2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Robotik Yürüme Tedavisi
MAKALE #12235 © Yazan Fzt.Emin YILMAZ | Yayın Şubat 2014 | 3,556 Okuyucu
HAYATA ATILAN ADIMLAR... (robotik yürüme tedavisi)
Modern çağın getirdiği yenilikler, hayatın her alanında olduğu gibi sağlık ve tedavi yaklaşımlarında da büyük bir öneme sahiptir. Bu yeniliklerle birlikte daha kısa sürede daha başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Lokomotor yürüme terapisi de tedavi yaklaşımları açısından son zamanlarda atılan önemli adımlardan biridir.
Bu tedavi yaklaşımında ki temel amaç; çeşitli nedenlerle normal yürüyüşü sağlayamayan hastalara kısa sürede tekrar yürüme yeteneğinin kazandırılmasıdır. Ayrıca daha önceden yürüme hissini hiç tatmamış hastalar için de yürüme şansı sunmaktadır.
Yürüme fonksiyonu beynimizde otomatik yapılan bir işlemdir. Adım atarken her seferinde nasıl adım atacağımızı düşünmeyiz. Yürüme hızını ve yönünü istemli olarak belirlememize rağmen yürümeyi her adımda beynimiz ayarlar. Beynimizin yürüme ile ilgili alanında bir sorun olduğu zaman yürüme fonksiyonunda kısmen ve ya tamamen kayıplar olabilmektedir. Robotik yürüme cihazı tedavisi ile unutulmuş ya da kaybedilmiş yürüme aktivitesinin tekrar beyne öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Peki bu tedavi nasıl uygulanıyor?
Hasta gerekli değerlendirilmeler yapıldıktan sonra tedaviye engel bir durumu yoksa bir lift yardımıyla kaldırılarak dik pozisyona getiriliyor. Daha sonra gerekli bağlantılar yapılarak cihaza yerleştiriliyor. Hastanın yürüme fonksiyonunda ki kaybın derecesine göre değerler bilgisayara girilerek hastaya uygun yürüme hızı ve paterni ayarlanıyor. Yürüme aktivitesi başlatılarak hastanın normal yürüme hareketini yapması sağlanıyor. Yürüme sırasında da sürekli olarak kontrol edilerek gerekli müdahalelerle yürümenin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi sağlanıyor. Hastaya sağlanan görsel destek ve geri bildirimle de yürüme desteklenerek tedavinin etkisi ve kalıcılığı arttırılmaktadır. Seanslar hastanın durumuna göre 20-60 dakika sürmektedir. Hasta ayağa kaldırıldığı zaman tüm kaslarından, eklemlerinden ve kemiklerinden beyne sürekli bir geri bildirim sağlanmaktadır. Bu da iyileşme döneminde hastaya büyük bir avantaj kazandırmaktadır.
Her hastanın fonksiyonel durumu birbirinden farklı olduğu için yapılan ayarlamalar ve değişiklikler sayesinde hastanın hareketi gerçekleştiremediği noktadan itibaren desteklenmesi sayesinde kişiye özel tedavi sunulmaktadır.
Robotik yürüme cihazı yürüme fonksiyonunu kaybetmiş bütün hastalarda güvenle kullanılabilmektedir. Özellikle inme, omurilik yaralanmaları, multiple skleroz, kas hastalıkları, serebral palsi, parkinson, denge bozuklukları gibi hastalıkların yanı sıra ortopedik cerrahi sonrası yürüme fonksiyonlarında kayıp yaratan hastalıklarda büyük fayda sağlamaktadır. Bütün eklemleri tam olarak hareket ettirerek oluşabilecek eklem limitasyonlarını ve kireçlenmelerini engellemektedir.
Yürümenin kazanılmasının yanı sıra felçli hastalarda çok sık görülen bağırsak hareketlerinde ki azalmaya bağlı gelişen kabızlık gibi sıkıntılarında çözülmesinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca yine felçli hastalarda ve özellikle serebral palsili çocuklarda oluşan aşırı kasılmaları da azaltmaktadır. Sadece kasılmalardaki azalma bile yaşam kalitesinin artması açısından büyük önem taşımaktadır.
Robotik yürüme terapisiyle hastalara daha kaliteli, daha ağrısız ve daha güvenli bir rehabilitasyon süreci sunulmaktadır. Diğer rehabilitasyon uygulamalarıyla birleştiğinde hasta maksimum fayda sağlayarak daha kısa sürede hayatına dönebilmektedir.
Sağlıklı, mutlu bir yaşam dileğiyle...

Emin YILMAZ
Fizyoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Robotik Yürüme Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Emin YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Emin YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emin YILMAZ Fotoğraf
Fzt.Emin YILMAZ
Eskişehir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Emin YILMAZ'ın Makaleleri
► Yürüme ve Ömür İlişkisi Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Denge -Yürüme Bozukluğu ve B12 Vitamini ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Robotik Yürüme Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:11
Top