2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suyun Hayatımızdaki Yeri
MAKALE #1221 © Yazan Dyt.Deniz ŞAFAK | Yayın Haziran 2008 | 9,201 Okuyucu
Su , insan hayatı için nefesten sonra gelen en önemli gereksinimdir. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilir ancak su olmadan ancak birkaç gün yaşanabilir. Vücut suyunun % 10 azalmasıyla yaşam tehlikeye girmeye başlar. % 20 si yitirildiğinde ise ölümle sonuçlanır.

İnsan vücudundaki su % 45-70 arasında değişir. Vücutta suyun görevleri oldukça fazladır. Besinlerin sindirimi , emilimi , vücut ısısının denetimi , eklemlerin kayganlığının sağlanması bunların belli başlılarıdır. Bunların dışında metabolizmayı hızlandırması , cilt sağlığını koruması , toksinlerin vücuttan atımını sağlaması gibi bilinen özellikleri de vardır.
Yetişkin insan içeceklerle ortalama 1 litre , yiyeceklerle de 1.2 litre su alır. Sebze ve meyve gibi besinlerinde %85-90 ‘ı su olduğundan sıvı alımının bir kısmını bu yiyeceklerden karşılanır. Her insan 1 kalorilik yiyeceğe karşılık 1 gr. su almalıdır. Örneğin 2000 kaloriyle beslenen biri ortalama 2 lt. sıvı almalıdır. İnsan vücudu günde ortalama günlük deri yoluyla 500 , akciğerlerle 300 , böbreklerden idrarla 1500 ve barsaklardan 200 ml. su kaybeder. Bu miktarlar iklim koşullarına , hastalık durumuna ve spor durumuna göre değişir. Vücuttaki su yoğunluğunun % 1 azalması bizde susama ihtiyacını doğurur . vücut suyunu fazla kaybettiğinde fiziksel performans azalır , konsantrasyon azalır , baş dönmesi olur. Daha ileri kayıplarda baş dönmesi , kusma , kas spazmı ve aşırı yorgunluk görülür.
Kullanılacak suyun temizliği önemli bir konudur. Nereden nasıl geldiği bilinmeyen bir su söz konusu ise mutlaka 3-5 dakika kaynatılmalıdır. Aksi takdirde suyun içindeki mikroplar ağır hastalıklara neden olabilir. Kapalı sular bu anlamda daha güvenlidir ve tercih edilmelidir. Özellikle suyu içecek olan bir çocuksa daha da hassas olmak gerekir. Mikroba daha açık olduklarından hastalanma riskleri daha fazladır.

Bazı insanlar suyu tek başına içmeyi sevmeyebilir. Bu kişiler mutlaka tadları hoşuna gidecek bir sıvıyı tercih etmelidirler. Bu sıvı açık çay , bitki çayları gibi içecekler olabilir. Bu içeceklerinde kalorisi ve besin değeri önemlidir. Mesela sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 1,5 litre asitli içecekleri içmekte sakıncalıdır. Yada hazır meyve suları çok şekerli ve boyalıdır. Onları da tüketmek gereksiz kilo alımına neden olur. Tüketilen hiçbir sıvı suyun vücuttaki görevlerini gerçekleştirmez. bizim için en ideal sıvı sudur. Suya ulaşmak her zaman daha kolaydır. Küçük yudumlarla başlanıp giderek miktar arttırılabilir. Burada önemli olan davranış değişikliğidir. Su içme alışkanlığı nasıl kazanılacaksa öyle davranmak gerekir. Önünüzde duracak su dolu bir bardak bunu kolaylaştıracaksa bunu yapmak gerekir. Kimileri için pet şişeler tüketilen miktarı da hesaplamak bakımından su içmeyi kolaylaştırır .

Bol sebze ve meyve tüketimi de yine güzel bir alternatiftir. Örneğin karpuzun % 95 ‘i sudur. Sofralarda bulunması hem kolay hem de ekonomiktir. Diğer sebze ve meyvelerin de olmasında yine fayda vardır.

Yazın özellikle ayran tüketilmesi tansiyonun düşmemesi içinde yararlıdır. Biraz tuzlu olmasının bir sakıncası yoktur. Eğer tansiyonla veya böbrekle ilgili bir hastalığınız yoksa…Ancak fazla tuz yarardan çok zarar verir. Günde 2-3 bardak yeterlidir. Hem kalsiyum ihtiyacımızı karşılar hemde sıvı ihtiyacını almış oluruz.

Su içmek alışkanlıktır. Bu alışkanlıkları çocukluktan itibaren kazanmak gerekir. Bize düşen çocuklarımızı susuz bırakmamak. Biz zamanında bu alışkanlığı kazanamadıysak bugünden başlamalıyız ve su içmeliyiz.
Unutmayalım ki su , sağlıktır…

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Suyun Hayatımızdaki Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Deniz ŞAFAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Deniz ŞAFAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz ŞAFAK Fotoğraf
Dyt.Deniz ŞAFAK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Deniz ŞAFAK'ın Makaleleri
► Suyun İnsan Yaşamındaki Yeri Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Suyun Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Dilan DALGIÇ
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Seda KAYA
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Kinoanın Beslenmedeki Yeri Nedir? Dyt.Seyit KALAYCI
► Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Suyun Hayatımızdaki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lif (Posa) Nedir ? Haziran 2008
► Diyet Hataları Haziran 2008
► Bebek Beslenmesi Haziran 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:27
Top