2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Disleksi'nin Sağaltımı ( Tedavisi )
MAKALE #12224 © Yazan Psk.Gülay HORLU | Yayın Şubat 2014 | 4,803 Okuyucu
Disleksinin Sağaltımı ( Tedavisi )

Disleksi, nörolojik temelli olduğu için kesin olarak tedavi edilemez ve kişinin hayatı boyunca ona eşlik eder. Fakat bu durumdan endişe duymak yerine, problemin ne olduğunu anlayıp, bu süreçle barışık şekilde yaşamak daha doğrudur ve asıl olması gereken budur.
Disleksi, baş edilemeyecek bir sorun değildir o yüzden bunu dislektik bir kişiden saklamanın hiçbir anlamı yoktur. Aksine, dislektik birey probleminin ne olduğunu bilmeli ve sürecin içine dahil olup kendisinin uzmanı olmalıdır.
Evet, dislektik bir bireye en iyi yardım edecek, kişinin kendisidir.
Asıl önemli olan, sorununun ne olduğunu anlaması ve ona göre çözümler üretmesidir. Erken yaşta tanı konulmasının önemi de buradan gelmektedir. Disleksi, ne kadar erken tespit edilirse, kişi ‘ Bana ne oluyor ? ’ sorusunun cevabını, işler daha çok karışmadan anlar ve kendi çözümlerini geliştirir.
Ama ‘ Bende bir problem var, galiba ben okulu sevmiyorum. Neden herkes yapabilirken ben yapamıyorum, ben aptal mıyım? Neden uğraşıyorum uğraşıyorum olmuyor ? Gördüklerime, okuduklarıma işittiklerime bir anlam veremiyorum, hiçbir şey yapamıyorum, kendimden nefret ediyorum, gibi zekası ile doğru orantılı gitmeyen akademik başarı ve baş edemediği bir çok durum, kişiyi, hayattan umudunu kaybedecek kadar çok etkileyebilir.
Probleminin ne olduğunu bilmeyen kişi, kendisini sorgular sorgular ve en sonunda vazgeçip yenik düşebilir.

Ama doğru teşhisle, bunlara neyin neden olduğunu bilmek, bundan sonra atılacak adımların en önemlisidir. Ardından ayrıntılı araştırma ve değerlendirmelerle kişideki problemli alanların ne olduğu anlaşılır ve buna göre kişiye göre uygun bir eğitim ve destek programı belirlenir. Her dislektik birey kendine özgü sorunlar yaşar. Bu yüzden ayrıntılı değerlendirme çok önemlidir. Değerlendirme aşamasında şu tür testler kullanılır;

- Harris Lateralleşme Testi
- Head Sağ- Sol Ayırt etme Testi
- Sıralama becerilerine yönelik Test
- Öncelik- Sonralık ilişkilerini ölçen test
- Bender- Gestalt Görsel Motor Algılama Testi
- Gessel Gelişim Figürleri Testi
- Görsel- İşitsel Sayı Dizisi Testi ( GİSD)
- Saat Çizimi
- Okuma-Yazmayı Değerlendirme
- Okuduğunu Anlamayı Değerlendirme
- Matematik Değerlendirmesi
- Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi
- Sihirli Aile Testi
- Bir Ev- Bir Ağaç- Bir İnsan Çiz Testi
- Beier Cümle Tamamlama Testi gibi.
Bu ayrıntılı değerlendirme sonrasında bireyin akademik ve psikolojik ihtiyaçlarına yönelik eğitim programı oluşturulur.

Disleksi, kesin olarak özel eğitim gerektiren bir sorundur. Disleksinin ne olduğunu bilmeyen bir kişiden destek alınması çoğu zaman boşa zaman kaybetmek olarak görülüyor. Çünkü bireyin sorunlu algı alanlarına yönelik tespit yapmak ve bu tespite yönelik sağaltım uygulamak gerekir.

Dislekside kullanılan yaklaşım metakognitif yaklaşımdır. Yani bireylere düşünmeyi öğretmek, düşünmeyi düşünmeyi öğretmek…
Birey düşünmeyi öğrendikçe, yaşadığı sorunlara bireysel çözüm getirebilmeyi öğrenmekte ve sorunlarıyla rahatlıkla başedebilmektedir.

Tekrar vurgulamak gerekirse, Dislektik bireylerle yapılacak ilk çalışma Disleksi'nin ne olduğunu onlara anlatmak, neden farklı olduklarını ve bu farklılığı nasıl olumlu olarak kullanabileceklerini onlara anlatmak olmalıdır.

Disleksi çıkmaz bir yol değildir. Bu bir keşif yolculuğu olacaktır. Ayrıca rehber de iyi seçilmelidir. Deneyimli bir rehberle emin olun çok keyifli bir yolculuk geçirebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Disleksi'nin Sağaltımı ( Tedavisi )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülay HORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülay HORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülay HORLU Fotoğraf
Psk.Gülay HORLU
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülay HORLU'nun Makaleleri
► Disleksi Psk.Sonnur KÜKÜRT
► Disleksi Mine GÜR
► Disleksi Gökhan KARATEPE
► Disleksi Nedir? Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Disleksi Üzerine… Psk.Akın ÖZGÜN
► Disleksi ile Başetme Psk.Cihangir ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Disleksi'nin Sağaltımı ( Tedavisi )' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:36
Top