2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lazerle Varis Tedavisi
MAKALE #12234 © Yazan Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN | Yayın Şubat 2014 | 5,204 Okuyucu
Varis toplumlarda gün geçtikçe daha büyük sorun haline gelmektedir. Bu kadar yaygın olan bir hastalıkta doğal olarak kulaktan kulağa dolaşan ciddi bir bilgi kirliliği de var. Daha önce varis hastalarını doğru bilgilendirebilmek için birçok makale yazdım. Bu yazıda da kısaca varis, venöz yetmezlik ve bunların tedavileri ile ilgili bilgi vermek istedim. Bunu sık sorulan soruları dikkate alarak soru-yanıt halinde hazırladım.

Varis nedir?

Varis kirli kan damarlarındaki lokalize genişlemelere denir.

Varis en çok nerede görülür?

Varislerin en yaygın görüldüğü yerler bacaklardır. Bununla birlikte karın bölgesinde, yemek borusunda, çok daha az olmak üzere kollarda görülebilir. Hatta hemoroidler de bir tür varistir.

Varis neden gelişir?

Varis oluşumundaki en önemli faktör kanın akışına karşı oluşan zorluklardır. Örneğin gebelikte rahim içinde büyüyen bebeğin karın bölgesindeki toplar damarlara yaptığı baskı nedeniyle aayaklarda kirli kanın yukarı akması çok zorlaşır ve toplar damarlar yüksek basınca maruz kalırlar. Ayakta uzun süre durulması, kilo fazlalıkları, hormonal faktörler ve ailesel yatkınlıklar da varis oluşumunda önemli rol oynarlar

Varis oluşumu mekanizması nedir ?

Varis oluşumunda en sık görülen mekanizma venöz yetmezliktir. Toplar damarların içinde kanın yerçekimi etkisi ile geriye doğru kaçmasına mani olan ve tek yönlü çalışan kapakçık sistemleri vardır. Bu kapakçık sistemlerinden oluşan yetersizlikler kanın aşağı doğru göllenme istencini arttırır ve toplar damarlar çok yüksek basınca maruz kalırlar. Toplar damardaki kan akışı yüzeydeki damardan derindeki damara doğrudur. Yüzeydeki damar sistemi ayak bileğine yakın birkaç yerde, diz bölgesinde, diz üstünde birkaç noktada ve en yoğun olarak da kasık bölgesinde derindeki damarlara bağlanırlar. Bağlantı yerlerinde mevcut olan kapaklarda oluşan dejenerasyon kanın derin toplar damardan yüzeydekine doğru ters akmasına neden olur ki buna venöz yetmezlik diyoruz. Derindeki damarların kapakçıklarındaki yetmezlikler ise " Derin Venöz Yetmezlik" olarak isimlendirilirler.

Varisler nasıl tedavi edilmelidir.?

Varisler bir kez geliştikten sonra dejenere olmuş damarın tekrar eski haline gelmesi diye bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle bütün çabalar varis oluşumuna engel olmak üzerine olmalıdır. Ancak gelişmiş varislerde varisin ilerlemesine mani olucu konvansiyonel tedaviler öenmli yer tutar. Bunların arasında en önemlisi VARİS ÇORABI kullanılmasıdır. Doğru varis çorabının , doğru şekilde ve sebatla kullanılması varisten oluşan şikayetlerin büyük bir kısmını ortadan kaldıracağı gibi varisin ilerlemesini de azaltır. Bunun dışında bacak adelelerini kuvvetlendirici egzersizler , ayakta sabit şekilde uzun süre kalınmaması, vücut ağırlığının azaltılması şikayetlerin ortadan kaldırılmasında ve hastalığın ilerlemesinin durudurulmasında önemlidir.

İĞNE ile VARİS TEDAVİSİ ( Skleroterapi) nedir?

Skleroterapi varisleşmiş damarların içine tahriş edici bir ilaç veya sıvı enjekte edildikten sonra dışarıdan uygulanan baskı ile damarın dolaşıma kapatılması ve daha sonra damarın vücut tarafından yok edilmesi esasına dayanır

KÖPÜK Tedavisi nedir?

Skleroterapide kullanılan ajanların hava ile köpürtülerek varisli damar içine enjekte edilerek skleroterapi şeklinde uygulanmasıdır.

LAZERLE varis tedavisi nedir?

Lazer enerjisi varis tedavisinde iki şekilde uygulanır. Birincisi ince yüzeyel varislere cilt üzerinden lazer enerjisi vererek damarın parçalanması esasına dayanır. Transdermal lazer tedavisi denilen bu uygulamada kanın yapısında bulunan hemoglobin lazer ışınını absorbe ederek damarı koagule olmasına neden olur. Karbondioksit lazer ve NdYAG lazer en sık kullanılanlardır. Lazerin diğer bir uygulama şekli de daha büyük yüzeyel damarlardaki varisler içindir. Bu tedavide varisli büyük damar ( safen ven) içine lazer kateteri sokulur ve kasık bölgesine kadar ilerletilir. Bu işlem ultrason eşliğinde yapılır. Ultrasonla safen veninin derin damara döküldüğü yere kadar lazer kateteri ilerletilir ve yavaşça enerji vererek damarın kapanması sağlanır. Bu şekilde yavaş yavaş kateter geri çekilir. Damar trasesi boyunca lokal anestezi verererek hastanın ağrı duyması engellenir. " ENDOVENÖZ VARİS TEDAVİSİ " dediğimiz bu uygulamada lazer dışında Radyofrekans ve dondurma da kullanılabilir.

VARİS AMELİYATLARI nasıl yapılır?

Varis ameliyatları varisli yani dejenere olmuş damarların çıkarılması esasına dayanır. Çoğunlukla ayak bileğinden 1 cm.lik bir kesi ile safen ven bulunur, kasıktan yapılan 2.5 cm.lik diğer bir kesi ile de bu damarın derin damara döküldüğü yer bulunur. Tam bu bölgede birkaç tane yan dal vardır. Bunlar da bağlanır ve kesilir. Varisli damarın içinden geçirilen özel bir tel yardımıyla uzun damar çekilerek çıkartılır. STRİPPİNG adı verilen bu işlemden sonra bacakta PAKE adını verdiğimiz diğer genişlemeler varsa bu pakelerin üzrinde yapılacak 2-3 milimetrelik çok küçük kesiklerden genişlemiş damarlar çekilir.

Varis Tedavisinde en iyi yöntem lazer midir?

Hayır. Varis tedavisinde en önemli şey varisli damar dağılımı, varis mekanizmasını iyi analiz etmektir. Bunu hastanın doktoru yapar ve doppler ultrasona göre yapar. Varisli hastalara yapılan doppler ultrasonun doğru yapılması tedavide çok önemlidir. Örneğin varisli bir bacakta , safen vende ciddi bir kapak yetmezliği varsa bu damar ya cerrahi olarak çıkartılmalı veya lazer veya benzeri kateterlerle damar içine verilen enerji ile damarın kapatılması uygulanır. Bunun dışındaki pake dediğimiz lokalize genişlemeler çoğunlukla 1-2 mm.lik kesilerle çıkartılır. Daha küçük pakelerde köpük tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavilerden bir süre sonra bacakta çok yüzeyel küçük varisler varsa onlara da skleroterapi veya transdermal lazer veya RF ile damarların yok edilmesi uygulanabilir.

Varis tedavisinde strateji nedir?

1. Damarlar çok dejenere olup varis pakeleri iyice belirginleşmemişse konvansiyonel yöntemlerle ( çorap v.s. yukarıda anlatılmıştır) tedaviyi önermekteyim
2. Safen vende varis oluşmuşsa ve bacakta küçük kesi gerektiren çok pake varsa klasik ameliyatla varisli damarları çıkarmayı tercih ediyorum.
3. Safen vende variköz genişleme var ancak diğer lokalize genişlemeler en fazla birkaç tane ise arzu eden hastalara endovenöz lazer uygulamaktayım.
4. Safen ven tam genişleyerek dejenere olmamış ancak kapaklarında ciddi yetmezlik gelişmişse safenofemoral bileşkedeki kapağı onararak varis çorabı kullanımını öneriyorum. Böylece safen veni korunmuş oluyor.
5. Ameliyat veya endovenöz lazerden yaklaşık 1.5- 2 ay sonra hastayı tekrar çağırıp ince,kılcal varislere skleroterapi veya RF tercih ediyorum.

DVT nedir ?

DVT yani " Derin Venöz Trombozis" derindeki toplar damarlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan pıhtılaşmalardır. Bu pıhtılaşmalar yer yer toplar damarın o bölgesinde tam tıkanmaya neden olabilir. Bu da ayakta yaygın ağrılı bir şişme oluşmasına neden olur. Doğum sonrası, bazı büyük ameliyatlardan sonra, ayak kırılması ve benzeri uzun süren hareketsizliğe neden olan durumlarda, yaygın varisler nedeniyle kan akımı yavaşladığında , ayakta ,parmaklarda veya tırnaklarla ilgili enfeksiyon varlığında pıhtı oluşumu tetiklenir. DVT ler akciğerlerde emboliye ( akciğer damarında pıhtı ile tıkanma) neden olurlarsa hayati tehlike oluşturabilir. Bunun dışında tedavileri zordur. Pıhtı çoğunlukla tamamen erimez , erise bile çoğunlukla damarların kapakçıklarında oluşturduğu hasar nedeniyle derin venöz yetmezlik oluşturabilir. Her iki durum da ciddi boyutta yaşam kalitesini bozabilir. Bu nedenle yukarıdaki durumların varlığında bir DVT oluşmasın diye mutlaka önlemler almak gerekir. Bazı insanların kanları pıhtılaşmaya çok eğilimlidir. Bu kişilere DVT ve akciğer embolisi görülme oranı normal pıhtılaşma sistemi olan kişilerden çok daha yüksektir. Ailede DVT geçirenlerin sayısı birden fazla ise kan pıhtılaşma problemleri akla gelmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lazerle Varis Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
Ankara
Doktor "Kalp ve Damar Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'in Yazıları
► Lazerle Varis Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
► Varis Hastalığı ve Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
► Lazerle Genital Estetik Op.Dr.Atıl AKTAŞ
► Varis Hastalığı Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Varis ve Modern Skleroterapi Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Lazerle Varis Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aort Anevrizmaları Kasım 2010
◊ İnsan Olmak Kasım 2010
◊ Vatan Sevgisi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:33
Top