3 yaş civarında tuvalet eğitimiyle de birlikte cinsiyet farkındalığı ve algısı oluşur. Bu dönemde iyice sorgulamaya başlar çocuk bedenini. Cinsel organının anatomik olarak doğru adını söylemekte bir sakınca yoktur. Yani “pipi” yerine “penis”, “kuku” yerine “vajina” demek daha uygun olacaktır.
Çocuğum cinselliği ne zaman keşfetmeye başlar?
Çocuklar aslında doğdukları ilk andan itibaren dokunulmayla birlikte vücutta haz yaşamanın ne demek olduğunu algılarlar. Bu ilk dokunmalar, okşamalar, gıdıklamalar aslında cinsellik eğitiminin bir parçasıdır. Bu dokunmalar aracılığıyla çocuklar sevgiyi öğrenirler.
Çocuğumu bir arkadaşıyla cinsel içerikli bir oyun oynarken gördüm. Ne yapmalıyım?
Böyle bir durumda çok fazla ve ani tepkiler vermeden çocuğunuzla özel olarak konuşabilirsiniz. Cinsel organların ve onlara dokunmanın çok özel olduğunu, cinsel organlarla oyun oynamanın uygun olmadığını, herkesin vücudundaki özel bölgelere dokunamayacağını vurgulamak gerekir bu konuşmada. Vücudun özel bölgeleri olarak nerelerin kastedildiği de çocuğa açıklanmalı (vajina, penis, popo, göğüsler). Bunların dışında çocuğun kendisinin dokunulmaktan rahatsız olduğu heryere karşı sınır getirmesi konuşulabilir. Böyle bir oyunu öğrenme amaçlı oynadıklarını farzederek “ Eğer merak ettiğin şeyler varsa bana sorabilirsin, ben sana açıklamaya çalışırım.” diyebilirsiniz.

Çocuğum beni çıplak görmek istiyor. Ne yapmalıyım?
Cinselliği keşfettiği ve öğrendiği sıralarda görsel olarak algılama ihtiyacı duyar çocuklar. Bazen siz banyo yaparken ya da giyinirken bakmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğunuz 3 yaşın üzerindeyse, bizi canlı olarak keşfetmeye çalışmalarına teşvik etmemeliyiz. Merak, bakmak ve dokunmak yerine sözcüklerle de ifade edilebilir.
Anatomi hakkında bilgiye ihtiyacı olan çocuğa “Benim nasıl göründüğümü merak ettiğini biliyorum ama ben duş alırken yalnız olmayı istiyorum. Merak ettiğin sorular için bazı resimlere bakabiliriz ve konuşabiliriz.” diyebilirsiniz. Böylece çocuğunuza da kendi vücudunu nasıl koruması gerektiğini küçük bir sınır çizerek öğretmiş olursunuz.
Çocuğum eşim ve ben cinsel ilişkiye girerken tanık oldu. Ne yapmalıyım?
Böyle bir durumda yine panik yapılmamalı. Anne ya da baba olarak konuşma yapmaya kim hazırsa çocukla bir konuşma yapmalı. Çocuğun daha önce görmediği bu durum biraz şaşırtmış ve onun kafasında sorular oluşturmuş olabilir. O yüzden öncelik, onun kafasındaki soruları ve duyguları öğrenmektir. Örneğin, çocuğunuz gördüğü sahnede canınızın yanıyor olabileceğini düşünebilir. Bu gibi sorulara kısa ve net cevap verin. Bunu anne ve babaların yaptığını, bunun iki yetişkin arasında sevgilerini ifade etmek üzere yaptıklarını, kimsenin zarar görmediğini kısaca açıklayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra özellikle 3 yaş üzeri çocukların böyle bir duruma bir daha şahit olmamaları için gerekli önlemleri alabilirsiniz. Böylece, çocuğunuza yine mahremiyetin ne demek olduğunu öğretmiş olursunuz. Önemli olan, sakin olmak ve bunun doğal bir şey olduğunu vurgulamaktır. Vücut diliniz çok gergin ve suçlu bir ifade takınırsa, çocuk kötü bir şey oldu düşüncesiyle daha çok endişelenecektir.
Çocuğum “Ben nasıl oldum?” diye soruyor. Bir bebeğin dünyaya gelişini nasıl anlatmalıyım?
Böyle bir durumda, anneler ve babaların rahat ve yalnız oldukları bir ortamda birbirlerini sevdiklerini ve sevecekleri bir bebek yapmak istediklerini açıklayabilirsiniz. Bu sevme şeklinin özel bir olay olduğunu hatırlatmak gerekebilir. İlerleyen sorulara karşın, “Babanın sperm hücresi var ve o da annenin vajinasına tohum ekiyor. Annenin vücudunda rahim diye bir yer var ve bebek annenin vücudunda özel bir alanda büyümeye başlıyor. Yeteri kadar büyüyünce artık dışarı çıkma vakti geliyor ve annenin vajinasından bebeği doktorlar çıkartıyorlar.” diye açıklama yapılabilir. Böyle bir açıklama 3-3,5 yaştan itibaren yapılabilir. Dobra ve net cevap vermenin bir sakıncası yoktur. İşin püf noktası, çocuğun sorduğu kadar ve kafasını çok karıştırıp onu korkutmayacak kadar açıklamaktır.
Çocuğum mastürbasyon yapıyor. Bu normal mi? Ne yapmalıyım?
Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren cinsel organlarından zevk almayı keşfederler. Çocukluk mastübasyonu çocukların rahatlamasını sağlar. “Çocuklar yalnızken kendini sevmeyi, sıkılmışken kendi kendinin patronu olmayı ve reddedildiğinde kendilerini teselli etmeyi keşfederler.” Mastürbasyon çocuğun cinsel tecrübesinin doğal bir parçasıdır. Önemli olan nokta, çocuğa yaptığı bu zevk verici aktivitenin özel olduğunu hatırlatmak ve yapmak istediğinde ancak yalnız olduğu bir ortamı tercih edebileceğini söylemektir. Çocukluk mastürbasyonu yetişkinlikte yapılandan farklıdır. Çocukluk mastürbasyonuna daha çok duygusal olarak yaşadıkları boşluğa, fiziksel olarak elde ettikleri doyum olarak bakabiliriz. Yeni bir kardeş, aşırı kaygılı bir ortam, yalnız hissetme, yeteri kadar ilgi görmeme gibi duygusal boşluğa neden olan durumlar çocukların mastürbasyon yapmasına neden olabilir. Önemli olan çocuğun mastürbasyon yaptığını gördüğünüzde aşırı tepki vermemek ve onu utandırmamaktır. Mastürbasyonun uzun süreli yoğun olduğu durumlarda bir uzmana başvurmak gerekebilir.

Çocuğunuza cinsel eğitim verirken Net Yayıncılık’tan Yaşam Yanardağ Çelik’in yazdığı “Çocuklar İçin Cinsel Eğitim Öyküleri” adlı kitaptan faydalanabilirsiniz. Kitap, çocuklar için tasarlanmış, resimlerle cinselliği ve bebeklerin nasıl oluştuğunu anlatıyor. Bunun yanı sıra yine çocuklar için uygun olan bir resimli anatomi kitabı edinerek, çocuğunuzun sorularına cevap verirken faydalanabilirsiniz.

Bahar Gündüz
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Soru ve Cevaplarla Cinsel Eğitim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR'ın Makaleleri
► Cinsel Eğitim Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
► Cinsel Eğitim Psk.Remzi KARAKAYA
► Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Çocuklarda Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel Gelişim ve Eğitim Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Leyla DURSUN
► Cinsellik ve Cinsel Eğitim Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Soru ve Cevaplarla Cinsel Eğitim' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top